Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните

Изказването му бе на сръбски език
29 юни 2021 19:12, Нели Христова
143
Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните
Снимка: БГНЕС

България иска днес да получи онова, което не успя с балканските и двете световни войни. Това заяви в обръщението си на форума за Западите Балкани в Сараево бившият президент на РС Македония Бранко Цървенковски, като прави впечатление, че изказването му бе на сръбски език.

Това, което България не успя да постигне през Втората световна война от 1941-1945 г. с оръжия и военни средства, днес иска да го постигне, като използва членството си в ЕС и правото на вето за вземане на решения.

„Позицията на България ми е напълно ясна, но онова, което ме интересува, е как другите членове на ЕС гледат на този въпрос", каза Цървенковски.

Той реагира остро на изказването на бившия президент на България Росен Плевнелиев, който подчерта, че РС Македония е млада държава, която има правото да нарича себе си и своя език, както пожелае, но македонски език преди управлението на Тито не е имало и е исторически факт, че македонският език като дело на Тито.

Цървенковски каза, че ще започне отговора си на македонски език.

„И това не е случайно. Това е моят майчин език, това е езикът, на който говореше баща ми, дядо ми и дядото на моя дядо. Значи няколко поколения преди мен, които са родени и живели още преди да се родят Йосип Броз Тито и Сталин“, подчерта бившият държавен глава.

По-нататък Цървенковски продължи изказването си на сръбски език „от уважение към домакините и за улеснение на преводачите“.

„Така че никой или поне аз не знам от историята някой да е създал нация по изкуствен начин. Имало е опити, но нито един от тях не е бил успешен“, заяви Цървенковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
енич.р. като тоя по-добре да не коментираме...да ги забравим...иначе ги правим фактори...а той си елементарен властолюбец и предат.л на народа си...поне 30 г. Вето!!!децата ни не са врагове на децата ви...фаш.ст насаждащ омраза!!!
119
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Бивш русофиллеко ни розовееш...или си...Руският Народ...не са управляващите го и олигарсите отнемащи Свобода и Просперитет на Народа си,политиците управляващи Руските Народи са проблем,лъжат хората като им насаждат врагове...за да ги държат под контрол...за власт и пари...Народите на Русия са уважавани от всички по-света ни...Велик и Изстрадал Народ...ограбван от политици и олигарси!!
118
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и до кога ще се държите като чуждопоклонници и роби...и ще квичите,че държавници са работили за просперитета на Народите си,продължете да гласувате срещу 50 лв...или чиновнически служби...и няма да сте живи да видите децата си проспериращи...където и да са имигранти...нечо.ец.
117
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименпросто...по- онова време българите не са имали плевнелиев изнасящ бг.строители в робство,децата ни не са били роби из чужбините прогонени от гроб ,дпс и пУтриоте...обработвали са земята ни,хранили са децата си и родителите си
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бавиме геостратегичеси интереси.Това е вината.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във въпросната война е участвала и Англия, тя какво е искала да получи че трябва да ни се вменява на нас някаква вина. Хайде няма нужда.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Росен Плевнелиев явно има правилното становище и това не се нрави на комшиите.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дойде у нас да ги разправя тия дивотии, но те и Сърбия са кандидат член но още не са член както и Черна гора. Ми те на какъв език говорят да не се скарат сега и те.
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 1212... Прав си по политически причини е но си сложи поне един лайк.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз например по баща съм Димова, но ако съм в СМ как ли ще ми викат Димоска или Димовска. Много ми е интересно каква е логиката не че ще ходя ама знае ли човек.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме чули в бивша Югославия да се говори официално на друг език освен на така наречения сърбохърватски каквото и да значи това. Майчиния език е най важното нещо на света и честността изисква да не си измисляме имена на наречията. Да си имаме уважението. Могат да се определят както си искат но не може да променят имена и история. Много ми е интересно граматически как се пише окончанието на ски или на вски.
109
0
 
4
 
! Отговори
До 1212 преди 2 години
Така се насажда омразата към България и българите.По отношение на езика и в Македония и в България горе долу по едно и също време се правят промени в литературната норма на двата езика.Българската литературна норма е към източнобългарските диалекти и се премахват някои букви.Македонската литературна норма спада към западнобългарските диалекти.Това най- вероятно се прави по политически причини.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-влементарна лъжа. Мога да се хвана на бас, че по времето на дедо му в МК се е говорело на съвсем различен език от сегашния, а некъде по времето на младите годинк на баща му е започнало пречупването на историята. По принцип единен език в МК не е имало, само различни наречия на западнобългарската диалектна група.
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотният комунист Добри Терпешев и пияндурника Георги Димитров подариха област Македония на Сърбия.Причината е,че сажискали да правят федерация с Тито.Сталин привикал двамата на разговор,но само Гошо Тарабата отива.Върнаха го с почести в мавзолея като фараон?!
106
1
 
18
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Пълни глупости е натрескал господин Червенковски, но то и друго не може да се очаква. България през войните е искала териториално да пресъедини Вардарска Македония, сега нещата са съвсем други и той много добре го знае. Колкото до езика, нека господин Червенковски погледне кореспонденциите на войводите на ВМОРО, да си сложи ръка на сърцето и каже аджеба,на какъв език са си хортували тия люде.
105
1
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Комунистите просто подпечатаха създаването на македонската нация. Един период който е продължил около 60-70 години (от края на 19-ти век до към 1950 година. Но за основа на тази Македонска нация беше използвано про- Българския етнос в географския регион Македония.
104
2
 
7
 
! Отговори
Shrek преди 2 години
Като изкъпеш един македонец получаваш чист българин. Некъпаните са правени в г.з!
103
0
 
8
 
! Отговори
пп преди 2 години
Май трябва България да предложи да се разделят Македония и Албания в преговорния процес. Има шанс това да вразуми малко севромакедонците. Ако ли не , остават си там, а Албанците влизат в ЕС.
102
3
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До всички .Разделяй и владей. Няма вечни приятели има вечни интереси.Още в началото на 19 век английски и други шпиони "изследователи" донасят до Короната , че от Влашко до Солун и от Черно море до Охрид населението определящо се като българи надвишава 5 000 000и съставлява повече от 60% .Парче по парче се отделят от османската империя днешни Гърция , Сърбия , Румъния Албания ,Хърватска ит.н. с помощта на Британия , Италия и Австроунгария.и не без Участието на Русия. Кажете нещо ..
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До GanchoКолко ти плащат на коментар? Други въпроси към теб нямам. А относно темата има един много подходящ израз "за пари и майка си ще продаде". Важи както за Цървенковски, така и за Gancho. Всеки може да си твърди каквото си поиска. Аз може и като марсианец да се чувствам, но това си е мой проблем, а не проблем на света, с който даже да го занимавам. В Австрия говорят на немски, в САЩ и Австралия на английски, в Македония на български. Признават историческата истина и са в ЕС, като не...не.