Сблъсъци и напрежение в Черна гора заради Сръбската православна църква

В неделя ще се състои церемония по ръкополагане на новия предстоятел
5 сеп 2021 07:44, Елка Василева
35
Сблъсъци и напрежение в Черна гора заради Сръбската православна църква
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици полицаи за борба с безредиците бяха разположени в Цетине - старата столица на Черна гора, преди днешната церемония по ръкополагане на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, съобщава Асошиейтед прес.

Церемонията, която е планирано да се състои днес в Цетине, разгневи противници на Сръбската църква в Черна гора, отбелязва агенцията, като припомня, че Черна гора обяви независимостта си от Сърбия през 2006 г.

В събота стотици протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Цетине и за кратко отстраниха някои от защитните метални ограждения около манастира, където се предполага, че ще се състои ръкополагането на митрополит Йоаникий.

Черногорските граждани остават дълбоко разделени по въпроса за връзките на тяхната страна със съседна Сърбия и със Сръбската православна църква, която е най-голямата религиозна институция в страната. Около 30 процента от населението на Черна гора от общо 620 000 души се идентифицират като сърби.

Хиляди протестираха през август в Цетине с искане ръкополагането да се състои на друго място. Църквата отказа да промени плановете си.

Манастирът Цетине се смята за люлка на черногорската нация и нейната борба за независимост.

След като Черна гора се отдели от Сърбия, привърженици на самостоятелната черногорска идентичност се обявяват за признаване на самостоятелна черногорска църква, отделна от сръбската.

Сръбската православна църква действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Черногорските власти призоваха за спокойствие по време на церемоните, които започнаха с пристигането снощи в Подгорица на главата на сръбската православна църква патрарх Порфирий.

Предвижда се сръбският патриарх Порфирий да ръкоположи новия митрополит на Черна гора Йоаникий. Предишният предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора Амфилохий почина през октомври от коронавируса.

Сръбската православна църква изигра ключова роля в демонстрации миналата година, помогнали за свалянето от власт на управлявало дълго време прозападно правителство в Черна гора. Новото правителство сега включва твърдо просръбски и проруски партии, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Ху кеърс преди 2 години
Промити робеКато почнете да пишете България е велика /Била/Могъща/Била/, направили сме това /Кое? Ти какво направи/, те са били наши /Кой?/ беше ли роден да видиш? Историята е заблуда,а настоящето е реалност.България е 4-ти или 5-ти свят в ранклистата от 1 до 5 като има племена по напреднали от тук.Влезни в гугъл мапс погледни тях преди да говориш за нас историко и си лягай по-рано, че хем си рано на работа хем ще станеш и инжекцион.Хвалбите ви стават за маса не и в реалноста! Взимаш 1000лв
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мили работливи вечни роби и *** патриоти за България Сърбия си е перфе сега сравнение с тука са в пъти по добре от към храна, вода, пари , спокоен животВие селяни от с.България за разлика от тях не цените пройзведеното в BG и си давате парички на големите магазини за препакетирана със истекъл срок храна а те не са български а правителствени или чуждестранни!Щастие за тях е, че не са в ЕС и късичко на тях им връщат ДДС защото са извън ЕС/Европейски Селяни/А вие Европейци давате ДДС ;)
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не обича сърбетата, понеже са смотани националисти без покритие.....хахахаха :)))
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПЦ откупва с интриги и злато, от Вселенския патриарх, църковно право над северомакедонските и черногорски земи. Пренебрегвайки историческия факт, че Охридската архиескопия, е създадена като българска, лично, от византийския император.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27 Ако е така, то Българската православна църква, която е по-стара от Сръбската православна църква, от 9 век, трябва, да претендира за доминация. Сърбия призна Черна Гора, защо й пречи, да има независима църква? Негош, политически и духовен водач, е черногорец. СПЦ , както и РПЦ, служат на руските имперски интереси и на сръбските сепаратистични такива.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черна Гора са древна държава и отделен народ и сърбите нямат работа там. Но сърбите са шовинисти и ще ръчкат навсякъде да правят проблеми и накрая ще се сбъдне предсказанието, че всички сърби ще се съберат под една върба в Белград. До това води шовинизма и алчността за чужди територии. Сърбите са най-кофти хора на Балканите. Няма по-лицемерен, подъл и с мания за величие народ от сърбите.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи са профани, тези не знаят ли че от създаването на църковната институция , никога не се препокрива с държавните граници!? Тая измишльотиня с патриарси във всяка държава е противозаконна. Все едно всяка католическа държава да има отделен папа.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 Турците нахлуват в континентална Европа, едва в 14 век. С огън и меч, възползвайки се от върлувала чума, унищожават всичко по пътя си. България съществува на тази територия 1300 ,от 7 век, години, под едно и също име. Когато българите са имали империя, салджукските турци са били малко племе в Мала Азия.
20
5
 
