Балканите горят: Жертви, изпепелени къщи и гори, евакуирани...

Каква е ситуацията унас, в Гърция, Турция и Северна Македония?
Обновена: 5 авг 2021 09:42 | 5 авг 2021 09:42, Нели Христова
39
Балканите горят: Жертви, изпепелени къщи и гори, евакуирани...
Снимка: БГНЕС

Горещото време доведе до множество силни пожари из целия Балкански полуостров. България, Турция, Гърция, Северна Македония и Албания от дни се опитват да се справят с огъня. Двама души загинаха у нас, 8 загубиха живота си в Турция, а възрастен мъж е загинал в Албания.

Днес в България времето продължава да е пожароопасно. Със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи.

Вчера в страната е имало 187 пожара. Стихията над Сандански, която отне живота на двама горски служители, продължава да бушува. Рано сутринта група горски служители за пореден ден се качиха в планината, за да помогнат на противопожарните служби, които цяла нощ опитват да овладеят огъня.

Вятърът в района утихна, а температурите се понижиха. Според огнеборците сега е най-подходящият момент пожарът да бъде овладян. Няма опасност за селото, в което хората са спокойни, не се говори за евакуация.

В Северна Македония от понеделник са регистрирани 10 пожара,  според последните данни, обявени вчера от директора на ЦУК Стоянче Ангелов. В страната ще бъде обявена кризисна ситуация.

България помага с 5 противопожарни автомобила за овладяването на ситуацията в критичната зона край село Нови истевник. Българските екипи помагат в гасенето на пожарите в най-застрашената зона - пред входа на село Пехчево, където все още има активни огнища.

Със стихията се борят 2 македонски и 3 сръбски хеликоптера. Засега, въпреки мащаба на пламъците, жертви няма.

Ситуацията беше най-критична в понеделник вечерта близо до източния град Кочани, където масивните пожари стигнаха опасно близо до покрайнините на града, изгаряйки няколко къщи и превозни средства по пътя. Девет души са потърсили медицинска помощ след вдишване на дим. Пожарът беше овладян във вторник с помощта на пожарникари, доброволци и армия.

Голяма критика за правителството беше, че страната не може да използва трите специализирани противопожарни самолета, които притежава, тъй като те не са поддържани от две години и не се считат за годни за летене. Сърбия във вторник изпрати четири свои хеликоптера в Северна Македония, за да помогне в битката с пожарите.

Във вторник пожар край южния град Гевгелия за кратко затвори най-натоварения граничен пункт в страната с Гърция - Богородица.

Според Центъра за управление на кризи, няколко горски пожара остават активни в района на столицата Скопие и в районите на градовете Струмица, Куманово, Битоля и Щип.

"Ситуацията се променя от час на час. Не можем да прогнозираме предварително как ще се държат пожарите, защото изключително сухата растителност, високите температури и вятърът допринасят за бързото им разпространение и смяна на посоките", каза Ангелов в изявление пред МВР.

Продължава борбата с огъня в Турция. В страната има 11 пожара, които са извън контрол, в шест провинции. Заради приближаващ пожар в турската провинция Мугла беше евакуирана топлоелектрическа централа и близко населено място.

Според местните власти, всички опасни материали и химикали са изнесени от съоръжението, но има опасност от експлозия на тонове складирани въглища, с които ТЕЦ-ът работи. Има вероятност целият град да бъде евакуиран.

Пожарите в страната бушуват повече от седмица - загинали са 8 души, а огнищата са над 180. Властта и президентът Реджеп Ердоган са остро критикувани за начина, по който се справят с огнената стихия.

 

В капан на пламъците продължава да е и Гърция. Горските пожари са изгорили всичко по пътя си от Варибоби на север от Атина през Кос, Евия, Ираклион, Мани, Родос и Месиния.

Във вторник следобед пожар във Варибоби беше извън контрол, изгаряйки десетки хектари борова гора, както и къщи. Хората се евакуираха от домовете си, а пожарникарите се бориха с пламъците дори през нощта.

На остров Евбея, в Лимни, стотици жители и посетители бяха евакуирани от десет села. Пожарите там са унищожили горски земи, домове, туристически квартири и фабрики. Ситуацията е много опасна в района на Дримонас, където група монаси отказват да напуснат манастира "Св. Давид", въпреки че сградата е заобиколена от огън.

 

Височината на пламъците достигат от 30 до 40 метра в боровата гора, а огънят е обградил манастира. "Задушаваме се от дима, това е кошмар", каза игуменът на "Св. Дави" пред агенция ANA-MPA.

