Толкова е горещо, че водата се изпарява: Каква е обстановката с пожарите в Гърция?

Това е най-екстремната гореща вълна от три десетилетия
9 авг 2021 21:25, Нели Христова
24

Хиляди хора се е наложило да напуснат домовете си заради горските пожари, които унищожават огромни части от боровата гора и домове им на втория по големина гръцки остров Евбея. Опустошителните летни пламъци бушуват от Южна Европа до Сибир.

"Предстои ни още една трудна вечер, още една трудна нощ", заяви в неделя заместник -министърът на гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас и добави, че близо седмица след началото на пожара силните ветрове са движели два големи пожарни фронта на север и южно от острова.

Седемнадесет противопожарни самолета и хеликоптера са действали на Евбея, североизточно от Атина. Пожарите в северно предградие на столицата и близкия регион Пелопонес вече са под контрол, въпреки че рискът от възобновяване остава висок.

Горските пожари опустошаиха големи територии в Южна Европа за две седмици, тъй като регионът преминава през най-екстремната си гореща вълна от три десетилетия. Десет са починали в Гърция и Турция, а много хора са приети в болница. Италия също е претърпяла щети в размер на милиони евро.

Огромни пожари също бушуват в Сибир в Северна Русия в продължение на няколко седмици, което принуди евакуацията в събота на дузина села. Горските пожари са изгорили близо 6 милиона хектара земя тази година в Русия. Сухите и ветровити условия подхранват опустошителни пожари и в Калифорния.

Дъждът облекчи ситуацията в Турция през уикенда, но рекордни температури, свързани от експертите с климатичната криза, продължиха да влошават ситуацията в Гърция, където в неделя хеликоптер пренесе ранен пожарникар от планината Парнита, северно от Атина.

Бреговата охрана евакуира повече от 2000 души по море, включително 349 в неделя сутринта, от гъсто залесена Евбея, популярна дестинация за лятна ваканция, а фериботите изчакваха местните хора, тъй като адът принуди властите да накарат и жителите на няколко десетки села да напуснат острова.

Още 23 души, открити на плаж, бяха спасени от лодка на гръцката брегова охрана, патрулираща по бреговата линия на Евбия късно в неделя. Заради продължаващите температури до 45°C и сухите условия,  бреговата охрана заяви, че три патрулни лодки, четири кораба на флота, един ферибот, две туристически лодки и такива за риболов, както и частни плавателни съдове са готови да евакуират повече хора от северното крайбрежно село Пефки.

"Ядосан съм. Загубих дома си ... нищо няма да бъде същото на следващия ден", казва Василикия, един от жителите, пред местни журналисти на борда на спасителен ферибот. "Това е бедствие. Огромно е. Селата ни са унищожени, нищо не е останало от домовете ни, от имотите ни, нищо. "

Докато 260 пожарникари от Гърция и още 200 от Украйна и Румъния се бориха с пламъците, младите хора пренесяха възрастни и немощни жители на безопасно място по пясъка. Други избягаха от селата си пеша за една нощ сред ужасяващите гледки. Като сцена от апокалиптичен филм бе евакуацията на няколко стотин души, отдалечаващи се от Евбея на ферибот, докато пейзажът зад тях е потънал в пламъци.


Горещината е била толкова силна, че водата се е изпарявала, преди да стигне до огъня, казват свидетели. Губернаторът на централна Гърция Фанис Спанос заяви, че ситуацията в северната част на острова е била "много трудна" от близо седмица.

"Фронтовете са огромни, площта на изгорената земя е огромна", каза Спанос. Повече от 2500 души са настанени в хотели и други приюти, допълни той. Гърция е разположила армията, за да помогне в борбата с пожарите и 10 държави, включително Франция, Египет, Швейцария, Испания и Великобритания са изпратили помощ, включително персонал и самолети.

Хардалиас каза, че условията в Евия са особено тежки за противопожарните самолети и хеликоптери, чиито пилоти са изправени пред "голяма опасност" с ограничена видимост, турбуленция и силни ветрови потоци от огъня. Един самолет вече се разби. Пилотът оцеля.

