Хиляди напуснаха домовете си заради пожарите в Гърция и Турция

Според Мицотакис това е „реалността на изменението на климата“
7 авг 2021 10:00, Нели Христова
15
Хиляди напуснаха домовете си заради пожарите в Гърция и Турция
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора избягаха от горски пожари, които излязоха извън контрол в Гърция и Турция. Продължителната гореща вълна остави горите сухи, а пламъците застрашиха населените места и електропроводите.

Горските пожари в Турция, смятани за най -тежките от десетилетия, обхванали южното крайбрежие на страната през последните 10 дни, отнеха живота на осем души.

В Гърция пожарникарите се борят с 56 активни горски пожара, каза началникът на Гражданска защита Никос Хардалиас. Бяха издадени множество заповеди за евакуация на десетки села в континенталната част и на близкия остров Евия, както и на отдалечени селища в покрайнините на Атина, където огънят изгори гори и къщи, насочвайки се към езерото Маратон - основния резервоар за вода в столицата.

Промяната на посоката на вятъра в петък следобед стана причина пламъците извън Атина и Евия да променят многократно посоката си, като в някои случаи отново застрашиха райони, които едва бяха успели да избегнат разрушенията по-рано тази седмица.

„Продължаваме усилията за справяне с множеството пожари, с които се сблъскваме днес“, каза Хардалиас и подчерта, че „условията са изключително опасни“.

От болница в Атина съобщиха, че 38-годишен мъж е починал след нараняване на главата, предизвикано от падащ стълб в район на север от Атина, засегнат от пожара.

На Евия бреговата охрана проведе мащабна операция, за да евакуира стотици жители и туристите по море, използвайки патрулни кораби, риболовни лодки и други частни кораби. Нова заповед за евакуация по море беше издадена късно в петък за село Лимни, първоначално пощадено от пожара, където жителите бяха призовани да се отправят към пристанището, за да се качат на ферибот.

„Говорим за апокалипсиса, не знам как по друг начин да го опиша“, каза Сотирис Даникас - началник на бреговата охрана в град Айдипсос на Евия, пред държавната телевизия ERT.

Бреговата охрана съобщи, че 668 души са били изведени от плажовете в североизточна Евия до ранния следобед в петък, след като пламъците са прекъснали всички други варианти за бягство.

Кораб на бреговата охрана спаси други 10 души, попаднали в капана на пожара на плажа близо до град Гитио в южния регион Пелопонес.

Гръцки и европейски служители обвиниха изменението на климата за множеството пожари в Южна Европа.

В Италия пожарникарите, които се борят с горски пожар в провинция Реджо Калабрия, откриха телата на мъж и жена в маслинова горичка. Информационна агенция LaPresse съобщи, че са починали от вдишване на дим.

Повече от 1000 пожарникари и близо 20 самолета сега се борят с големите пожари в цяла Гърция, докато допълнителни пожарникари, самолети, хеликоптери и превозни средства пристигат от Франция, Швейцария, Румъния, Кипър, Хърватия, Израел и Швеция.

Най -малко 20 души, включително четирима пожарникари, са лекувани за наранявания, получени вследствие на пожарите.

Посолството на САЩ в Атина заяви в петък, че Военноморските сили на САЩ в Европа предоставят въздушен разузнавателен самолет P-8 в подкрепа на усилията на Гърция за гасене на пожари.

В Турция властите евакуираха в петък още шест квартала близо до град Милас в провинция Мугла, след като пожар, раздухван от ветрове, достигна на около 5 километра от електроцентрала. По-късно през деня бяха евакуирани други два квартала като предпазна мярка, тъй като друг пожар се разпространи от района на Ятаган в Мугла, към края на намиращата се на север съседната провинция Айдън.

Най-малко 36 000 души са евакуирани на безопасно място само в провинция Мугла, съобщиха служители.

В Гърция пожарникарите ходиха от врата до врата в райони на около 20 км северно от Атина, призовавайки хората да се евакуират. Властите изпратиха предупреждения по мобилните телефони в района, призовавайки жителите да напуснат, а бежански лагер в покрайнините на столицата беше евакуиран за една нощ.

Огънят спря движението по главната магистрала, свързваща Атина със Северна Гърция, и повреди електрическите инсталации. Компанията за електроразпределение обяви намаляване на електроподаването в по-широкия столичен регион, за да защити електрическата мрежа.

Пожарите объркаха графика за ваксинация срещу Covid-19. Здравното министерство обяви спирането на ваксинациите в центрове в райони, засегнати от пожари, съобщи „Катимерини“.

„Нашият приоритет винаги е бил опазването на човешкия живот, последвано от опазването на собствеността, природната среда и критичната инфраструктура. За съжаление при тези обстоятелства постигането на всички тези цели едновременно е просто невъзможно “, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение.

Горските пожари, каза той, показват „реалността на изменението на климата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Мартин Петров преди 2 години
До SSЕлементарно - на пръво място, се взема класьорът с нотариалния акт на жилището и платените нотариални такси, застрахователна полица и прилежащите към нея документи, личните документи и други подобни, за да може след това да се потърси обезщетение от застрахователя. Ако не стане варианта със застрахователя, се отива на съд и там се търсят правата - иск за обезщетение.
10
2
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Ясно е, че има палежи, но също е ясно, че за правителствата на Гърция и Турция е по-важно да приберат паричните помощи от ЕС, а не да набавят толкова необхидимата техника за борба с пожарите и наводненията. Сигурно и в тези страни корупцията надвишава всяко чувство за дълг към собствения народ и опазване на цялостта му.
9
0
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 2 години
В Германия вали дъжд и е 20 градуса. Нормално немско лято.Какво изменение на климта???
8
0
 
2
 
! Отговори
Важно! преди 2 години
Важно е да се вземат всички документи, нали би трябвало жилището да е застраховано срещу пожар. Да не дава Господ да напускаме по този начин домовете си, но наистина би трябвало всеки да има на лесно място тези най-важни неща!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на морето шопи...
6
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 7 За натуралните актове,дипломи,трудов.книжки съм съгласен.! Но излизайки от дома поради опасност ,знаеш ,че никога може и да не се върнеш или да не завариш това което си оставил.Всичко може да е изгоряло,ограбено опустошено.Тогава ?
5
0
 
1
 
! Отговори
Мартин Петров преди 2 години
До SSНа първо място се взема класьора с всички лични документи (във всяко домакинство е важно да има организиран класьор с тези документи) - нотариален акт на жилището, платените нотариални такси (фактури, касови бележки), актове за раждане, здравноосигурителни книжки, дипломи за завършено образование, сертификати за квалификация, трудови книжки и други подобни. На следващо място: бижута, всякави скъпоценности, по - скъпи дрехи, и обувки, принадлежности и някои аксесоари.
4
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ,АКО ТРЯБВА СПЕШНО ПОРАДИ ОПАСНОСТ ,ДА НАПУСНЕ ДОМА СИ КАКВО ДА ВЗЕМЕ СЪС СЕБЕ СИ ?
3
1
 
11
 
! Отговори
ан преди 2 години
Климата им виновен че някой им драска клечката. Правил съм опити да запаля в двора суха трева сено и слама с лупа и не успях. Без искра нищо неще да гори. Така че да направят разследване и да разберат кои ги палят щото подпалвача нее един това е организирана група.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сичкото граждан и столичан на малакийското море. Само на час път, евтино, няма батки, кво му плащаш, юруш на морето!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте с без ум и ето на по гол ов ни те в а кси.