4
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
...и също къде в България се говори румънски, сръбски, гръцки. А там където се говори турски живеят турци от векове. На кого сме взели територията, на кого сме сменяли самосъзнаните и налагали езика си....??? За сърбите не мога да кажа същото!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 Русия е тази, която на принципа"разделяй и владей", противопоставя балканските народи, помежду им. Москва организира, чрез Белград, атентата срещу черногорския премиер Мило Джуканович. Кремъл извърши пуча в македонския парламент, отново, със сръбско участие 2017, където разкървавиха Заев. Да ти припомня. Да не говорим за хибридната война на Русия у нас...
18
1
 
8
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Ако нас българите ни мразят, то всъщност е заради комплекса им за малоценност и заради това че сме били като народ доста по-многобройни от всички други балкански народи. Кажи ми в коя нам съседна държава в пограничните райони не може да се разбереш на български - Турция ли, Гърция ли та чак до Костурско, Румъния, Сърбия до Ниш...Македония не я броим. В Албания и Косово има хора с българско самосъзнаните.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 Не ни влиза много, просто четем новините. И не ни е все едно, когато Сърбия превръща бившите югорепублики в рускаклоака, каквато е самата тя.
16
9
 
4
 
! Отговори
Adolfo преди 2 години
Плюете по сърбите но, ХОРАТА ОТ ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ СТРАНИ ,ПЛЮЯТ ПО НАЗЕ БЪЛГАРИТЕ , КАТО НАЙ ПРОСТИ,ПОДЛИ И НЕ ДЪРЖАЩИ НА...ДАДЕНАТА дума.Пребил съм много сърби,хървати,гърци и турци за тези им думи.Но откакто чета форумите,разбрах ...тука също има много за... Какво ви влиза в работата,какво става в задният двор, на сърби и черногорци?То в нашият е кал и помия,дайте да помислим всички,как да се оправим...че да мръднем от пустото дъно,дето го дълбаем 30 години.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия простите сърби си мислят че живеят в 1970 г. и Тито е жив само че света толкова се промени а те останаха в миналия век.
14
13
 
41
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Сърбите са най-голямото зло на Балканите за последните 150 години. Колко войни станаха заради тях и болните им шовинистки лидери, колко пъти ядоха дървото и не се наядоха. Последните им изцепки са мини шенгена и сега с църквата в Черна гора. От всички балкански народи са най-кофти, въртеливи, лицемерни, с мания за величие граничеща с лудост.
13
9
 
1
 
! Отговори
Укропитек преди 2 години
Скок подскок и една курабийка, отзад.
12
12
 
14
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
Запада го нахакаха и на тиямалоумници. Типично, разделяй и владей.
11
3
 
3
 
! Отговори
камерка преди 2 години
а полицаите раздаваха на протестиращите цветенца и кафенца .
10
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Черна гора сръбско-руски троянски коне !
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мястото на сервите е извън ЕС.