Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чекай да позная, цар Самуил е маке.....хахахахаха :)) Верно имате история макета, гърка Александър Велики също е маке, велики сте :))))
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 127.Щастлив си защото не знаеш колко си нещастен...
149
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Неко 132 Вие...така наречените Северно македонци наистина нямате оправяне.Вие си имсте една мантра която повтаряте до безсъзнание и това е.Вас не Ви интересуват нито,летописи от онова време.нито неща от извора.Вие сте зомбирани и единствено промивка на мозъка и вето за ЕС могат да Ви освестят.БЕЗРОДНИЦИ...
148
2
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
С поведението си РСМ демонстрира една политическа незрялост, която доказва, че мястото им не е в ЕС. Така че РБ в момента защитава цяла Европа. Тук споровете за митични герои нямат никаква значение.
147
2
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Скъпи бюрманци, съединете се с вашите любими сърби и се откажете от опитите си да крадете от БГ каквото ви скимне.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Спорът Крали Маркоцитирам ...,,Спорът е между Сърбия и Българиа ,, ...Ставете им вето одма . Не застануваите само со нас ... ако не признаат дека кралот Марко е Блгарин , ако не ги променат учебниците , вето до дупка .... или немате кохонес . A ние во мегиу време заедно со Србите кие го обележуваме како историска личност од заедничкото минато ....
145
1
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
поредните глупотевини на сърбомани,мафиоти и зависими...крепящи властта си на тезата...врагове...,само факта,че първи ги признахме за независима ги събаря,и Света и Съюзниците ни мълчат...това е порн.г.а.ия...Несправедливост е,раждате поредното чудовище!!!нищо не искаме от РСМ...няма да им позволим да ограбват Историята ни!!!никога няма да им го позволим...путин и сърбите ги използва да сеят раздори...опит за нов палеж на Балканите......не ни е страх...прочетете Историята ни
144
0
 
7
 
! Отговори
Спорът Крали Марко преди 2 месеца
Тезата за сръбската етническа принадлежност на Крали Марко се базира и на съчинението на Мавро Орбини от края на XVI век Царството на славяните. За противното, за местния български произход на краля на Прилеп свидетелстват редица летописци и хронисти от по-старо време, сред които Константин Михайлович, Йоан Музаки, Сфранцес, Теодор Кантакузин, Йосиф бен Йошуа, Филип Лоренц и други, които го сочат като български княз. Спорът е между Сърбия и България, държави, които наистина са съществували!
143
0
 
7
 
! Отговори
Крали Марко преди 2 месеца
Редица по-късни изследователи на периода на османското завоевание на Балканския полуостров, сред които Адам Кърчевич, Василе Петрович, Иларион Руварац, Владимир Чорович също споделят или поддържат становището, че Крали Марко е родом българин и отбелязването на Орбини, че е роден в Ливно, е умишлена неточност, за да възбуди херцеговинци в борба срещу османците по него време. Самият Марко Мърнявчевич се подписва и като трети цар на България, което сочи, че сам той се е чувствал българин.
142
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вучич: Немаме што друго да бараме од Македонците, освен приателство и братство. Е ова е разликата меу Србиа и Блгариа.
141
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вистината на ветото е дека не ие поради некакво крадение на историа , но е поради стравот на Блгариа дека кога кие паднат границите не може а да не се вратат старите врски и релации на целокупната териториа на Македониа ... затоа ваште се грчат во ужас штом се спомне македонското прашание и правото на самоопределувание за кое нашите сонародници тамо се избориа во судот во Стразбург а вие имате рок до декември оваа година да го спроведете .
140
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оркестарот испеа една песна за скопскиот земиотрес од 63 - та коиа иас прв пат иа чув тамо , а беше македонска ....Сите песни на Васка Илиева (голем македонски патриот ) ги знаеа . Слушнавме дури овде дека кога Васка била да пее во пиринско иа чекале над 10.000 лугие . По иутуб можеш да наидеш во живо како пее патриотски песни во Егеиска Македониа , во време кога е забрането да се каже макар и ден македонски збор ... Ете така .
139
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на покана на едно проектно биро каи вас бевме пред околу 35 години , после границата застанавме на пауза и сретнавме еден селанец кои си ги пасеше говедата ...на неговото прашание каи сте и каи одите една колешка му рече во Блгариа на службено ... а тои и врати Блгариа почнува позади онаиа планина ти сега си сеуште во Македониа ...во кафаната каде бевме на вечера мислевме дека милициа кие не поапси секои момент пошто оркестарот свиреше све македонски патриотски песни .
138
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
во тиа 1400 години историа делот со комунистите од 50 тите кие го избришеш ли пошто не ти одговара ...
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, виждам, фактите не ти изнасят.Няма значение какво казва Делчев. Вашата "създадена" истина е вярната.Само че, как БЕЗ ФАКТИ?Нито един документ, нито една книга, нито един надпис за каквото и да е македонско преди 1945.За сметка на това поругани и унищожени доказателства за българското в територията,наречена феографски Македония.Охрид е бил българска столица!1400 години държава, къде сте тръгнали да крадете бе?А за предателството на комунистите от 50-те да подарят мощите на Делчев всички знаем
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За истиот език, дето го зборуваш - имам колежка от Скопие, избягала от там още преди 30 години, перфектен български говори, само заваля отвреме на време малко сърбизми. Казва ми - с теб ще си говорим на нашия език. Питам я, този език ли говореше в Югославия, тя казва - да. Ама сега като отида в РСМакедония - нищо не им разбирам какво кажуват, така са го изгубили този език, всичко е една каша, напълнена с изкривени сръбски думи. След 20 години изобщо няма да им разбирам какво говорят! Факт!
135
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Делчев денес почива во Скопие затоа што е исполнет неговиот аманет да биде закопан во престолнината на независна Македониа , без разлика каде и да е таа. Сега се поставува прашанието што тои постигнал за Блгариа . Одговорот е ништо. Една единствена песна немате испеиано за него ....
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре ве, северномакето, кво ще кажеш? Е, прочете ли какво е написал ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ:"Всички сме Българи... Една ОБЩА България!"
133
0
 
2
 
! Отговори
срам сте преди 2 месеца
"Марко е средновековен владетел од Македониа"-Тези хора са безнадежно увредени!Няма смисъл да се занимаваме с изгубени души.Чудно защо, обаче в техните медии не позволяват коментари-защото ще линчуват и тормозят българите там ли?Аз предлагаm моде,атора да го забрани този северен, не му е мястото тук. А писанията му само показват, какви изкривени истории са им насадили.Тези хора наистина го вярват това, тази фалшива тяхна версия на българската история! Срам е, че има такива хора в 21 век!
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето колко си жалък - това Гоце Делчев ЯСНО И ПИСМЕНО ГО Е ЗАЯВЯВАЛ! Той е Българин! Приемете го, приемете истината и престанете с шизофренията! На вас ви се иска, да не е, защото сте решили да го крадете за вашата доктрина, обаче той е:https://sbornikstrumski/wp-content/uploads/2019/08/4-1.jpg