Заев очаква въпросът на РСМ за ЕС да бъде решен през ноември

Той обяви, че страната има готовност да номинира две дипломатически ноти
3 сеп 2021 20:20, Нели Христова
45
Заев очаква въпросът на РСМ за ЕС да бъде решен през ноември
Снимка: БГНЕС

Всички информации сочат, че в България ще има трети парламентарни избори, заедно с предстоящите президентски. Очаква се след това да бъде сформирано правителство, с което ще може да се преговаря за намиране на решение за отблокиране на процеса и начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос, свързан с по-нататъшното развитие на отношенията с България.

„Имайки това предвид, очаквам в края на ноември и през целия декември да можем да приключим въпросите, тъй като всички те са посочени в пътната карта”, каза Заев. Това означава, че посредством сроковете и посочените институции за засилване ефикасността на реализацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България се дават и гаранции за неговото изпълнение.

„В същото време имаме готовност - и аз призовавам публично това да стигне до България, да номинираме двете дипломатически ноти”, каза Заев.

Едната, че Северна Македония е едно и също като Република Северна Македония, се отнася до териториалната цялост на Република Северна Македония. В нея се казва, че Скопие няма териториални претенции към някоя от съседните държави, включително България и има готовност да я изпрати, където е необходимо, „включително в ЕС, в България, на съседите, в ООН”.

Втората нота е свързана с ненамесата във вътрешните работи, включително по отношение на малцинствените права.

„Както казах в съвременна Европа, а ние се смятаме за европейци, България е член на ЕС, тези въпроси се решават от съда в Страсбург и няма защо ние да се намесваме или те да се намесват у нас по подобни въпроси. Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, включително и за българското малцинство. Определено правим това и много неща са подобрени", каза премиерът Заев.

Той изрази увереност, че когато животът се нормализира и проблемите с пандемията бъдат преодолени, капиталовите инвестиции в инфраструктурата могат да бъдат засилени.

Всичко това ще създаде по-положителна среда, особено у нас, но също и в България, за да можем да продължим по пътя си към Европейския съюз, подчерта македонският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Со керес бе манго преди 2 години
До ОтновоНяма нищо по-лошо за България от кръгли ***.
33
0
 
1
 
! Отговори
Еех Зайо, ... преди 2 години
... вие за малцинствата се грижите за Българското мнозинство не се грижите!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето не знае през кой век ще бъде тоя ноември
31
1
 
3
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Ние в България очакваме великите участници в ЕС Швеция да ни дадат пет милиарда евро до ноември тази година понеже вече отдавна сме си ги заслужили.
30
1
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Отново: Стига тия г'лупости с Путин. РСМ иска да влиза в ЕС и ако това не ни е достатъчно за да я накараме да спазва договора за добросъседство, никой и нищо не може да ни помогне.
29
1
 
2
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Като започнахме с очакванията. Ние в България очакваме Италия да ни даде два милиарда евро до края на годината защото сме много готини.
28
8
 
4
 
! Отговори
Отново преди 2 години
Заради Македония сме в световна изолация. Но това е не само наша простотия,но и пряко следствие на овчедушието ни към Путин. Докато Путин не ни разреши,няма да отстъпим. Дори и да страдаме,важното е Путин да е задоволен.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко правителство в България, което се опита да ви пусне в ЕС, преди да сте си изпълнили договора за добросъседство, ще бъде свалено. Сега Зоранчо си помисли, кой ще рискува толкова много.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЙКО ако запалите още един път БГЗНАМЕ НЯМА да ви даваме вече морков започваме направо с тоягата дано ви уврат тогава дебелите ви глави
25
1
 
13
 
! Отговори
февруари преди 2 години
тоя продължава да мечтае :)
24
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
РСМ...е ръката на путин,целта е разрушаването на Съюза...корумпират политици,икономически зависимости на държави и региони...насаждане на несправедливости...ЕС политическата са зависими и предават ценностите с които бе създаден...невиждан позор...престъпления срещу Народите...зависими са...молят служби от...газпром!САЩ...и ги щадите и пазите?просто ги осветлете...хората не са...!
23
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
нищо ново...заека опитва да спаси властта...като се оправдава...с България...посочила ги за членство...добронамерено...те ни горят Националният флаг,учат децата си да мрадзят нашите....все препоръки на...путин и сърбия....и глуповатото поведение на "партньорите "ни от ЕС...да сме им го позволили...натиск означава БГИзход!...и нямате мекерето които да ни излъжат...България може без ЕС...мафията не може..."натиска" ви обслужва путин опитващ се да вкара...още един троянски кон
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма такава държава" Северна Македония.
21
4
 
14
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Витае едно чувство, че България трябвало да направи компромис, обаче никой не попита македонците какви компромиси са направили. Отговора ще е нито един, държат си на тяхната фантасмагория и чакат от нас. Ние нашите компромиси сме ги направили, сега е ред на Северна Македония. За гърците името си смениха, пък на нас не отстъпват и сантиметър. Май трябваше вместо да ги признаваме за държава да влезем с танковете и да им кажем добре дошли у дома, ама държавниците ни са слаби.
20
4
 
19
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
Ще пуснем РСМ през Ноември, но не тази година, а през 2037 година. Бавно узряват македонските тикви за истината!
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМ ще влезе в ЕС при председателството на Турция или по-точно на Свети Никогаш.
18
2
 
8
 
! Отговори
Ххггххцг преди 2 години
Рсм я се скриите вече вие сте никаква държава
17
2
 
18
 
! Отговори
Зайо, Зайо ! преди 2 години
Нали сте велики сърбомани - какво се натискате да ставате членове на ЕС ! Там са само татари и *** - не ти трябва да сте богати и развити - стойте си в сръбската кочинка !
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Заю ,сведе глава и почне да гледа в една точка и в хрисимата посока.Значи ,след превъртане на пясъчния часовник,някъде след 75 год.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрий себе, Заев! Аман от неудоволетворени македонци. Само реванье непрекъснато. Реванье за паспорти, реванье за крадене на история, реванье като им кажеш, да не палят български знамена, Мицкоски пък реве, че сме искали да ги окупираме. Тоз народ е за Карлуково.