Адът на Евия продължава, за мнозина битката е загубена

Белезите от пожарите ще се усещат с години
13 авг 2021 20:30, Нели Христова
30
Адът на Евия продължава, за мнозина битката е загубена
Снимка: БГНЕС

Жителите на Евия понякога имат чувството, че самият въздух гори на острова. Миризмата и вкусът на дим се усещат постоянно. Пепелта пада от небето като зловещи конфети.

В горите, погълнати от пламъци, високи колкото самите дървета, изтощени пожарникари се борят заедно с отчаяни селяни. Обединени в битката си с този безмилостен, ненаситен враг, те се борят, за да защитят земята си, домовете си и поминъка си. За мнозина битката вече е загубена.

Тъй като горите продължават да горят, гневът също тлее. Скърбеното признание на премиера Кириакос Мицотакис, че в  отговорът на Гърция на тези пожари е имало "слабости", не е помогнало с нищо за потушаване на яростта на онези, които са гледали как домовете им горят. "Сега играта е загубена. Сега, когато всички идват да ни помогнат, какво има да се спаси?", пита един млад мъж.

Осем дни пламъци, разкъсващи тези девствени гори, не оставиха след себе си нищо друго освен почернели клони и пепелява почва. 22 държави са изпратили персонал и оборудване в помощ на Гърция. На Евия, първата линия на това нарастващо бедствие, словашки пожарникари са застанали рамо до рамо с техните гръцки колеги, докато хеликоптери и самолети бръмчаха отгоре, изпускайки вода върху тлеещата земя

Сред тези професионалисти беше може би най -конфронтиращата гледка на тази история: доброволци, предимно млади мъже, въоръжени с пожарогасители или с каквото са намерили, в което могат да носят вода. Почернели от сажди, дъхът им се късаше заради дългите дни на излагане на дим и пламъци, те изглеждат отчаяни, пишат от CNN.

Борбата върви ту напред, ту назад. Има моменти, когато пожарникарите сякаш са отблъснали врага си, пламъците угасват в накисналата се земя, но тези очевидни победи могат да бъдат мимолетни. Едно пламтящо борово дърво, което се търкаля по пътя, може да предизвика нов огън от другата страна. Често пожарите се запалват отново заради жестоката, изтощителна жега на деня. Хълмистият терен и гъстата гора означават, че много пламъци са просто недостъпни, така че са оставени да бушуват безпрепятствено по пътеките си.

Да стоиш сред всичко това е дезориентиращо. Изгарящата топлина, задушаващият дим, чистата свирепост на пожарите и интензивната активност наоколо е трудно да се обработи на моменти. Гледката на толкова много хора, които наблюдават живота си буквално потънал в пламъци, е сърцераздирателна.

"В момента всички са тук, всички вие сте тук, за да направите тези драматични снимки", казва на журналистите един от доброволците. - Но след една година къде ще бъдете? Без горите много от тези общности няма да имат нищо, обяснява той.

Дърветата са източникът на смолата, която поддържа много средства за препитание тук. Но тези гори не са насаждения - дърветата са израснали естествено на тези хълмове и около тях са израснали общности. Просто презасаждане също няма да работи, защото само зрели дървета произвеждат смола, достигането на тази зрялост може да отнеме три десетилетия.

Над 500 пожара все още бушуват в Гърция. Те могат да продължат да горят още много дни, може би дори седмици - но дълбокото им белези ще се усетят дълго в бъдещето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин помогна на Турция, че на Гърция ли няма да помогне
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин каза, че ще изпрати хиперзвукови ракети пълни с вода, ама НАТО забрани.
23
1
 
3
 
! Отговори
До Срамота! преди 2 години
22 държави доброволно и от добро сърце са изпратили персонал и оборудване в помощ на Гърция, и пак гърчолята са неблагодарни за тази отзована помощ!
22
1
 
