Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България

Премиерът на РС Македония е категоричен, че вижда приятел в лицето на България
4 юли 2021 09:00, Ния Христова
424
Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България
Снимка: БГНЕС
Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви, че не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, какъвто го определи опозицията, предаде БГНЕС.
 
"Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България", каза той в интервю за ТВ21.
 
Той сподели, че според него обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.
 
"Ако бях извършил предателство, то (ветото – бел.ред.) щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено", каза Заев.
Още по темата
 
Според македонския премиер, фактът, че на форума Преспа за диалог не са присъствали представители на България, въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.
 
Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности.
 
"Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам, какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България", подчерта Зоран Заев. 
 
Преди няколко сни пък Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ отправи обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие. В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.
"Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени сръбски банкноти, за които са се продавали българките", каза Гюровски.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, реагира външното ни министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Успокойте топката "Никой не е считал прабългарите за "някакви диваци"." Напротив, не на последно място, защото прабългарите са били на практика номади, когато са пристигнали на Балканския полуостров. Трябвало е да минат доста години на бой над "цивилизованите" и не на последно място, приемане на начина на живот и ценностите им, за да се стигне до утвърждаването на България като нормална държава. Това със злобеенето си е отделно. :)))
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хан Крум - нека нека нещо градивно да направим със Византия .Сердика е старото име на София ..исторически е така ..
196
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Заради нарушението на традицията!" Традицията е РАЗБИРАНЕТО за това какво е допустимо и какво не. Щели са да го заплюят, защото не са приемали българския цар за равноправен с тях! ТОВА е причината българския цар да иска такъв брак, и въпреки, че се е случил, аристокрацията НЕ го е ПРИЕМАЛА. ЗАТОВА е трябвало усилията и методите за ПРИЗНАВАНЕТО да продължат. Това е процес, който понякога трае стотици години. ВСЕКИ грамотен историк го знае. :)))))
195
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Не приемам" Естествено, но пунктуацията и четенето на старогръцки не е заместник на разбирането и мисленето, а там си слаб. Лек ден. :)))))
194
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Нищо популярно няма в този брак." Казах, че династичния брак е популярно решение на проблема, който посочих, а не, че самия брак между "цивилизован" и "дивак" е бил популярен. За човек, който има таква висока оценка четенето с разбиране не ти е от силните качества. Но, нека се върнем на въпроса, ЗАЩО са ЩЕЛИ ДА ГО ЗАПЛЮЯТ?
193
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Съм от тези някои. Имам по-висока оценка по история от тебе." Като се има предвид колко трудно се изкарва "по-висока" оценка в СУ ще приема, че *** трябваше да кажеш нещо на това място. По размишленията ти не личи, че схващаш контекста на дискутираните събития, който е, че България е трябвало да се "присъедини" към религия", която я отдалечава от номадскоте корени на българските царе. Това е причината да се "асоциираме" с гърците (и не само, тук говорим за множество фактори).
192
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е държава суверенна ,държава със собствени граници .Цяла Европа е - За.Смотан *** - против..
191
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "За тогвашните времена е било НЕЧУВАНО човек от забранен народ да сключи брак с ромейка-благородничка!" За тогавашните времена е било нечувано и ромеите да бъдат бити като маче у дувар от някакви диваци, но и това е станало, а гръцката дипломация е имала столетна и хилядолетна традиция в справянето със всякакви кризи. Династичния брак е бил един популярен такъв. Вжидам, че пропусна да реагираш на това, което те питах: дали "случайно" се е стигнало до такъв брак и ако не, защо?
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да започнем за Банско да преговаряме ?
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо нема да преговаряме на кого е Гоце Делчевско или Неврокопско
188
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Кой какви изпити е полагал - няма значение" Има значение. Българите често си мислят, че нищо освен тяхното високопарно мнение "няма значение". Но знанието си има измерители и начини да се утвърди и тези начини не са игнориране. Освен ако не си от тези "някои" не се опитвай да се криеш зад чуждата репутация. Самия ти върпсо е неграмотен: утвърждаването е процес, не е еднократно действие, но по-важното е, че забрави за какво спореше.
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Затова ли първото нарушение на традицията ромейки да не влизат в брак с хора от забранени народи е през 927г.? Защото Ирина става съпруга на Свети Цар Петър! Какво по-голямо признание искаш, историче?" За тогавашните времена да сключиш династичен брак е било нормалния начин да си осигуриш съюзи или да намалиш заплаха (каквито българите са били). Факта, че българския цар е ТЪРСЕЛ такъв брак трябва да ти казва нещо.
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе са си приятели ? Вучич и оня албанеца
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стани предал за да няма вето ! Абе тоа нещо А ?
184
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... включващи династични бракове, смяната на позициите му по въпроса с Латините и така нататък. Дир на върха на мощта си България е търсела ПРИЗНАНИЕ. ЗАТОВА се е "титулувал" така.
183
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Приятелю, казах ти вече, когато съм готвил теми за СУ (оценка на изпита по История 5.25) вероятно още не си знаел какво е това "учебник". Кавичките не бяха за да омаловажавам факта, а за да ПОДЧЕРТАЯ, че той е ДЪРЖАЛ на това. Отговорът (тий като ти не го даде) е, че става дума за ПРИЗНАНИЕ. За това да го считат за ФАКТОР, какъвто де факто България е била по негово време. Не само съм чувал за Теодор Комнин, чувал съм и за множеството дипломатически маневри на Иван Асен Втори ...
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е ГМО- държава!!! - ГМО е май родната ти татковина..
181
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимна 248 Следващия път не забравяй тези, които не изброи първия път. Също така, не забравяй, че България не иска "единение" с държави, които и желаят злото, независимо дали имат същата религия. Аз "брат", който се опитва да ме заличи, нямам. :)))))
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев е предател, защото предава паметта на дедите си!
179
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Пич, какво признание на България до падането под османско? Цар Иван Асен II се титулува "цар на българи, гърци, власи и пр". Къде сте се учили такива неграмотници?" Знаеш ли защо се е "титулувал" така? :)))))))