В неделя Сърбия обяви, че изпраща 13 превозни средства с 37 пожарникари и три противопожарни хеликоптера в Гърция, където през последните 10 дни са изгорели 56 655 хектара земя, при средно между 2008 и 2020 г. от 1700 хектара.

Причините за пожарите се разследват, като се смята, че няколко са започнали умишлено. Говорителят на гръцката полиция Апостолос Скрекас заяви, че 10 души, включително 71-годишен мъж в района на Пелопонес в Месиния, са арестувани по подозрение за палеж, разпитани са още девет. Петстотин полицаи са изпратени да наблюдават райони, които са били потушени пожари, каза той.

Много села на Евбия са били спасени само защото младите хора са пренебрегнали заповедите за евакуация и са останали да за да държат огъня далеч от домовете си, каза пред местните медии Джоргос Цапурниотис, кметът на Мантуди.

Много селяни критикуваха реакцията на властите. "Организацията отсъства", казват жителят на едно селище от северната част на острова, Янис Селимис, пред агенция "Франс прес". "През следващите 40 години няма да имаме работа, а през зимата ще се удавим от наводненията без горите, които ни защитаваха."

В Турция пожарникарите по-рано описаха херкулесовите усилия, положени от мнозина. 48-годишният Гюнайдин Сьозен от истанбулската пожарна служба каза пред Guardian, че е бил пожарникар в продължение на 21 години, но никога преди не е бил призован да се бие с подобен горски пожар. Сьозен казва, че той и още 24 негови колеги от ведомството са помогнали за гасенето на пожар близо до термичната централа Кемеркьой в провинция Мугла в продължение на пет дни, "работейки денем и нощем". "Зоната на пожарите е толкова голяма, че създава собствен климат, а морският въздух прави повече вятър и това всъщност кара огъня да пламне още повече", обяснява той.

По думите на Сьозен огънят действа "по различен начин, заради маслиновите дървета". "Те са много мазни, така че обикновените средства не са достатъчни, защото изгарят отвътре, поради маслото, така че трябва да се доближим достатъчно, за да потече водата по цялото дърво."

Местните хора са били от "огромна помощ", казва той, носейки всичко - от храна и студена вода до чисти ризи. Но екипът му "е видял толкова много мъртви същества, гущери, всичко, за което се сетите", допълва Сьозен. "Спасихме костенурка."

36 -годишният Юсуф Доган Гюрер, заместник -началник на пожарната служба Аврупа Якаси (от европейска страна) в Истанбул, заяви, че пожарникарите са изтласкали своите превозни средства и собствените си тела до краен предел, за да се опитат да се доближат възможно най-близо до пожарите.

"Трябва да сте в добро физическо състояние, много повече от това, с което сме свикнали в града", обяснява той. "Трябваше да евакуираме района три пъти - това никога не се е случвало, когато работим другаде. Веднъж се забихме в пламъците. "

Преживяването беше трудно, казва той, но "ни научи на много. Начинът, по който се движат пламъците, и колко бързо се движат, са неща, към които трябва да се адаптираме. Телефоните не работят правилно, така че координацията е трудна. Ще останем тук, колкото трябва." 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
диджей Дамян преди 2 години
ЕВБЕЯ (ЕВВИА) Е ЗЕЛЕН И ДЪРВЕСЕН ОСТРОВ..90 ПРОЦЕНТА Е ЗЕЛЕНИНА И ДЪРВЕСЕН СВЯТ...СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ГРЪЦКИТЕ МАЛАКИ СА ЗАПАЛИЛИ ОСТРОВА, ЗА ДА ИМА МЯСТО ЗА НОВИ КЪЩИ И ГАРАЖИ....СКАПАНИТЕ ГЪРЦИ СИ ПАЛЯТ ПРИРОДАТА ....ЕВВИА Е МНОГО РЯДКО ИЗКЛЮЧЕНИЕ--ЗЕЛЕН ОСТРОВ СЪС СУПЕР СКЪПИ ИМОТИ И КЪЩИ НА НЕГО..ЗАРАДИ ПАРИ ГРЪЦКИТЕ ГОРЯТ ДЪРВЕТАТА ....ДРУГИТЕ ОСТРОВИ СА КАМЕНИСТИ И СУХИ, И ПОЧТИ БЕЗ ГОРИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВВИА .
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Горещината е била толкова силна, че водата се е изпарявала, преди да стигне до огъня"Това не е проблем, водата гаси огън като отнема енергия, а отнема енергия като се изпарява. Всичко си работи нормално. Просто енергията е в повече.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви пожари ве, ми ковид??
10
11
 
