Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си опичат акъла нашите политици, защото този път милост няма да има. Никакво пускане в ЕС
67
2
 
23
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Всякакви подобни изблици на сърбите в СРМ са характерно явление за сръбския шовинизъм,пренесен на македонска почва и,като всеки шовинизъм,само обострят обстановката в самата страна.Това е очевидно от всеки ред там,но особено очевадно от положението,че преговорите трябвало да се водят при зачитане достойнството САМО на македонската страна при положение,че езикът на умразата идва от тях,а ние не сме казали нищо, унижаващо чието и да било ДОСТОЙНСТВО-истината не е унижение,а лекарство против него!.
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червени линии... я на закачалката за 20 години...
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
64 САЩ не могат да принудят България, да клекне пред РСМ, защото рискуват смут в НАТО и разваляне на отношенията си с България. Това ще отвори дълготраен конфликт, от който никой няма полза. САЩ винаги са защитавали правата на човека, а те се нарушават драстично в РСМ, относно българите там.
64
2
 
19
 
! Отговори
Пфф преди 2 години
Хахаха стоят пред ресторанта, а чертаят червени линии. Колко инфантилно
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ес в момента се намира в жестока криза...великобритания напусна,франция се грижи предимно за бившите си колонии и остана сам сама германия,която егоистично просмука половината лекари и трудоспособно население на ес и остави цели региони в южна и източна европа на благословията на Господ,подписа за северен поток и сега другите малките като литва,българия,хърватия да се оправят сами...спря им парите,корумпира елитите им и ги превърна в демографски пустини...
62
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 години
След тази резолюция можем спокойно да откажем всякакви бъдещи разговори, които няма да имат смисъл. И ако някой наш политик или партия си позволи да прекрачи българските червени линии и ги пусне в Европа - горко му.
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от задачите не новото правителсто която е поставена от САЩ е да вдигне ветото и да пусне македония в ЕС. А политиците знаят, че със САЩ нема лобаво - видяхме какво стана с президента на Хаити тези дни който не искаше да слуша САЩ - няколко пълнителя куршуми изстреляни в тялото ми плюс няколко автоматични откоса за жена му. Какво си мислите вие!
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наведохте ли се, а? "Външният министър : сегашната рамка за преговори със Скопие трябва да се промени, червените линии не са парадигма" - по думите му червените линии не са парадигма, която не може да се променя, въпросът е дали се защитават по достоен и аргументиран начин или са поставени с политически дивиденти.
59
0
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
До Анонимен 52 - не послъгвай, защото има много сайтове, в които в реално време се вижда чистотата на въздуха по целия свят и ние изобщо не сме с най-мръсния въздух в Европа, както и Скопие изобщо не е с най-чистия. България като цяло е дори под средното ниво на замърсяване, а за Скопие - всеки може да провери air quality index map и да си направи сметката.
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгарите тотално опростачени и подебилчени от американски филми и реклами изведнъж се загрижили за българската култура и история - кога станахте толкова културни, какво да ви откраднат - Мара Отварачката, Азис, или новия политик Слави - това е българската култура.
57
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламентът на РСМ е приел резолюция че няма да влиза в ЕС - еми добре:)
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво
55
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия построи Северен Поток 2 и сега е основен монополист в разрпеделянето на енергия в Европа. А българите живеят бедно като cкотове, плащат скъп ток и газ, а по нареждане на САЩ спряха Южен поток 2, спряха си атомните централи в Козлодуй и Белене. И сега същите тези българи тръгнали срещу решението на САЩ да приеме Македония в ЕС. Нали разбирате, че всичко това със сигурност ще завърши много унизително и трагично за България.
54
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как Македония присвоява българската история и култура, България къде е регистрирала като запазена марка историята си и културата си?
53
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със Северна Македония ще стане това, което стана с Турция, т.е. никога няма да ги приемат. Нека си гласуват резолюции сами на себе си.
52
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има доста средновековни извори и по-ранни,които намират корени на днешното "славянство" в древна македония и в древните македонци...
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Съгласен, само да не присвояват нашата история и култура.
50
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна държава.Докато спорим с една братска държава чий език се говори на нейна територия,то на наша все повече се говори турска реч.Избиваме комлексите си за малоценност от проваления преход с македонците,но:1.В Бг вече всяка втора стока е турска.2.В Скопие е най-чистия въздух в Европа,а тук най-мръсния(страната ни е циганизирана)3.Скопие има европейски стадион,а ние планета Пайнер.Кой ни е виновен за всичко,РСМ или ние?Всеки да си извади поуките.Никой не иска да има общо с Бг днес.
49
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ отдавна са решили да приемат Макединия в ЕС, България няма думата тук.