Досега, според гръцката полиция, няма жертви. По отношение на големия пожар в Северна Атика, областният управител, Джоргос Патулис, каза пред телевизия SKAI, че той е стартиран от трансформатор.

Според държавната агенция Атина Македонски новини, Миграционното министерство в сътрудничество с Министерството на защитата на гражданите, поради пожара в района на Варибоби и от съображения за безопасност, прехвърли 16 непридружени деца от центъра за задържане на мигранти в Амигдалеза, Атика, към бежанския лагер Скарамагас

Продължават и опитите за овладяване на пожарите около Атина. Задимяването в районите на огнищата вече започва да надвишава допустимите норми.

В Албания пожарите са причинили смъртта на един гражданин, а един офицер е ранен и хоспитализиран във вторник. Министърът на отбраната Нико Пелеши е разпоредил евакуацията на три села в района на Гирокастра във вторник.

"Загубата на живота на 64-годишен мъж от село Асим Зенели в административното звено на Антигона в Гирокастра и тежките рани на съпругата му са трагичният резултат от пожари в района", заяви Брикена Джани Метай, журналист от Гирокастра, пред BIRN. Тя добави, че хиляди хектари земя са изгорели.

Според Министерството на отбраната все още има около седем района в Албания, където полицията и военните сили работят за гасене на пламъците. Полуостров Карабурун е най-проблемното място по отношение на пожарите.

Полицията арестува трима души във вторник по подозрение за палеж.

В Хърватия горски пожар в Сегет Горни, навътре от южния крайбрежен град Трогир, който избухна в понеделник, все още е активен, а до сряда е изгорил около 1600 хектара храсти и борови и маслинови дървета, според медиите .

В Черна гора няма активни горски пожари в момента, след като през последните дни няколко бяха регистрирани в столицата Подгорица и град Никсич.

По-малки пожари имаше и в полетата край Тузи и Даниловград, докато пожарникарите поставиха голям пожар на депо в близост до Никсич под контрол.

След като някои от засегнатите държави се обърнаха към ЕС за помощ при овладяването на пожарите, Механизмът на Гражданската защита на ЕС изпрати два хеликоптера в Албания и противопожарен екип с 45 пожарникари в Северна Македония и четири въздушни трактора и екип за борба с наземни гори от 40 пожарникари към Гърция.

Комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич заяви: "Ние работим денонощно, за да изпратим помощ, тъй като пожарите бушуват в цяла Европа. Благодаря на Кипър, Чехия, Франция, Словения и Холандия за бързото разполагане на противопожарни самолети, хеликоптери и екип от пожарникари в подкрепа на страните, силно засегнати от горски пожари."

"Понастоящем, тъй като няколко средиземноморски държави са изправени пред пожари, Гражданската защита на ЕС гарантира, че нашите инструменти за гасене на пожар се използват с максимален капацитет. Това е отличен пример за солидарност на ЕС в моменти на нужда", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при всички пожари има човешка намеса!
11
0
 
14
 
! Отговори
Гадост! преди 2 години
Миналата година при пожарите в САЩ, показваха от CCTV камери как някакви хора палят такива пожари умишлено.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докато българия е в пламъци,нашите управници дават изявления от климатизираните си офиси и се разхождат из хладните коридори на властта...
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименне в много случаи а във всички случаи има намеса на човек,който е драснал клечката или по невнимание...
8
1
 
11
 
! Отговори
? преди 2 години
Това е необичайно. Някой подпалва умишлено. Да се намерят тези терористи и да бъдат избити! Как така се запалиха горите? До сега са горяли само ниви и то ги палят умишлено.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция има френски водни бомбардировачи от седмица и още помощ от много други страни, но много тихо се премълчава , защо помощта от Русия е шумна?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е само от природата или в много случаи е умишлено?Имам известни съмнения за това.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното апокалиптично заглавие!
4
7
 
19
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Балканите горят , а САЩ и ЕС стоят и гледат ! Майка плаче и грамофон свири ! Единствено Русия помага на Турция и ако се наложи на Сърбия ....ние сме сами срещу себе си ! Ама дайте да дадем още някоя база на САЩ ....Нещо да изпълним на Меркел някое желание , заповед ?
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото бая бачкане има за пожарникарите и все повече ще има в следващите години. За сметка на това пък през другите сезони се търкалят из управленията денонощно.
2
1
 
17
 
! Отговори
Моля за помощ преди 2 години
ДАНС са си затворили сайта и телефоните за оплаквания и сигнали за граждани, как да подам сигнал за Пернишка терористична организация действаща и тероризираща хора в град Бобов дол!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се изтласква население и заличава поминък.