Български пожарникари спасили две села в РС Македония

Вероятността пожарът там да влезе в България е минимална
6 авг 2021 16:10,
27
Български пожарникари спасили две села в РС Македония
Снимка: БГНЕС

Български пожарникари са спасили две села в Северна Македония от огнен ад, съобщи на брифинг в благоевградското село Габраво директорът на Главната дирекция на пожарната комисар Николай Николов.

Два дни продължава гасенето по българо-македонската граница. Искам да ви уверя, че засега няма опасност за прехвърляне на пожара отвъд границата. Не се налага и евакуация на населението около границата“, каза областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Пожарът в югозападната ни съседка вече е на 7 километра от границата, а фронтът му е 13 км. Той има формата на бъбрек, поясни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

„От левия до десния фланг фронтът е 13 км, по-отдалечения фланг до вътрешността на Македония е 7,5 км. Има три огнища по-сериозни - в най-отдалечената част от границата, отляво и отдясно. Тежка е ситуацията на колегите, но няма основание за притеснение. 75 души от ЮЗДП са на терен“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
„Вероятността в момента да влезе в България е минимална, под 10%, за което ме уверява ръководителят на екипа на българските пожарникари – ст. комисар Георги Пармаков“, каза той.

Директорът на пожарната заяви, че на територията на страната днес има 18 пожара.

„Тук сме по поръка на премиера Янев да оценим обстановката и да направим организация за осигуряване на безопасността на хората. В момента границата на пожара е на 4 км от нашата граница. Активните огнища са на 7,5 км. Нашият изнесен пост от 25 пожарникари в Македония има задача да запази селата, които са в непосредствена близост до България, да пази източния фронт на пожара да не дойде в България“, каза ст. комисар Н. Николов.

Според него има денонощно наблюдение на границата, което се осъществява от полицията, то е визуално и с термовизионни камери през нощта. 75 души са разположени равномерно по границата, които имат задача да подпомагат дейностите на булдозера, които разширява пътя, който да бъде естествена полоса за нашите действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
9
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
В момента съм в Македония, гледам новините и непрекъснато говорят как България, Сърбия и др, помагат непрекъснато за овладяване на ситуацията. Евала на пожарникарите от Бг, показаха солидарност в трудни времена. Всичко останало е долна политика.
19
1
 
12
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Голема благодарност до блгарските пожарникари за нивната помош во овие тешки моменти, а голем срам за нашата влада коа дозволи да изгори половина Македониа.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 100 села да са спасили ще има само псувни.
17
4
 
5
 
! Отговори
Makedon преди 2 години
AFERIM.....
16
13
 
18
 
! Отговори
ЛАЙНАРИ !!!! преди 2 години
отодоха да гасят пожари в Македония докато тук изгоре половината България !!!! РАСТРЕЛ ЗАСЛУЖАВАТЕ !!!!!!
15
2
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
що се отнася до истерията,която се вихри в ЧАСТ от "Северомакедонското общество" мисля,че трябва да бъдем търпеливи и..ТВЪРДИ..Ще се налудуват отнесените и ще се кротнат...Просто нема друг начин..ТЕ се натискат за ЕС,не ние!!!!.."С РОГАТА НАПРЕД" НЕ СТАВА ТАЯ РАБОТА!
14
11
 
17
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Македония да гори - да ги бяха изпратили тези екипи на мястото където изгоряха двамата ни сънародници - без екипировка, без оборудване, без опит.....Македонците да си искат помощ от Сърбия, Португаалия, Германия, Чехия, Полша, Франция...нали те натискаха срещу ветото.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарникарите могат да служат само за пример и те много добре знаят, че пламне ли огънят, за него прегради няма.Дано не съм Ванга, но някой дестабилизира Балканите с тези пожари и дано не пострада тежко България. Трябва да сте притеснени, а не неприятни и злобни с коментарите.
12
4
 
16
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Може да запалите сега няколко български знамена в знак на благодарност.
11
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой прати пожарникари в СРМ, а не в нашите села? Тий е виновен за смъртта на нашите млади мъже!
10
9
 
25
 
! Отговори
Петрич преди 2 години
Имам информация, че в района на Пехчево по българските пожарни коли са били хвърляни камъни. Имало е дюдюкания "Умрете татари!". Нашите са нощували по машините, а словенците са били настанени от домакините в нещо като хотел.
9
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Браво,похвално!...И дън съ косим,ако ония не оценят помощта ни!...Защото истинската помощ не търси признание,просто помага..А получателя на помощта как ще реагира,...е,това е друга тема..
8
2
 
17
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Ето какво написа вчера вестник "Република"- Скопие. Това е официалният орган на опозиционната ВМРО-ДПМН. Сами си правете изводите колко са желани нашите момчета там!- "Справуваето за Заев подразбира молее и питачее ка соседите кои не сите имаат хумана намера и тоа е го искористат за политички поени.Тоа пред се се однесува за Бугариа коа пожарите во Пехчево и Делчево ги гасне со телевизиски екипи." За сръбските и словенски екипи се сипят суперлативи.
7
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Честъ !
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще пише в учебиците по историята на Северна Македония: Българският окупатор окупира 2 села през 2021 година.
5
6
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Храни куче да те лае..................... Рундю ако ги беше пратил тези на нашия пожар, горските щеше да са живи.
4
4
 
22
 
! Отговори
Еничари преди 2 години
През това време наши села изгоряха.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не го пише в нито една РСМ медия, нахшй-вероятно. За сметка на това обаче ежедневно се публикуват поредните помии и лъжи за бугарите татари и тяхната измислено-уникална идентичност и толкова "различният им, небългарски език". Аз съм силно убеден, че ако тези 25 пожарникари бяха в България, нямаше да има жертви. Пак казвам - няма да получим никаква благодарност официално. Те наричат българското възстание от 1903 Илинден, и благодарят на власи и сърби за него, а ние чакаме благодарност.
2
3
 
23
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Да разбирам ли,че у нас няма пожари,та сме тръгнали да гасим у съседите,дето не ни щат!?
1
2
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТЕ НИ ПЛЮЯТ С ПЪЛНА СИЛА И СЕ ПОДИГРАВАТ ВЪВ КОМЕДИЙНИТЕ ИМ СЕРИАЛИ С БЪЛГАРИЯ И ЕС, ПЪК РАДЕВ НЕКА ПРАЩА ПОЖАРНАТА ТАМ