МВнР: Създава се неблагоприятна среда за българите в РСМ

Да се гарантират правата на гражданите с българско самосъзнание там
5 сеп 2021 22:40, Анисия Иванова
27
МВнР: Създава се неблагоприятна среда за българите в РСМ
Снимка: БГНЕС

Позицията на България по темата за спазването на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония е многократно заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в миналото и за съжаление продължават да се сблъскват и до днес: репресии, слово на омраза и неравноправно третиране единствено и само заради изразяване на българското си самосъзнание.

Продължаващата практика на поддържане на предразсъдъци и негативни стереотипи спрямо България и българския народ, включително чрез медии, учебници и паметници, както и посегателства срещу български национални символи и паметни плочи, допринасят допълнително за създаването на негативни нагласи и неблагоприятна среда за гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония, съобщават от Министерството на външните работи в

Позиция на България във връзка с изявление от 3 септември 2021 г. на министър-председателя на Република Северна Македония З. Заев, касаещо правата на българите в Република Северна Македония.

Република България настоява за ясна и категорична позиция от властите в Република Северна Македония за предприемане на конкретни действия за изграждане на интегрирано общество, основано на върховенство на правото и защита на правата на човека. Гарантирането на конституционните права на гражданите с българско самосъзнание наравно с всички останали граждани на Република Северна Македония, без дискриминация, би решило редица въпроси от екзистенциален характер за тях.

Значението на поддържането на добросъседски отношения и по-специално стриктното прилагане, добросъвестно, на двустранните договори с държавите-членки на ЕС беше подчертано от Съвета на ЕС многократно. Изпълнението на буквата и духа от страна на Република Северна Македония на сключения през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в процеса на присъединяване на страната към ЕС.

България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаване на необходимите условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание.​/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Че кога е била благоприятна за Българи средата на тия потурнаци и сърбаци ???
21
3
 
11
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
При такава омраза към българите в рсм и към България като цяло, и към всичко българско, е недопустимо да се дава съгласие за начало на преговорите на рсм с ЕС. При това положение на нещата рсм ще бъде троянският кон в съюза с подкови от сърбия и русия. Над 13-вековната история на България не е за продан и не подлежи на коментар.
20
5
 
13
 
! Отговори
Христо от Н. Загора преди 2 години
До Vaca (крава на испански). Много са случаите. Не знам от къде да започна. Може би от това че в Охрид не ни разрешиха да ползваме нашия екскурзовод в Самуиловата крепост, а трябваше половин час да слушаме излияния че Самуил бил "кренал" въстание на "македонскиот народ" против българския окупатор. На всеки ъгъл в Скопие има графити "Умрeтe бyгари!", "Умeтe тaтapи!". Защо не пише нищо за сърбите, мигар те не са клали в Македония (Тиквешко въстание и т.н.)? Защото сте техни слуги и роби до днес.
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До VacationБратко, бил съм в МакедонияИма много хубави хора но..Още на границата/пътувах с редовна линия от Монтенегро през Косово/шофьорът ни заведе под строй с единствената друга българка при митничарите,да плащаме някаква измислена таксаи после каза засмян до уши:"То не е задължително да се плати това,но ви заведох, защото сте БЪЛГАРИ!"И така, през цялото време, докато бяхме в Скопиесе намираше по някой твой "сънародник"да покаже "отношение".;)
18
10
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Пак Азъ 7112136860 Имаш право, но изпускаш най-важното - нашите продажни "политици", тези, които прокарват всички мръ.со.тии на евреи, германци, англичани, САЩ, Москва, сърби, гърци...Умеем да си създаваме "приятелчета", няма що...У всекиго предизвикваме най-лошото в него...Отдавна си говорим за "български реотан", но той вече съвсем угасва май...
17
2
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До аа1830 Да...Прилича на хулите, с които българите преди 30г. напускаха страната си, да не говорим, че турците ни казваха, че щели да се върнат с танкове...Явно ние отдавна се разпадаме по шевовете...Да сме глу.па.ви - не сме!...Но...явно не можем да имаме държава - рушим я, грабим я, използваме я...сякаш не е наша!...Нямаме политици и това си е...и...то не е от вчера!..Всеки се е свил в черупката си и гледа какво още може да докопа...Трагедия!
16
8
 
