Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари