Растат новите случаи на COVID- 19 на Балканите

Въвеждат се нови мерки за борба с епидемията
10 сеп 2021 13:38, Елка Василева
33
 Растат новите случаи на COVID- 19 на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Увеличение на случаите на COVID-19 отчитат през последните дни повечето балкански държави, част от които въведоха или предвиждат нови мерки за борба с епидемията. Междувременно властите полагат усилия да насърчат ваксинацията. В няколко страни от тази седмица учениците тръгнаха присъствено на училище, но с неясна перспектива как ще протече остатъкът от учебната година.

Следват новостите на Балканския полуостров във връзка с коронавирусната пандемия по държави.

ТУРЦИЯ започна да прилага от понеделник нова схема за тестване на неваксинираните срещу COVID -19 лица. Според новата разпоредба неваксинираните и тези, които не са преболедували COVID -19, ще трябва да представят негативен PCR-тест при пътувания със самолет, междуградски автобуси, влакове и друг вид транспорт. Валидността на тестовете ще е 48 часа. В противен случай те няма да бъдат допускани в превозните средства. От зрителите в кина, театри, концертни зали и пр. също ще се изисква удостоверение за негативен PCR, направен максимум 48 часа преди представлението.

Още по темата

Мярката засили интереса към ваксинацията и още в първите дни от прилагането й пред ваксинационните пунктове се извиха дълги опашки от чакащи да се имунизират, съобщиха местните медии.

Междувременно на 6 септември започна новата учебна година в страната и около 18 млн. ученици влязоха в класните стаи за редовни занятия, след като миналата учебна година премина предимно дистанционно. Ученици и учители задължително трябва да бъдат с маски в училище и в клас, да спазват дистанция и хигиена в училищните сгради. Родители няма да се допускат в двора. Учители и служители, които не са ваксинирани, ще трябва да представят два пъти седмично негативен PCR тест.

Тази седмица турските власти съобщиха и за първите регистрирани случаи в страната на новия вариант Мю на коронавируса, за който има сведения, че е по-малко податлив на наличните ваксини.

ГЪРЦИЯ също се подготвя за нова серия от мерки, които ще влязат в сила от понеделник, 13 септември, и предвиждат по-строги ограничения за лицата, които не са ваксинирани срещу COVID -19.

Съгласно новите правила неваксинираните служители в частния и държавния сектор ще трябва да преминават през редовно тестване за собствена сметка, което ще се извършва веднъж седмично. В училищата и университетите, както и в секторите, в които служителите имат контакт с голям брой хора, като туризъм, кетъринг, телевизия и театър, ще се изискват по два бързи теста седмично.

Студентите, които не са ваксинирани, също ще трябва да си правят по два теста седмично за собствена сметка, а учениците ще се тестват по два пъти седмично с комплекти за самотестване, които ще се предоставят безплатно. Безплатни тестове в обществените здравни заведения ще бъдат предоставяни само на лица, които вече са ваксинирани, или такива, които имат ясни симптоми на COVID -19.

Достъпът до закритите части на кафенета и ресторанти, както и до клубове и спортни зали няма да се разрешава без доказателство за ваксинация или преболедуване. Посетителите на кина, театри, музеи и фитнес зали без имунизационен сертификат ще трябва да покажат отрицателен бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, за да получат достъп.

Маските ще бъдат задължителни за всички обществени събития на закрито, както и за оживени зони на открито.

Новите мерки ще бъдат в сила до 31 март 2022 г.

Междувременно Гърция започна тази седмица ваксинация пред църквите като част от правителствена програма, целяща да подтикне повече хора да се ваксинират.

Националният комитет за извънредни ситуации в РУМЪНИЯ прие предложение за удължаване на състоянието на тревога, обявено на територията на страната заради пандемията от коронавирус, с още 30 дни, считано от 10 септември.

Комитетът одобри също удължаване с 60 дни от 13 септември на пилотния проект за използване на специално обучени кучета за откриване на заразени с коронавируса на международното летище в Сибиу. Лицата, за които има съмнения, че може да са заразени, ще бъдат тествани безплатно с бърз тест.

Одобрено беше прилагането на подобен пилотен проект за 60 дни от 13 септември и на международното летище в град Клуж.

Румъния регистрира през последното денонощие 2226 нови случая на коронавирусна инфекция и 39 смъртни случая, отчитайки за трети пореден ден над 2000 новозаразени.

Броят на хоспитализираните е 3985 души. В интензивни отделения се намират 523 пациенти, включително осем малолетни.

От началото на пандемията в страната са потвърдени 1 113 381 случая на COVID -19, а 1 062 366 пациенти са оздравели. Починали са 34 871 души. В шест окръга в страната нивото на заболеваемост превишава 1 на 1000 жители за последните 14 дни, като най-високото равнище е в северния окръг Сату Маре - 1,7 на 1000 жители.

В 49 населени места се прилагат ограничителни мерки, тъй като заболеваемостта е над 3 на 1000 жители, съобщи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат.

Всички ученици в Румъния започват присъствено новата учебна година на 13 септември.

До момента в страната са ваксинирани 5 307 130 души, като 5 192 101 от тях са с пълна ваксинационна схема.

Съгласно актуализирания списък на страните с повишен риск от COVID -19 от 00.00 часа на 12 септември България влиза в "червената зона". Това означава, че на пристигащите в Румъния от България ще бъде налагана 14-дневна карантина, с изключение на ваксинираните или преболедувалите.

Освободени от карантина са децата под 6 години (без условия) и децата между 6 и 16 години, ако имат отрицателен ПСР тест. Не се налага карантина и на транзитно преминаващи лица, които ще останат на територията на Румъния до 72 часа.

Правителството на АЛБАНИЯ обяви, че разширява кръга на работещите, които подлежат на задължителна ваксинация срещу COVID -19, като тя ще обхваща вече работещите в държавната администрация и полицията, както и за фармацевтите и лаборантите. По-рано албанските власти взеха решение за задължителна ваксинация за лекарите, учителите и ученици/студенти на възраст над 18 години. Лицата, за които се отнася това решение, имат срок до 30 септември, за да се ваксинират.

Нивото на ваксинация срещу COVID -19 в Албания е едно от най-ниските в Европа, като само 22 процента от населението е получило две дози ваксина. Двайсет и девет процента от населението е с поставена една доза ваксина.

Албанският премиер Еди Рама прикани студентите да не се поддават на теориите на заговора и ги предупреди, че ако не се ваксинират против COVID -19, няма да могат да влязат в университетите.

В ХЪРВАТИЯ от понеделник започна новата учебна година за около 460 хиляди ученици, от които 37 хиляди първокласници.

Всички ученици тръгнаха присъствено на училище, но ще трябва да носят маски в коридорите, извън класните стаи и в училищните автобуси.

Учителите, които са ваксинирани срещу COVID -19, не трябва да носят маски в класните стаи, но от неимунизираните ще се изисква да го правят, поясни министърът на науката и образованието Радован Фухс.

КИПЪР също стартира присъствено от 7 септември учебната година при спазване на строги противоепидемични мерки. Връщането на учениците в клас идва след лято с по-високи нива на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи в резултат на COVID -19 в сравнение с началото на предишната учебна година, но с продължаваща ваксинационна кампания.

От всички лица над 12 години, включително ученици, учители и друг персонал, се изисква представянето на т.нар. Сейфпас - документ, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, направен в рамките на последните 72 часа. Учениците, които не представят Сейфпас, ще бъдат отбелязани като отсъстващи без оправдателна причина. За същата възрастова група е задължително и носенето на маска.

Около училищата ще бъдат разположени пунктове за тестване и ваксинация. Само учениците между 12 и 17 години обаче имат право на безплатен бърз тест, докато неваксинираните учители и друг персонал ще трябва да се тестват за своя сметка.

ЧЕРНА ГОРА се превърна в държавата с най-голям брой новозаразени с коронавирус на 100 000 жители сред 52 страни в Европа, според европейските статистически центрове. Според техните данни са регистрирани 600,9 заболели на 100 000 жители. По този показател страната е следвана от Грузия, Косово, Обединеното кралство и Сърбия.

Правителството в Черна гора се очаква да обяви нови мерки, тъй като валидността на настоящите, които бяха приети на 21 август, изтича днес.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ се запазва тенденцията за нарастване на случаите на COVID -19, която се наблюдава от средата на август. Това принуди правителството да въведе по-строги социални ограничения, като здравни пропуски за кафенета и ресторанти. Новите случаи превишиха 700 за денонощие в сряда при близо 6500 тествани.

Данните сочат, че в градовете с най-ниска степен на ваксинация е регистриран най-голям брой смъртни случаи през юли и август, заявиха здравните власти, като отново призоваха всички да се ваксинират.

СЪРБИЯ също отчита засилване на случаите на инфекциите през последната седмица. На фона на влошаващата се епидемиологична ситуация специалистите препоръчват въвеждането на COVID пропуски, решение за което ще вземе Кризисният щаб на заседанието си следващата седмица.

Пропускът ще бъде изискван за присъствие на спортни събития, посещения в театри, кина, на сватби, в ресторанти и кафенета. Той ще представлява потвърждение за ваксинация, преболедуван COVID -19 или негативен тест на коронавирус. Обмисля се и намаляване на броя на хората, присъстващи на по-големи прояви, сега разрешеният брой е до 500 души, посочи държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В България имаме намаление.
12
2
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Да ви кажа нещо тайно зимата става по студено. И да идват грипове тоест всеки ще го водим ковид все пак няма да ви тестваме без пати тия със сипмтомите!! А да две дози са ваксина ама третата със същата субстанция е просто бустер и да още една тайна в тука сме най бедни,болни,и стари и с най скапаното здравеопазване но това не са фактори!
11
0
 
6
 
! Отговори
Цецо Мен преди 2 години
Вижте заглавието, вижте и снимката.
10
0
 
15
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Планетата ни може да изхрани около 82 000 000 000 души, ако всички блага са разпределени по равно!!! Вместо това всичките ресурси са в ръцете на по-малко от 5% от населението!!! Това са факти, дами и господа!!!
9
2
 
15
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Нека да не правим като "съвременната" медицина! Нека да премахнем първопричинителите на вируса, иначе със сигурност ще има още по-нови и зли варианти! Гейтс има патент в/у корона вируса от 2003-2005 година!!!
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще растат заразените. Вижте на снимката как носят маските. Девойката под брадата а останалите кой с маска кой без маска и после пълнят болниците. Казва им се че вируса е опасен много лесно се предава но никой не слуша докато не го хванат и се пренесът в отвъдното. Човеците са много неадекватни жи.вотни. На едно куче ако му кажеш не прави това а това то изпълнява. Въпреки че мозъка му е на една осминка от човешкия. Да м.рат като немат акъл колкото куче. И без това планетата едва ни издържа.
7
4
 
16
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
А кога ще се предприемат мерки ср/у причинителите Гейтс и компания?! За тях защо никой дума не обелва??? Или са им запушени зурлите с мангизи?!
6
1
 
14
 
! Отговори
В. преди 2 години
Моля разяснете понятието "ваксинационна схема". Вчера 1, днес 2, утре 3 дози... Същи колко дози да безвредни?
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да си инжектикаме графен, не разбрахте ли?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е когато няма за какво да пишеш, пишеш такава статия изсмукана от пръстите си. И задължително да е за Ковид....да има импресии...Добре е за сайтчето..
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярваме.
2
6
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Чакала на боко тиквата алибегов не е съгласен с мерките
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бе имам чувството,ч е това стана информационна платформа за квид...