2
 
! Отговори
До Срамота! преди 2 години
" България не изпрати помощ! Неясно защо?!"Наскоро и преди няколко дена Полша изпрати ОКОЛО 160 пожарни да помагат в Гърция, пожарните обаче минаха през Българска земя, съпроводени от Български полицейски автомобили. И това е помощ и съдействие от Българска страна! И ти с ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ заявяваш,че България не е била толкова състрадателна към гръцки и гръкомански неблагодрани бо0клуци като теб!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правиш в Български сайт, а не в гръцки такъв, ***?
20
1
 
2
 
! Отговори
До Срамота! преди 2 години
Считаш,че България е длъжна на Гърция? Гърците с какво са помогнали някога на България и през последните години?
19
1
 
3
 
! Отговори
Гърция е с дългове! преди 2 години
Маляките от гръцка византия имат световен дълг и са на 3 ( ТРЕТО) място в света с дълг 210% от БВП, те са свърхзадлъжняли и с цялата си наглост считат, че другите народи са им длъжни да оправят техните мръсотии и бъркотии, визирам ЕС, Русия ( като гърчолята използват лукаво руснаците с Историята и Вярата)
18
1
 
2
 
! Отговори
До Срамота! преди 2 години
Ходи тогава ти да гасиш пожарите в гръцко, БОКККЛУК НИЙЕДЕН. Нямаме нищо против българомразците гръкофили в България да напуснат България, да отиват да работят безплатно на гърчолята и да са им роби; нямаме нищо против да се бият доброволно на страната на гърция, кога стане война между нея и съседна Турция. И още нещо, ***, само *** с неизплатени към банката кредити и дългове ходят на почивка у гръцко, за да се фукат после в фб
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста психично болни коментират на този антигръчки сайт.Пожарите са изгасени от три дена,напразно продалжавате да се радвате.Едно благодарение за помощта от Бълкария ....никаква разб77607ира се
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смолата, боровете, маслините - всичко това гори лесно, там температурите редовно са над 35-40 градуса още от май месец.Отделно смолата и медът са препитанието на тези хора, изгубили са си къщите, но по ТВ почти не дават притеснени жители.На Гърция помогнаха най-много, дори Турция им помогна (която горя мног повече), сякаш само Гърция не е била готова да се справя със ситемните пожари там.Отново много парадокси, характерни за Гърция
15
3
 
8
 
! Отговори
ОХИ преди 2 години
Цял Свят не може да нахрани Карагьозис,нито да му изгаси пожарите.
14
1
 
1
 
! Отговори
До коментар 14 преди 2 години
Извинявай, защо се държиш така с мен ?Аз си търся приятелка , трябва да правя пари и да съм добре !
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната за Троя показа на прекалено гордите Гърци, че си мислят че може да излъжат природата. Ами не може, природата е по силна и от доларите и еврото!!!! Трябва смирение и работа. Наглостта и алчността водят до загуби.
12
8
 
13
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Няма нищо страшно.Само да се ваксинират.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко от Варна - Живе, готов ли си да го лапкaш като Деса от ФЕРБ?
10
6
 
5
 
! Отговори
МВР ПОБОЙ преди 2 години
За списвачите от клюкарника днесбеге, някакви пребити от МВР граждани, не са никаква новина. :D
9
6
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Извинете, може ли да ми помогните да съм във властта ?
8
14
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Вземи млъкни с "грипчето" . Доста нароид си отиде заради това "грипче". И със сигурност група българи с непрани потници , смучещи ракия пред блока - не са по умни от немци , евреи , англичани и тнт.
7
4
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
До Срамота!Е какво да изпрати, 20 военни с лопати ли???Може да нямаме самолети за гасене на пожари, или медицински хиликоптери, нонищо, важното е че Каракачанов поръча изтребители.
6
10
 
30
 
! Отговори
Абе... преди 2 години
Гърция си гори всяка година по това време. Тази година обаче всички ресурси бяха хвърлени да глобяват плажуващите без маски, да ваксинират зорлем нежелаещите и да печелят от PCR тестове. Е, дедо ви господ им напомни на гърците, че има по-важни неща от някакво си грипче.