17
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Македония огън да я гори - думи на последния велик българин от там - Иван Михайлов.
15
1
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Алооо министерството - тя тази среда срещу българите е създадена още 1913 след първата балканска война. Създавала се била сега - 100 години къде спите?!?!
14
12
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ББ ЕС вижда, което вижда...Сърбите знаят как да вижда ЕС, бъди сигурен ***.чпо!...Ние можехме да информираме ЕС за това, което става в РСМ със снимки и доказателства, а не да предизвикваме реакцията на населението там с отвратителния диктаторски тон на нашето изявление, с претенциите ни, съвсем необосновани - кои сме ние, че да им заповядваме така?! Ние имаме своите изисквания по отношение влизането им в ЕС, което не значи, че можем да ги командваме как да живеят. Утре те ще се откажат..
13
12
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ББ Без общи приказки, БСП! ОБщи приказки-на пазара! Слепи хора не виждат, значи, а ти си не само сляп като БСПто, ми и т.ъ.п! Той щял да защитава България-какво е това България, а?! Ов.це за заколение, изстъпления на крадци и задкулисия от майната си на БСП и сие..Съсипахте страната, ей!..Я си трай, че да не стане по-лошо!Изгонихте половината народ с мръ.со.тии.те си, съсипахте страната, сега и макетата сте подгонили...БСП ВЪН!
12
6
 
15
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Дианалошо...няма нищо да им се случи...ЕС и САЩ...не са слепи...освен това...България има все още доста възможности...Вето!
11
6
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Дианабедните...мечтаещи...сандвичи...диана,онОномен...имат десетки никове...това са служби на недобронамерени държави към България...ченгета са...имат си институт в словакия..."съюзника"ни...роботещи срещу България...само защото руснаците им плащат да нагнетяват напрежение и несправедливости...с..."наследниците" на александър...е лудостта..."тъпите"българи сме тук от 1400 г...и ще направим каквото е нужно да останем,Българите не мразим...не насаждаме омраза...не е слабост!!!Вето!
10
15
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До . Виждам, виждам кой кой е, значи...Ето заради такива като теб още много лоши неща ще има да се случват в Македония! Репресирани били неговите близки! Разбира се, че ще са репресирани, може ли да е различно с нашите БСП протести, даващи простор на сръбските прос.тотии! Колкото повече се мотаем без добро правителство, толкова по-лошо - ти какво? Предпочиташ тези да съсипят всичко и ние пак да излезем лошите, както винаги до сега?!..Ако имаше политици, никога не биха направили това! БСП ВЪН!
9
14
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен7 Ами като имаме толкова *** политици какво друго им остава на бедните ни македонци - от една страна *** сърби, от друга страна *** българи и те горките - по средата! Мамма Миа! БСП и сие вън от политиката!Тези ***.аци ще съсипят всичко възможно до което се докопат - нали са още на "след мен потоп"!Трябва да ги махаме колкото се може по-бързо - БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!Никой не трябва да гласува за БСП на следващиъе избори! Който гласува пак за БСП е народен предател като тях
8
7
 
21
 
! Отговори
. преди 2 години
До Диана - ако твои близки бяха репресирани Българи в Македония нямаше да говориш така !
7
33
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Защо сте толкова несъгласни с това, че служебните се излагат страшно и тук?Може ли така да се мешат във вътрешните работи на Македония? Някой искал ли е мнението им и точно сега ли е моментът да го изтъпанчват по този начин след като имаме специални разговори с властите там - има си време и място където да се провеждат такива разговори. Излизайки със становище по този начин е несериозно и безотговорно отношение към въпросите - просто да си кажем нещо там, пък да става каквото ще!...Грозно и тъпо
6
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македанците са отмъстителни.У главите им само сметки и отмъщения.Наскоро пак разрушиха паметника на потъналите в Охридското езеро. Скъсаха българското знаме в Битоля. Не ги интересува какво е трябвало да изпълнят за да са в ЕС. Важното е да отмъщават.
5
9
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ВМРО да прави десант у Македония с командир Жамбаски
4
2
 
12
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Най-ненужното министерство. Познавам бая хора оттам и само знаят бла-бла-бла.
3
28
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Защо се бъркат тези служебни където не им е работата?! Не има стига, че съсипват всичко у нас, но не оставят и македонците на мира..Какво си въобразяват, че правят с едно такова заядливо изявление не ми е ясно..Някой да ги е питал нещо?!..Колкото по-малко говорят и "работят" тези в политиката, толкова по-малко лоши последствия ще има пребиваването им в политиката..И после ще говорите, че министрите не трябвало да бъдат политици!..Защо ако не са политици са седнали да се занимават с политика!?..