В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език

РСМ призова представители на ЕС да се въздържат от квалификации
30 юни 2021 16:22, Елка Василева
244
В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език
Снимка: архив, МВнР

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Още по темата

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, каза Закариаш.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, че „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Forca Portugal!Поздравление за почтенната и смела позиция...
201
0
 
4
 
! Отговори
Portugal преди 2 години
Голямо благодаря на Португалия за подкрепата! Красива страна със страхотни хора и велика история! Да живее Португалия! Forca Portugal!
200
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нечувана наглост! срм ще държи сметка на европейски членки как трябвало да говорят.
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай сега как ще почнат да измислят НОВ мАкедонски език!
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като не им харесва да си измислят азбука и език на който да говорят и без това говорят на български диалект да се оттърват от него
197
0
 
7
 
! Отговори
Плутархос преди 2 години
Филип и Александър бяха възпитани и израстнаха като Елини! Приеха гръцката култура и език за свои! За сегашните фиромци какво да кажем?
196
1
 
11
 
! Отговори
Тъжно преди 2 години
Сегашните "македонци" са жертви на сърбо-комунистически етноинженеринг.
195
3
 
11
 
! Отговори
Александрос преди 2 години
Айде някой да ми каже - има ли австрийски език, кипърски, бразилски, аржентински, чилийски, кубински......?????
194
2
 
14
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Благодарим на г-жа Закариаш за справедливата и смела позиция,приятел на Народа и децата ни сте г-жо,ЕС има нужда от почтенни и смели хора като Вас,респект!!!...тук руските и сръбски служби ни плющят минуси...на последните места сме по медийна свобода...в 21 век...в ЕС...какъв позор,милиони бедни мой братя са ваши фенове...Справедлив,Солидарен и Силен ЕС...върнахте ни вярата в Съюза г-жо...Бог да пази ЕС
193
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До бългaрcки инaтБратя Българи...да не срамим децата си и предците си...*** е...герой на алеко усмиващ простащината и алчността...България е лоялен съюзник в Нато и ЕС...те лицемерно ни насадиха борисов..зависими от путин,България е Свободна Държава,не дължим нищо никому,Свободата си с кръв сме я платили...и сме готови с кръв да я плащаме..децата ни са роби,ограбени не чов.шки,съдебен,икономически и здравен геноцид..ще ни бъде..България е дома на децата ми...елате ми...Бог да пази България!
192
10
 
8
 
! Отговори
Отец Паисий преди 2 години
Българите сме познавачи на историята на всички Балкански държави,с изключение на собствената си. Произход, преселение и настаняване на Балканите,теории и хипотези бол...от 9 кладенеца вода, и най вероятно нито една от тях не е вярна.Иначе знаем до час кой владетел,кога и как...всичко е хроники невиждани от никой в оригинал.
191
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка себеуважаваща се европейска държава, като си погледне пресата и собствената дипломатическа кореспонденция от края на 19-ти и началото на 20-век, открива българско население и освободителни борби в географската област Македония. И изведнъж през 1944г. Титовата УДБА ги преименува същите на "мънкидонци" , и въпросните се "сърдят", защо цял свят не мисли, като сръбската УДБА.Давийба удбашката *** изкривена! Преди 1944г. македонци и Македония няма!
190
2
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Същинските гърци са данайците,които идват от Египет,смесват се с местното автохтонно население на Балканите и асимилират заварените племена.Според ортодоксалните равинистични възгледи данайците са част от еврейското Даново коляно,прогонени от Египет.Питам къде са татарите?
189
16
 
4
 
! Отговори
КАРАКАЧАНИН ЕЛЛИН преди 2 години
Днепните ''бълГърци'' са Гърци = 70 ПРОЦЕНТА , и Склавяни = 30 процента..Истински Балгари няма от 870 година = от 9-ти век .Те са ассимилираниот Великата Гръцка Култура , и от Склавянските Племена на Балканите .....ФИРОМЦИТЕ СА ПРАВИ..Оригиналните БЪЛГАРИ СА НАВЛЕЦИ ОТ РЕКА ВОЛГА и КРАДЦИ НА ГРЪЦКА И СЛАВЯНСКА ИСТОРИЯ , МИНАЛО и ЗЕМИ .
188
1
 
10
 
! Отговори
Ъбъ преди 2 години
Ми прави са мЪкедонците, че са бесни... мЪкедонският език не е част от Българския, а негова диалектна форма... :)
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво се дава гласност на какво се гневи Скопие? Да правят каквото искат, но ако искат да са част от ЕС да изпълнят ангажиментите, които са поели.
186
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
TИTOBATA ПPЪДHЯ СЕ РАЗМИРИСА ОТНОВО
185
2
 
6
 
! Отговори
Грагянинот преди 2 години
До Вести од Македониа Тиии... ми кажи како станува тако......куците власи от 048% от популацията да са на всеки метър в администрацията,армията,полицията и културата? Куцият влах Тодор Проя сааа... предпоследно от влашкото малцинство ли е ,или е Тоше Проески от македонскиот народ. Есма Реджепова предпоследно гюпка ли е или е от македонскио народ. Како тАка влах и гюпка може да ви представят па фестивали,а Гарванов .....не може? Та я от грагянскиот сектор ве питувам зАщо сте сеграгатори?
184
2
 
10
 
! Отговори
Химера преди 2 години
Зад спора с България повардарците скриват като със смокинов лист драстично неспазмане на чавешки права и прикриване на извършен геноцид спряма българите през 1944-1954г. Още първото изречение на Конституцията им е изключващо и сегрегиращо,отказващо на половината население да е македонски народ. Жените им имат права колкото саудитките - торби за износване на деца.Гораните са прекръстени на бошняци. Куците власи,точно като евреите в САЩ са по всички важни постове.Това е държава - Химера.
183
7
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Веднага български армии да влезнат в македония това е срам който не бива да търпим