76 души са задържани в Турция за трафик на артефакти

Още 16 души се издирват
10 авг 2021 19:38, Ния Христова
5
76 души са задържани в Турция за трафик на артефакти
Снимка: Pixabay
При международна операция, която е най-голямата срещу хора, печелещи от контрабанда на артефакти, са арестувани 76 заподозрени. Задържани са и най-малко 4 122 артефакта, съобщиха турските власти във вторник, информира в. "Сабах", цитиран от БГНЕС.
 
Властите в страната издадоха заповеди за арест на 92 заподозрени. Продължава издирването на още 16 души. Операцията е наречена "Анадола" и обхваща 30 турски провинции, както и България, Хърватия и Сърбия.
 
В Турция всяка година се провеждат хиляди операции срещу контрабандата. Целта им е да се спре незаконната продажба на исторически обекти и да се защити богатото културно наследство на страната. 
 
Този въпрос е от значение за страна с около 3000 древни града от 42 цивилизации и чиято туристическа индустрия разчита на богатото историческо наследство, за да привлича милиони чуждестранни посетители всяка година.
 
Турция се стреми да репатрира артефакти, които са изнесени контрабандно в чужбина, намиращи се в известни музеи или частни колекции по целия свят. През последното десетилетие Турция успя да си върне 2712 артефакта от чужбина.
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
казвам преди 2 години
До хахаДЕБАРИТЕ щото веднага ме изтриха
3
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
изкарайте нещо за ***(ултралеви болшевишки наследници) и МУТРИТЕ ДОНЧЕВА и ГАЛЕВА
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнасяне на артефакти извън Зоната от т.н. 'сталкери' е престъпление!
1
4
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
3000 българо-френски Тракийски древни градища,а не турски. Французи и Българи,Белгийци и Квебекианци сме наследници ,в качеството си на келто-траки, на Троя унищожена от турко-гърците и викингите.