Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
,,Немаме што друго да бараме од македонските грагиани , освен прииателство и братставо ,, - Александар Вучик , 29.07.2021 год. Скопие
90
11
 
1
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Мечтай анонимнико. "Кохато" на какъв език е, защото очевидно не е на български?
89
10
 
1
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Мечтай анонимнико. "Когато" на какъв език е, защото очевидно не е на български.
88
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В НАТО и в ЕС им дреме за мнението на нашите олигарси политици.Кохато им спрат парите ще приемат всичко и.ще.спрат с анти македонската кампания.
87
2
 
19
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Туркменистан и БЮРМ много ще се харесат, поради сходство в светогледа. Приятно пътуване към Туркменистан скъпи бюрманци.
86
2
 
16
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
Аве тия нека си правят някви линиии, па ние ща ги чагъртаме - чагърт, чагърт.
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Христо Иванов-Мекерето и компания да не оплескат работа иначе тия ще видят ЕС през крив макарон
84
2
 
20
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Ние в България препоръчваме с любов на БЮРМ да кандидатстват за Средноазиатският Съюз. С този манталитет там ще се чувстват добре.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие какво сега, надпреварвате се с макетата кой ще направи най-абсурдната и безумна държава в Европа ли? Ония се правят неандерталци супермени, а вие се правите на Шао лин Далай Лами с тези гологлави шоумени ли? Няма ли нормални хора по тези земи?
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото ЕС и САЩ принудиха България през последната година и половина, толкова ще я принуждават и през следващите 20 години, толкова принуждаваха и Гърция, т.е. нищо не правиха освен да говорят. В такъв спор статуквото се запазва и губи този, който кандидаства т.е. Северна Македония. Ние сме си добре, вътре, ето и нов спасителен ЕС план идва, а за Северна Македония няма. За какво изобщо се занимаваме с това? Нека всеки си стои там, където е и ще има мир и любов.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЗ ПЪК ЧУВАЛ - ЕЙ НА ЛЯТОТО ПРЕДИ КОВИДА В АЛБЕНА! РУМЪНСКИ СЕМЕЙСТВА ГОВОРЕХА НА РАЗВАЛЕН БЪЛГАРСКИ. ШОКИРАН, ГИ ПОПИТАХ ЗАЩО, И ТЕ СИ КАЗАХА - ПРАРОДИТЕЛИТЕ НИ СА БЪЛГАРИ, НО ОТ ПОКОЛЕНИЕ НА ПОКОЛЕНИЕ ВСЕ ПО-ЛОШО ГО ГОВОРИМ. ХО СМЕ ХИЛЯДИ, И ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ СМЕ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД!СЕГА СТАНА ЛИ ТИ ЯСНО, АКО НЕ, ИДИ ДО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СРЕЩНЕШ! И ПРЕСТАНИ ДА ДРАЗНИШ ХОРАТА, ВСИЧКИТЕ ТЕ МРАЗЯТ ВЕЧЕ!
80
2
 
14
 
! Отговори
линии преди 2 месеца
Ако щат и зелени и пембени линии да поставят, все тая! Имат да изпълняват Договор. Какви линии, какви фигури и геометрии! Заев е слънчасал, а освен топлинния удар напоследък, той от 2017 въобще не е на себе си и бълнува - сега пък линии...
79
2
 
21
 
! Отговори
Парламентът на РСМ преди 2 месеца
доказа с резолюцията си,че за политиците там историческите истини нямат значение,както и че толерираният от тях език на омраза,обиди и незачитане на БГпо медиите и в обществото според тях е нормален.Смятат,че чрез натиск от чужди сили ще бъдат пуснати по втория начин в ЕС.Не разбират,че с такъв манталитет не отговарят на изискванията за присъединяване и членство.А западните им поддръжници не разбират,че в НАТО РСМ няма къде да мърда и приказките и за "приставане" на РФ или Китай са блъф.
78
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЗ ЕДНО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА...В СЪСЕДНА РУМЪНИЯ ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ АРТЕФАКТИ ЗА ПРАБЪЛГАРИ И БЪЛГАРОСЛАВЯНИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА АСПАРУХ,НО ДОСЕГА НИКЪДЕ НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ДА КАЗВА,ЧЕ В РУМЪНИЯ ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ...
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слави се подготвя да пусне макетата в ЕС. Затова станаха толкова смели, защото чалгаря им обеща да ги прати в космоса.
76
2
 
19
 
! Отговори
Джуджето от Микре преди 2 месеца
Тия ги зачертвам с дебелия фулмастер.
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Макетата са по-сериозна държава от царство Чалгария" ааахахахахахахахах
74
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "САЩ не могат да принудят България, да клекне пред РСМ, защото рискуват смут в НАТО и разваляне на отношенията си с България.", мда, САЩ са ужасени от разваляне на отношенията с България, дори и не биха помислили да оказват давления на такава независима и влиятелна държава като България. На САЩ ще им се наложи да се откажат от геополитическите си интереси и приемането на Македония в ЕС, защото ги е страх да не си развалят отношенията с България.
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
жалкото е,че българите все още си мислят,че ес съществува...къде е?покажете ми го!днес в скопие македония,албания и сърбия подписаха съглашение за малък шенген...с други думи ще послушат франция,че не им трябва членство в ес...а пък българия напразно се напъваше да слага вето,който така или иначе никой не уважи.ес вече е германски съюз,който никак не се харесва на другите големи франция и италия...полша вече е водеща в инициативата три морета...а пък българия все още мечтае за някакъв евросъюз.
72
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даже и макетата с бутафорните им паметници са по-сериозна държава от царство Чалгария и шутовете на Слави.