Заев покани България в „Отворени Балкани“ с РСМ, Сърбия и Албания

"Отворени Балкани" е новото име на инициативата "мини Шенген"
29 юли 2021 20:30, Елка Василева
35
Заев покани България в „Отворени Балкани“ с РСМ, Сърбия и Албания
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата „Отворени Балкани“, предаде Plusinfo.mk.

„Пожелавам България наистина да направи правителство. Това е добре и за България и българския народ, със сигурност и за региона. Добре е и за Северна Македония. Щом бъде направено правителство, ние казахме, че продължаваме да разговаряме, докато намерим решение. И както ние и нашите граждани сега минават с лични карти през нашите граници, където обменихме ресурсите за справяне с катастрофи,  ще могат и те да се присъединят, ако желаят. Защото това са Балканите. Макар че се страна членка на ЕС, защо не“, заяви Заев.

„Така че изпращам това като послание, че регионът ни е малък, трябва да си сътрудничим, да си помагаме, преди всичко за нашите граждани, а със сигурност и по-нататък да се интегрираме, защото това също така носи полза за нашите граждани“, каза премиерът на РСМ.

"Отворени Балкани" - така отсега ще се нарича регионалната инициатива, която неформално бе наричана "мини Шенген", съобщи МИА.

Това бе съобщено на днешния регионален икономически форум в Скопие, на който присъстват премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, председатели на стопанските камари от региона и представители на над 300 компании.

Както изтъкнаха Рама, Заев и Вучич с "Отворени Балкани" започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си.

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
7
 
! Отговори
Боко шкафа преди 2 години
Заев, взема ли властта и се присъединяваме. Ще пълним чекмеджета,гардероби,шкафове.... аз ще ви покажа как.Само Славун да се провали с правителството, Радев да ми даде мандата. Пишете ни вътре.
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отворени Балкати", "Мини Шенген", това са проекти : "Велика Сърбия". България няма място сред страни извън ЕС, които са руски марионетки на Балканите.
9
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единия на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другия на чист български, че не е.
8
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До Анонимен 8: Ами трябва да ги прочета тези...хроники,много интересно,голям...майтап.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо...*** ама така сте наречени във византийските хроники. други исторически източници няма
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таксито пилот на Пендаровски ще води и жена си на операта "Селянинът с хвърчилото" в РСМ ?
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а къде е "водещата роля" на БГто ??? или досега всичко е било....
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня подобна инициатива а Хубавото Наде. Тогава бързо я отрязаха,и натириха в Н-та глуха. И сега е така. Бойко имаше някакви идеи за Балкански изгодни взаимовръзки, но в външната политика,нямаме свобода за стратегически решения. РСМ в момента също им дърпат конците с идеята разделяй и владей. И въпреки, че сме под контрол на един и същ център, ролите са раздадени различни. И доколкото при стабилна държава, все пак използвахме някакви различия между ЕС и САЩ, то сега сме никъде, като свои цели.
3
6
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Като спрете да ни наричате...кривокраки татари и да тормозите българите в РСМ,тогава се...обадете да се съюзяваме.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят нова Югославия и ни канят и нас, хахахах. Не, мерси!
1
5
 
29
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Не, благодарим. Вие си членувайте в маргиналното съюзче.