Турците се ядосаха: Ердоган вдигнал летен сарай за 62 млн. евро

Опозицията обвинява президента, че е пропилял парите на данъкоплатците
12 юли 2021 21:35, Петя Славова
88
Турците се ядосаха: Ердоган вдигнал летен сарай за 62 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган, че е пропилял парите на данъкоплатците – и то във време на висока инфлация и безработица. Причината за жестоката критика е летен дворец на президента на Егейско море, който е построен през последните години, но за който досега публиката не е знаела много, предава БГНЕС, позовавайки се на в. "Зюддойче цайтунг".

Това е комплекс със 300 стаи във ваканционната провинция Мармарис. Сега критичният към правителството вестник Sözcü публикува снимки на двореца, както и скици, дошли от уебсайта на архитекта Шефик Биркийе. Според вестника сараят е струвал 640 милиона лири (около 62 милиона евро). Състои се от множество луксозни двуетажни сгради с кабинет и дневни, както и спални в неоосмански стил, помещения за обслужващия персонал, джамия, плувен басейн и дълъг частен плаж край морето.

Твърди се, че турският президент вече е приел двама държавни гости в комплекса миналата година: Според Sözcü и албанският премиер Еди Рама, и азербайджанският президент Илхан Алиев са посетили Летния дворец.

Специален пясък за частния плаж

Съоръжението е построено в залив, където Тургут Йозал, бивш президент на Турция, също е живял във ваканционен дом през 90-те години. Само че става дума за малка къща, която трябваше да отстъпи място на новото съоръжение - както и десетки хиляди дървета, които са били изсечени в залива.

Както пише авторът на Sözcü Исмаил Шахин , така площ от почти 11 000 квадратни метра е превърната в плаж, за който трябвало да се транспортират специални пясък и чакъл от езеро на 200 километра.

След публикацията във вестника, скиците вече не можеха да бъдат намерени на уебсайта на архитекта Биркие. Сега обаче Sözcü публикува и снимки на двореца . Авторката на Sözcü Чикдем Токер коментира изчезването на скиците, като посочи, че прозрачността по отношение на жизнения стандарт на онези, които управляват страната, всъщност би бил нещо добро. В крайна сметка това би показало за какво ще се изразходва бюджетът във време, когато инфлацията нараства, поминъкът за много хора намалява и броят на самоубийствата поради бедност нараства.

Подобно изявление направи и лидерът опозиционната Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу направи подобно изявление. По време на явяване пред фракцията на своята партия в парламента, той показа уголемени снимки на двореца и разкритикува президента: „Човекът строи летен дворец, докато хората гладуват“.

Депутатът от HDP Гаро Пайлан също разкритикува Ердоган в Tуитър. "Докато Ердоганите казват на гражданите:„ Нека намалим порциите ", те строят летен дворец от бюджетни средства за 640 милиона. Хората са гладни, самоубиват се ... не им пука." Очевидно той има предвид изявление на съпругата на Ердоган Емине, която препоръчва турците да ядат по-малки порции, така че нищо да не се изхвърля.

Сега опозицията призовава за разяснения относно изграждането на летния дворец - особено относно сложното създаване на плажа. Досега правителството не е отговорило на публикациите във вестник Sözcü , за разлика от някои медии, които са ги доразработили. Само медии, близки до правителството, се опитаха да оправдаят инвестициите - новата сграда била необходима, за да предпази президента от нападения?!

След тежки критики, президентът Ердоган наскоро публикува спасителен указ, насочен към спиране на закупуването на скъпи служебни автомобили. Той обаче беше изключил собствения си офис от това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Опозицията -* Ердоган Построи Сарай с 1000 Стаи*, Ердоган * Опозицията Лъже - Стаите не са 1000 , а са 1333 * , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА,Ердоган е Пиич та Дрънка , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
49
0
 
2
 
! Отговори
И друго: преди 2 години
Тия пари дето ти ги дължа, всичките те съм ги похарчил да купя неща, които ми трябват за работа и тия неща и тия произведения на изкуството още работят. И още имат горе долу тая стойност. Толкова добре съм съм ги избирал. И друго нещо аз си ти връщам парите, малко по-малко как сме се разбрали. Ако искаш да ти си ги върна веднага нямаш проблем разбери се с тия дето имат да ми дават!
48
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Обичаме си го Султан Ердоган,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА,Много си Го Обичаме,Ще Управлява до 100 годишна възраст,Защото е Мъж, а Опозицията са Гейоове,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
47
0
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
един черен турчин трудно би се налапал колкото и повече да има той е със ненаситен глад за още повечеТова е както със комплексарщината у нас да се покажеш пред всички че имаш нов мерцедес и т.н..
46
0
 
2
 
! Отговори
Алоу банкера преди 2 години
Кой ти е казал на теб, че ти дължа пари? Договора за кредит дето имаш с мен, договора казва правилно, вярно е дължа ти ги, обаче има другия проблем ...че на мен ми дължат три пъти повече отколкото дължа на теб, неустоики, неплатени чадове и т.н. Плюс дискриминацията в сферата, която работя.Ще ти задам един въпрос в четири след полунощ - ако се окажеш един ден в дом за милион долара и вътре няма една картина, една индивидуална ваза, маса стол за- ще си като мравчица в мравуняк. Искаш си парите?
45
3
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""""В Русия тази новина няма да бъде отразявана."""" - Вместо да гледаш в канчето на другите, по-добре погледни в твойта пахарка! Имоти в Испания, Шкафчета със злато и евро, и без съмнение сметки в офшорки! И не само Тиквата, но и всички преди него, например Сакскобурга, който дойде в Бг гол и бос, а си тръгна Милионер!!!!
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия тази новина няма да бъде отразявана. :)))))
43
2
 
5
 
! Отговори
Черпи с наши пари преди 2 години
Тези милиони са от Бойко за снимките ама как да им каже сега. Ние си го знаем Баце шкафовете са му пълни.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДоганНад Доган има други, не напразно почерпи със сладолед простолюдието :)) Като искаха от Доган да свали Бойко, просто се изсмя челяка :))))
41
3
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Декларирам територията на земята благородна,окупирана от турците за Легитимна Територия на нашите братя и сестри Келти,сиреч Гали,сиреч Българи,сиреч Французи, сиреч Италианци,тоест ТРАКИ от Ирландия, Шотландия,Уелс,Белгия,Монако и Квебек
40
3
 
11
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 2 години
Там примерно един излиза по телевизията и критикува Ердоган и веднага водещия контрира с въпроса "ама вие сте се срещали с Фетхуллах Гюлен през 2005 година. Какво си говорихте?". А Ердоган беше голям приятел на Гюлен и водещия също е работил в негова телевизия но понеже гостът критикува Ердоган веднага му изкарват Фетхуллах. В България е същото. "През 2009 сте говорили с Божков, какво общо имате с Божков? " - а Борисов има снимки с Божков отпреди две години ама не го питат.
39
4
 
1
 
! Отговори
Буци преди 2 години
За тези пари щех да съм построил поне един километър асфалтиран път. Даже километър и нещо! Бех ги договорил тия пачки за мен.... ъъъ, България, ама на... Язък ми са усилията. А и цените на криптовалутата... Радев е виновен! Радев кара хората в европата да говорят на английски, само и само да изглеждам смешен. Нагъл льотчик! А падането под турско през 1396 - Радев изпорти ситуацията тогава... Един от НСО-то го чул да се хвали, че той е предал Левски и го лепнал на поп Кръстю.
38
5
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Декларирам територията на зенята бкагоридна,окупирана от турците за КЕГИТИМН ТЕРИТОРИЯ на нашите братя келти,сиреч ГАЛИ,сиреч Българи,сиреч Французи,сиреч Италианци,сиреч Траки от Ирландия,Шотландия,Уелс и КВЕБЕК.
37
5
 
15
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 2 години
Не съм почитател на разни социални мрежи. Нямам Фейсбук. Имам инстаграм. Гледам понякога снимки на разни манекенки скришом от съпругата си. Не бих й изневерил никога защото я обичам. Но все пак сме мъже и чуждото ни влече. Заложено е генетично. И гледам кмета на Трабзон (черноморски град) в инстаграм абе дори му позлатили банята. Мивките това онова. После гледам кабинета на японския император. Едно бюро има и две картини на стената. Цигaнuя. Балкански синдром.
36
0
 
12
 
! Отговори
Доган преди 2 години
ерДоган е слаба ракия. Вий да знаете аз какви сараи вдигнах и какви пари потроших, щото сте балъци да един и впрегатни волове.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НикПочнаха да се осъзнават турците в БГ, щото ние не ги изгонихме за разлика от "приятелските" ни комшии :)) Най-лесно е да гониш и мразиш, обаче да зачетеш, че това е човешки живот е трудно :) Иначе българите са най-лошите хора, преследват ги с 200 :))
34
2
 
8
 
! Отговори
Ник преди 2 години
посланието е: Вие роби затягайте коланите и спирайте да ядете, като магарето на Настрадин ходжа, който тъкмо го научил да не яде, а то взело, че умряло, а ние ще се ширим за ваша сметка в поредния чисто нов палат! Лицемерието на кукумяв ката ердогановица няма граници. като нямате хляб купувайте пасти. А Ердоганя е ясен, внушава си, че е осман паша. само дето не е докарал 400-500 девственици за харема си. може да е построил и таен палат за харема си.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме от Радев, не сме от Борисов, но всеки чивек си има и хубави и слаби черти. Борисов ми напомня за младите, интелигентните, кой, живков ги пращаше в Белене. Добряк ми се вижда ББ, човек от народа. Носи на майтап. А за Радев. Сериозен, умен, а може и да греша за двамата. Мое мнение, а кой ли го интересува, моето... Да сте живи и здрави, че животът е кратък. Един по един си заминаха от този свят деградация
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идолът на нашия банкянлия. Той заради това ходи там, да гледа и да се учи.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми беше си назначил зетя за финансов министър, после ние сме били много зле :)) Тука дадохме палати и власт на Доган, да се оправя с българските турци :)))