Сърбия дава пари на младите да купуват къщи на село

Една четвърт от селата са на път да изчезнат
Обновена: 28 юни 2021 20:50 | 28 юни 2021 20:47, Елка Василева
40
Сърбия дава пари на младите да купуват къщи на село
Снимка: РТС

В селата в Сърбия има близо 200 000 изоставени къщи. Сега държавата иска да преобърне тенденцията от няколко десетилетия за преселване на населението в градовете.

На 28 юни се обявява конкурс, в който да участват хора под 45-годишна възраст. Те ще могат да получат до 10 000 евро, с които да купят къща или земя на село, съобщи РТС.

От около 4 700 села в Сърбия близо една четвърт са във фаза на изчезване. В тях живеят по по-малко от 50 души, а те са средно над 70-годишна възраст. В много от селата няма нито медицински пункт, нито училище, нито дори магазин.

Игор Стоилкович, председател на местната власт в Предеяне, казва, че селата са опустели. Например в село Цървени брег живеят 7 души, в село Мъркавица – само един човек.

„Преди, през 50-те години на миналия век, в тези села живееха над 200 души. Отваряне на затворените къщи ще означава много. За нормален живот в тези села е нужен път“, смята Стоилкович.

От 28 юни до 1 ноември или докато не бъдат раздадени 500 милиона динара сръбската държава ще предоставя пари на млади хора, които искат да купят къща на село.

Те могат да получат най-много до 1,2 милиона динара, което е максимално допустимата цена за къщите. А в Сърбия има и къщи за много по-малко пари.

„Домакинства, които могат да се заселят и да се извърши ремонт, да има обекти за живот и работа в селското стопанство. Ако говорим в евро, от 3000-5000 до 15 000 вървят в зависимост от земята, гората, която се продава. Селото е на 16 км от Ягодина и на 20 км от Крагуевац. Толкова е далеч от града, колкото да има спокойствие в него“, казва Йовица Давинич, председател на местната власт в Цикот.

Планка Танаскович от Цикот казва, че в селото няма нито магазин, нито църква, а на училище ходят две деца.

„Тези къщи зад нас се продават, бих искала тук да дойдат някакви нормални хора, защото тук дни наред не минава никой. Тук зад мен има игрище и когато минат деца тук, през двора, като че е минало не знам какво. Защото нямаме никого, много е страшно“, казва Планка.

Освен че не бива да са над 45-годишна възраст, заинтересованите трябва да бъдат граждани на Сърбия и не могат да имат недвижим имот на свое име.

Купувачът не може да има роднинска връзка с продавача на къщата, не може да е в процедура на придобиване на друг имот, нито да има неизплатени задължения към държавата.

Според Министерството за грижи за селото интересът към конкурса е голям в цяла Сърбия.

 


40
Още от Балкани
Турция премахва COVID-ограниченията от 1 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Тъжното е, че това е източна Сърбия, там повечето са потомци на българи.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обезлюдяването на българските села започна с априлския пленум на БКП.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31Така е.Щом не можеш да правиш деца - изчезваш. Закон Божи.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9 Словения нищо не е изнасяла и нищо не е пипала от Югославската си икономика.На нея не и беше нужно, защото с една банкова далавера окраде всички пари на сръбските и хърватски гастърбайтери от Титовите времена.С това направи висок стандарт и кредитен рейтинг. Голяма частот кредитите инвестира в гръцки дълг и сега е една от най-задлъжнялите страни в Европа.Но продължава да трупа дълг за зда подържа стандарта.Хърватия опита да се съди, но словенците туриха вето за ЕС и тия клекнаха.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Понеже тези пари са китайски кредити, от момента когато спрат да бъдат обслужвани, тия къщи на село ще станат китайски. Тоаа, че Вучич си решава проблема с демографията, защото след ограниенията в Китай и тоталния недостиг на жени там, китайците са наточени за много деца. Така, че "Сръбска майка юнашка" ще се наложи да ражда на конвейер.
32
2
 
3
 
! Отговори
При нас преди 3 седмици
Обезлюдяването започна заради престъпната приватизация. 10-ки хиляди предприятия които в края на 80-те са били на обща стойност поне 500 милиарда и са давали работа на милиони българи бяха подарени на свои хора и алчни чужденци. За не повече от 1 милиард реални пари. И това стана преди ГЕРБ да се появи. Последната голяма далавера бяха "Заменките" на Станишев 2008-2009 г. Имахме потенциал да сме поне като Гърция или Словения, но не и БСП, ДСБ и наследниците му, ДПС. Сега готвят новият Орешарски
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доклада е 2040г в БГ да има 5 млн население, концентрирано 95% в 6 града. Замислете се само за секунда над това, а ако не сте го знаеле не ми благодарете. Загиваме бавно и сигурно. Давам пример - Пловдив, град с 498000 население, вечер след 20ч улиците са празни, 25% от апартаментите са затворени и никой не живее в тях с години. Разходете се в който и да е мол, празно, тук там някой но това не може да се сравнява с 498000 град.Просто изчезваме.
30
3
 
13
 
! Отговори
No Coment преди 3 седмици
И Сърбия обезлюдява както много други държави.И в България е така,но никой не се сеща и да затне за подобни програми.А България е в Евро Съюза и може да се измисли и фонд за земеделско развитие.Но никой не го е еня.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"оправляващо" неграмотнико, неграмотнико
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е то цялата Словения е 2 милиона. Откъде да ги има тези големи градове.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И като купиш къща на село какво? Имам 3 къщи на село. Това напълнило ли е селата?
26
8
 
7
 
! Отговори
КТБ и Булгар Табак преди 3 седмици
ГЕРБ дават геноцид на младите и като цяло на българското население. Това не е държава а територия със оправляващо "ОПГ"
25
2
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 3 седмици
До анонимен 9,То в Словения дефакто големи градове няма! Столицата Любляна е по-малка от Пловдив и Варна! Вторият по големина град пък- Марибор е приблизително колкото Плевен. Всички останали словенски градове, по скоро градчета, са по-малки от Ловеч.
24
2
 
7
 
! Отговори
Рижав котарак преди 3 седмици
На село няма порочни места, където да си хвърлят лесно "усвоени" пари!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде, бягайте да спите, странджо-сакарци. Утре е работен ден. Или сте вече пенсионери и си търсите подобни за раздумка?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До20 - Това, за което говориш, още тогава се коментираше открито. Не е имало загадка. Но не са били предвидени критериите на онези млади хора, за които бяха достъпни бонусите.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 21 И кое младо семейство би живяло на майната си без кола и тв?
20
1
 
7
 
! Отговори
До20 преди 3 седмици
Май и досега не си схванал каква е била идеята за това заселване,което се е провалило,но само ще ти загатна за възродителния процес,следствие опита на някои общности да променят картата на България.Така че,този акт не беше глупост,а умна стратегия,която не беше разбрана.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 21 - Позабравил си подробностите за онази лудория. Даваха по 15 000.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ехеее,тия много са закъснели.Преди 40 години бай Тошо е давал по 5000 лв./за това време са били много пари/на младите за да се заселват в Странджа Сакар.А те си накупили коли и телевизори и иначе добрата идея умряла.