Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България

Премиерът на РС Македония е категоричен, че вижда приятел в лицето на България
4 юли 2021 09:00, Ния Христова
424
Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България
Снимка: БГНЕС
Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви, че не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, какъвто го определи опозицията, предаде БГНЕС.
 
"Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България", каза той в интервю за ТВ21.
 
Той сподели, че според него обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.
 
"Ако бях извършил предателство, то (ветото – бел.ред.) щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено", каза Заев.
Още по темата
 
Според македонския премиер, фактът, че на форума Преспа за диалог не са присъствали представители на България, въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.
 
Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности.
 
"Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам, какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България", подчерта Зоран Заев. 
 
Преди няколко сни пък Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ отправи обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие. В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.
"Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени сръбски банкноти, за които са се продавали българките", каза Гюровски.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, реагира външното ни министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Чудна работа! Българските царе били регионален фактор. Пък рицарите превземат Цариград, а малко по-късно първият им император Балдуин е смазан от цар Калоян. Много си зле и неграмотен" Я разкажи, как се разширява България като фактор в следствие от това? Обясни какви последици има това за Европейското позициониране на България. :))))
217
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Аз не хуля България. Напротив. Тъкмо защото не искам България да страда от грандомански изпълнения, от каквито доста е страдала исторически, сме длъжни да посочваме нещата каквито са, а не каквито ни се е искало. Хан Тервел е бил използван, което се вижда по-късно в политиката на Византия спрямо България. Тя не се променя фундаментално! Също така, вие май си нямате идея за какво говорим:става дума за утвърждаване на българската държавност,чрез присъединяването й към "цивилизацията"
216
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония ,не Северна Македония .Въобще не ми пука какво щял да каже смотан ***.Македония е суверена държава точка.
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 310 Желателно е да посветиш постовете си на демонстрацията на знание и способност да мислиш.
214
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 301/306 "Имаш ли представа откога има българскИ държавИ? И какво са представлявали те?" Имам дотолкова, за да разбера, че се опитваш да смесваш историческата българска държава на Балканския полуостров с каквито дръжавни образувания племената, към които принадлежи и това на Кубрат са имали преди това. Сигурен съм , че византийците са били много впечатлени от изрисуваните племенни знаци на седлата на конете на прабългарите. :)))))
213
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Хехехехе. Значи най-многото, което можеш да кажеш за българския цар като "сила" е, че е "поддържал връзка" със силните в региона. Е няма що, голямо "доказателство" даде за това, че е бил нещо повече от това, което казах:регионална сила. Както казах, ти въобще забрави за какво си тръгнал да спориш.
212
1
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Към Заев: Да признаеш българските си корени и македонския език като като обособено наречие на българския език не е предателство, да признаеш общата ви история с българската не е престъпление,защото всичко друго е неистина и насажда взаимна омраза между двата народа.Един ден(може и след 50 години) автентичната ни история ще излезе с неопровержимите си истини,а цялото това изгубено време ще си остане за ваша сметка.Омразата към и лъжите ви за България не са вашият път,но този избор е ваш и жалко.
211
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Макетата до сега са ни убедики, че трябва да ги държим извън ЕС за поне едно поколение след като са престанали да кавт срещу България(което те не са паправили още)
210
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 286/299 А ти имаш ли представа как са гледали на "великите" българи от Византия? Чети бе! КЪДЕ са "Плиска" и "Преслав" днес"? Аз знам къде е Истанбул. ТОВА е разликата между "империя" и "борещ се за признание". Както казах, на върха на мощта си България никога не е била нищо повече от регионална сила. България НИКОГА не е имала силен флот. Странно за страна "на три морета"!
209
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един македонец - комита. Двама македонци - чета. Трима македонци - чета с предател. Четирима македонци - комитет за приемане в ЕС. Само дето не могат да се разберат кой е предателя.....
208
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Затова ли цар Симеон преговаря с халифа за превземането на Цариград?" Цариград :)))))) И докъде е стигнал в "преговорите"? :)))))
207
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 290/297"За България не е било нужно да се бори за признание. Тя го е имала в продължение на хилядолетия" Ахахахахахахаха. ВОПИЮЩО НЕВЕЖЕСТВО! Когато са дошли на Балканския полуостров българите са били поредното племе, което е правело набези след като е пресякло Дунав.
206
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Византия бива извисена по такъв начин, че всички останали субекти на международното право по това време изчезват." Абе, приятел, не знам на какво казваш "едностранна", но мисля че е малко или повече утвърдено, че е имало няколко големи играча, и останалите са се борели за място в сянката на тези играчи, и да, основните неща са зависели от тези големи играчи. Даже на върха на мощта на българската държава българския цар не се е мислел за нищо повече от регионална сила.
205
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на мене ли тоя от снимката ми прилича на сервитъор, дето са го хванали,че е надписал сметката и сега се обяснява?
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 291 Това е известно на всеки, който следи за историческите развития между България и Русия от 1878 насам. Само разни "историчари" удобно не са го разбрали. И разни "славянски братя" ;)
203
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонец и предател е едно и също ,не ревете!Предадохте предците си,по-голям грях няма!
202
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 287 .... варварин, утре се сключва с друг такъв брак срещу първия и първия изчезва, ако не е достатъчно умен, за да се предпази от това. Както е станало и с България, всъщност, за един доста дълъг период.
201
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корените на омразата търсете в руската линия на влияние. Прочетете какво пише и говори съветникът на Путин - Александър Дугин, който направи пътека до Македония и обратно, или съучредителката на Фонда за съдействие на руско-македонските стратегически изследвания в Скопие Мария Третякова, която интригантства, че България е била фашистки окупатор на Македония, има териториални претенции, изисква да се откаже от историята си и че нашият народ е съпричастен към Холокоста.
200
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 287 "Според тебе излиза, че България вечно се е борела за признание." Това не би трябвало да е никаква изненада за някой, който претендира да се интересува от История. "Вечно" е относително понятие, но това е една от големите разлики между империи/цивилизации, съществували от хилядолетия, и такива, които са се опитвали да си намерят място. Гръцката цивилизация е била една от най-напредналите и най-старите по това време. За гърците 2-3 века са били нищо. Днес има брак с някой ...
199
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драган Гюровски що такива лоши думи казва за сестра си, майка си, леля си и баба си!