Експерти предупреждават: Големите пожари в Гърция ще станат нормалност

Горите трудно биха се възстановили
9 авг 2021 19:10, Нели Христова
29
Експерти предупреждават: Големите пожари в Гърция ще станат нормалност
Снимка: БГНЕС

Взирайки се в изгорелите дървета срещу дома си във Варибоби, 60-годишната Антония Анастасопулу разказва за децата, които няма да идват да посещават гората Парнита през уикендите - често срещан навик сред много атиняни.

"Тази гора беше производителят на кислород в Атина", казва тя. "Огънят се разпространи толкова бързо. Сега всичко се превърна в пепел."

Четири дни след началото на първия пожар в Атина, десетки други в цялата страна все още горят, заплашвайки села, хиляди акра земеделска земя, туристически зони като Евия и Гитейо и археологически обекти като древна Олимпия.

"Сякаш и ние умираме", казва Анастасопулу. Докато стои в градината си, тя започва да плаче. "Дойдохме тук, за да бъдем близо до гората. Как ще оцелеем сега?"

Анастасопулу и хиляди други гърци и южноевропейци бавно осъзнават, че са станали екологични бежанци.

Миналата седмица страните от региона, включително Турция, Северна Македония, България, Италия и Албания, също се сблъскаха с неконтролируеми горски пожари. Хиляди домове и предприятия бяха изгорени.

Гръцкото правителство обвинява подпалвачите и дългата гореща вълна с температури, достигнали 46°C и продължила повече от 10 дни. Премиерът заяви в четвъртък, че очаква нещата само да се влошат.

В петък вечерта и в събота фериботите евакуираха 1153 души от морско село и плажове на остров Евия, след като пламъците се приближиха и прекъснаха всички други начини за бягство.

Критиците казват, че правителството не е направило много, за да се подготви за горските пожари, които са често явление през лятото в региона. След като икономическата криза удари през 2008 г. и Гърция прие политика на строги икономии, пожарната не разполага с достатъчно персонал и остана без оборудване. В същото време зоните за противопожарна защита бяха лошо поддържани.

Учените казват, че властите не само в Средиземноморието, но и в световен мащаб, трябва да се подготвят за тежки метеорологични явления. При средна температура с един градус над прединдустриалните нива вероятността от такива екстремни метеорологични явления се увеличава.

"Всички модели показват, че ще има още едно увеличение с една степен на средните температури до 2040 и до 2042 г. ако не намалим емисиите на парникови газове", обяснява Димитрис Лалас, почетен професор по метеорология в Атинския университет, който представя Гърция в международни преговори за изменение на климата за повече от 25 години.

"В Южна Европа и Средиземноморието винаги е имало горски пожари", обяснява Лалас и казва, че горите могат да се възстановят, ако тези пожари се случват на всеки 20-25 години. "Но сега, когато горските пожари се увеличават по честота, балансът на тази екосистема се губи и щетите могат да бъдат непоправими."

В допълнение към повишаването на температурата, учените също прогнозират, че ще има спад във валежите в Средиземно море.

"Малко вероятно е да достигнем нашите емисионни цели за 2030 г., но не можем да се откажем", казва Лалас.

"Но все още има много неща, които можем да направим, дори и днес. Трябва да продължим да намаляваме емисиите си на парникови газове и в същото време да работим по планове за превенция; местните власти трябва да се организират и да създадат план за екстремни метеорологични явления, както и да наемат хора, които да се грижат за горите, като почистват сухите клони. Нищо от това не беше направено."

Широко разпространен гняв се усеща в Гърция, тъй като пожарите продължават да горят пети ден.

"Правителството е виновно", казва Анастасопулу, твърдейки, че през последните две години не е имало набиране на пожарникари. "Те са наели само полицаи. В моя район виждах само полицаи, а не пожарникари. Тук не видях нито една пожарна кола."

Костас Карталис, професор по физика на околната среда в Университета в Атина, казва, че местните трябва да очакват повече пожари в бъдеще.

"Средиземноморието е регион, който е по-уязвим към изменението на климата, подобно на други региони като Северна Америка", обяснява Карталис. "Най -вече защото има диференциация в системите за атмосферна циркулация и защото морската повърхност също се нагрява и създава проблеми в климатичния баланс. Екстремни метеорологични събития и, в този случай, летни горещи вълни създават много силен натиск в цялата горска среда.

За Карталис климатичната криза е глобален проблем и държавите по света трябва да си сътрудничат, за да забавят глобалното затопляне. "Това е като пандемията с COVID-19, но в забанет кадър", казва той.

"Те са два универсални проблема, които, разбира се, имат своите различия, но и двата задължават развития свят да обърне повече внимание. Необходим е различен вид геополитическо сътрудничество и солидарност между страните. В противен случай тези проблеми няма да бъдат решени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Алчността преди 2 години
На инвеститори, банкери и строителни фирми в стремежа да пресушават, изкореняват, застрояват, бетонират, асфалтират. Корумпирани политици и администрори разрешават да се строи навсякъде.
20
3
 
0
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ ИМОТИ преди 2 години
Имоти в гърция ? Не. Някой да се интересува от имоти в България ? 60к евро къща с голям двор. Близо до голям български град.
19
2
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136869 преди 2 години
"***" е цurancко,тоест гръцко име. *** идва от НЕЛАС. Смърт жестока за гърците! С мъеие зловещо!
18
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Гърците палят горите...Българските, Френските,Белгийските,Квебекските,Ирландските,Шрандските,Уелските,Баските,тоест Келтските,тоест Етруските,тоест Галските, тоест Тракийските...КАНААНСКИТЕ ГОРИ. Смърт за вас гърчави *** ! Побъркано психопатично и келяво племе еврейско ! SanyНи !!!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалност? ***, това на какъв език е, защото определено не е български!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарите са дело на хората къде тук има пръст природата! За пожарите обвиняват глобалното затопляне тия чуват ли се!?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и Амазонията когато горя,че за климатичните промени викаха срещу бразилския президент Болсонару сякаш той виновен за пренаселеноста обвързана с аграрната дейност и наличието на свободна земя за обработка и развитие на селското стопанство,като необходимост за независимост и изхранване на населението заселило в тези места,тъй че ако ги засеят и залесят по места все растения са пак ще е от полза за климата при смяна на реколтите и нуждите от тях за климата и хората с икономиката.
14
4
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 2 години
Warnings about the end fo neozoic era.. идва на контакта остро терористични дигитално холограмни облъчвания и токсични газове от пожарите. Природата с мъка констатира че наводнения и пожари не могат да блокират автомобилите с включени режещи биосферата фарове вкл ксенонови,халогенни,лазерни и лед...Ще исксли помощ за блокиране на ТЕЗИ увреждания от автомобили с включени фарове денем .Експерти да огледат поражения от Африка срещу средизмено море имало остър електромагнитен смог
13
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не е трудно. Само трябва да си спомним нашият Велик сънародник Орфей и гръцката дpusлa Евредика.Името й казва каква е и защо ни бе наложена гаврата да се наричаме "европейци". Гърците нахлуват в тази земя,която са окупирали до ден-днешен и сме наричали "Ад". Гръцкото,тоест цurаското "hellas" е пренесено от предците на днешните щатски *** като "хел", тоест "Ад". Еврейките са перверзни вонящи цuranku.Орфей е бил жертва на емоционален смъртен шантаж. Ние сме Канаан!
12
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не е трудно. Само трябва да си спомним нашият Вешик сънародник Орфей и гръцката дpusлa Евредика.Имети й казва каква е и защо и бе наложена гаврата да се наричаме "европейци". Когато гърците нахлуват тази земя,която са окупирали до ден-днешен сме наричали "Ад". Гръцкото,тоест цurаското hellas е пренесено от предците на днешните щатски *** като "хел", тоест "Ад". Еврейките са перверзни вонящи цuranku.Орфей е бил жертва на емоционален смъртен шантаж. Ние сме Канаан!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за да се запали нещо трябва 250-300% поне, слънцето нагрява до 60-65 макс. та като спрете да палите ще има гора
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е и нормалност афганистанки с туби бензин да се разхождат в гористи местности- тогава да.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обама си е купил имение на брега на океана знаеки, че чиркът склиматичните промени е за простолюдието.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това не са виновни климатичните промени, а човешката дейност. Някой, ако си играе с кибрит и запали орталъка. Климатичните промени ли са виновни или човека?
7
4
 
6
 
! Отговори
Кукумберг кво речи?! преди 2 години
Камили ще пият вода от Дунав. - Нострадамус
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
подлите вече мислят как да откъснат територии от бг и македония, както едно време. В никакъв случай не трябва да им даваме повече вода от Места и Струма, както преди време искаха
5
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Свиквайте с НОВОТО НОРМАЛНО !!! ОЩЕ КАКВО ЩЕ ВИДИМ........?
4
4
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Такава е практиката на евреите. Пред всяка замяна на земя,горят там, от където бягат. Гърците са грозни араби. Измително е как Днес бг пропуска да напише нещо за гръцката еврейска окупация в Пловдив,например. Пловдив е превзет от сиро-гърци,пръдливи арменци итурци. Защо не напишете нещо,бе тарикати семитски? Гърците на capyn !!! Вонящо еврейско данайско племе грозно! Малакас кирливи !
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При новата нормалност изглежда ще се разхождаме с маски, противогази, огнеупорно облекло, пожарогасител и пожарна сирена на главата.
2
1
 
19
 
! Отговори
FYFI преди 2 години
Преди 26 години като отидох за пръв път в Атина, горяха пак наоколо горите и положението беше същото. Местните ми приятели разказваха тогава, че всяка година е така. ДГД климатична пропаганда, и това е троянски кон да ни мачкат с още излишни ограничения скоро.