10
 
! Отговори
info tv преди 2 години
Само за сведение, горите се палят от същите които ви натресоха ваксините. Целта е да ви изкарат и за климатичните промени виновни. Следват климатични локдауни и тотален фашизъм. Смятам, че тази зима е последна за плебса. Според мен всичко приключва на 22.02.2022г. Хубава дата- 22022022 Да видим дали съм прав и дали овцете ще се събудят от 30 годишният си сън. Не ми било демокрация, най-ми било пълзяща фашизация.
9
2
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Искаме или не новата климатична обстановка ще ни накара да станем препъри за да можем да оцелеем ! Само подготвенните май имат шанс ..!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** мигранти обикалят с туби бензин около горските масиви.3-*** вече заловени и аретувани."Новото нормално"...
7
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Новото нормално ! Тежко ни и горко .
6
9
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Смърт за Израел- Турция,Испания,Южна Италия,Албания,Словения,Хърватско,Сърбия,Германия,Гърция,Португалия,Швейцария,Люксембург,Монако,Лихтенщайн,Холандия,Дания(данайци),РУСИЯ-шкеназки турски евреи викинги),Иран,Ирак,Саудитска Арабия,Мароко(***,които държат в плен осквернената Княгиня Калина),Алжир,Тунис,Чили,Еквадор,МексикоЕгипет,Палестина,Катар,Индия,Пакистан...Смъртъ за Изсраел ! Смърт за вампирите на Авраам ! Цuranи мръсни !
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пита се кой контролира топлия купол.Другото е попивателна, за следствието на събитията. 99 та ,бе същото,цяло лято капка вода не падна.После ,след години потопиха Москва. Днес ,Балканите.Тъкмо да завали и...опитът е успешен- пожар.Ние нямаме ли технология, да се противопоставим.Поне, поповете да направят бдение за дъжд.55 е на сянка. Все чакаме.
4
5
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
Путин праща самолети да гасят пожари в Турция, а пък в пожарите в Русия(Сибир) явно не са важни за него! Почвам да се съмнявам вече, че Путин има турска жилка, щом бедствие в чужда страна е по-важно за него, отколкото бедствието в собствената му държава, която уж народа на Русия го е избрал да управлява! Тези 6млн. хектара са всъщност повече от половин България!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХОРА СПРЕТЕ Ти наистина ли мислиш, че в Индия, Нигерия, Судан и Бангладеш получават детски?
2
7
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
В град Khell ,заграбена Келтска земя от германците- шкеназки нацистки евреи,бачках в ресторант "Александрос"- гръцки с типична турско-гръцка исямо-юдейска кухня. Бях размазан. Бях роб на 17-18 часов работен ден. От гърци,***,турци и "братя" кирливи руснаци. Турчинът бе "Митко"-nomak. Направих опит да обвиня тая сrан в полицията. Отказаха ми. Германците са турски евреи. Искам не природат,а мозъцие на чufyтите гърци да горят. 10 години преследван от еврейски вампири живея на улицата. Искам смър
1
6
 
3
 
! Отговори
Димитровъ 7112136860 преди 2 години
В град Khell ,заграбена Келтска земя от германците- шкеназки нацистки евреи,бачках в ресторант "Александос"- гръцки с типична турско-гръцка исямо-юдейска кухня. Бях размазан. Бях роб на 17-18 часов работен ден. От гърци,***,турци и "братя" кирливи руснаци. Турчинът бе "Митко"-nomak. Направих опит да обвиня тая сrан в полицията. Отказаха ми. Германците са турски евреи. Искам не природат,а мозъцие на чufyтите гърци да горят. 10 години преследван от еврейски вампири живея на улицата. Искам смърт