Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември

Заев: В крайна сметка гражданите ще решат окончателно
25 сеп 2021 17:44, Анисия Иванова
97
Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че по онова време монархо-фашисткото правителство на България е взело решение да влезе в съюз с фашистките държави. Тогава Република Македония, македонският народ и всички граждани, които живеели тук, взели решение да се присъединят към антифашистката борба и по този въпрос няма дилема. Никой не не занимава с тази част от историята, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос дали Скопие не трябва да плати твърде висока цена във връзка с постигането на договор със София.

Той подчерта, че всеки дебат е открит и в момента няма причина да се провежда, защото нищо не се случва и няма напредък.

„Очаквам всичко да се случи след нашите избори и тези в България, които са насрочени за 14 ноември и евентуален втори тур на 21 ноември. Тогава ще се седне и ще се решават въпросите“, каза премиерът. Той подчерта, че институциите вземат решенията, но в крайна сметка „гражданите са тези, които ще решат окончателно“.

Повтори, че изграждането на приятелство е двустранен процес и всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с оказването на подкрепа от страна на България за европейската интеграция на РС Македония.

„Очакваме зелена светлина от България и се надявам през декември да направим следващата стъпка – първата междуправителствена конференция“, каза Заев. Той уточни, че след това идва скрийнинг процесът и отварянето на преговорните глави.

Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период, заяви македонският премиер.

„Всички ние знаем своето минало, знаем и обидите, и предателствата по времето на фашизма, за сътрудничеството с окупаторите по това време – германски, италиански и български, които са били тук на територията на Северна Македония. Но дали ще стиснем зъби и ще бъдем европейци, без да изгубим или променим нещо от нашата история, или ще общуваме според европейските правила за комуникация и сътрудничество и ще дадем шанс на бъдещите поколения, без да обвиняваме наляво и надясно цели поколения преди нас, зависи изцяло от нас“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

„Дали протягаме ръка към настоящите и бъдещите поколения е същността на наратива, който използваме. Там остава фашисткият окупатор и няма причина някой да променя нещо, нито някой иска промяна или премахване на паметника, както и отстраняване на надписа „фашистки окупатор“. Фашизмът има индивидуална характеристика, групова, а понякога и на правителствата. Но не може да квалифицирате цели нации като фашистки“, каза Заев на днешната съвместна пресконференция с министъра на отбраната Радмила Шекеринска и заместник-министъра на финансите Димитър Ковачевски.

Заев повтори тезата на вицепремиера Никола Димитров, че с блокирането на преговорите за членство в ЕС България е нарушила чл. 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, според който София се ангажира да подкрепя Скопие в процеса на интеграция в НАТО и ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
А аз очаквам пред декември 5 милиона напълно ваксинирани в България а и Славито да е изпратил поне двама астронавта
41
3
 
33
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Не може официлната политика на новосъздадена държава да е фокусирана около омразата към друга държава, и това през целите 30 години от нейното съществуване, и после за няколко месеца да се опитват да убеждават че не са такива. Няма как да се изгради доверие и добросъседство към момента с РСМ. Поне едно поколение трябва да мине, преди да се седне да се преговаря с техните правителства. През това време да се държат под око за антибългарско поведение. Ако продължат с такова - нулираме таймера и отново отсрочка с 1 поколение. Освен това те имат условия да изпълняват към нас, които ние трябва да от
40
5
 
34
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
Интересно как така Република Македония била взела решение да се присъедини към антифашистката борба, като по това време не е имало такава република?! Тогава е имало Вардарска Бановина, която била просто административна област в рамките на Кралство Югославия. Чак след 1944г. се създава НР Македония. По това време България вече се е воювала срещу Германия. И още нещо, колко жертви е дала Македония във ВСВ в битките срещу фашистите, защото ми се струва, че тези на България са в пъти повече.
39
2
 
10
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Защо ми цензурирахте думата п.атладжан?
38
2
 
26
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Всички ние знаем своето минало....гениална мисъл за бивш продавач на сергия.Явно я е чул от някъде и я е наизустил за да я повтаря като папагал.За някои миналото е да продаваш *** на сергията и да лъжеш на кантара,а настоящето горе-долу същото,само без кантара и ***,а само лъжите и долнопробното лицемерие...Зайко не разбра,че когато Югославия е окупирана,държава Мъкедония не съществува и никога не е съществувала...
37
1
 
4
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 2 години
Па не очекуваш ли добиеш мъжка рожба ко мене
36
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо, Зайо, дядо ти е българин.
35
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха очаквали? А ние очакваме да почнат да си изпълняват договора от 2017
34
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който им разреши на тези да докоснат дори ЕС с тази антибългарска политика,няма да помислят за власт в България,особено да внимават ДБ и ПП, докато не кажат какви им са намеренията спрямо РСМ и смятат ли да предадат българските интереси,никакво гласуване за тях!Аз имам чувството че България е кандидата за членство, а от РСМ зависи дали ще влезне 'Такава наглост от северномакедонците не може да се толерира!2,5 млн сме тези които имаме предци в Македония и майка България е прибрала всички и и
33
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По нашата логика ,англичани и холандци няма,за австрийци знаем ,те отдавна са чистокръвни германци!ГЕРМАНСКИТЕ племена англи и сакси нахлуват в Британия и създават английският етнос.Значи ли ,че англичаните трябва да признаят свойте германски корени?А,до 11век хората в земите на днешна Нидерландия са се смятали за немци!Каузата ни е обречена и хубаво да го осъзнаем овреме.
32
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония това е България
31
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте им зелена светлина,по скоро ,нека брюкселските хрантутници им видят сметката и на тях както я видяха и на нас ,македонски улавци!
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е част от Целокупна България
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дали си вярва наистина? Може и през декември да е, ама дали ще е жив да види...
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два са вариантите нас ни махат от ес те влизат ,другия се пресъединяват към България! Не ,че ще се промени нещо пак ще си е мизерия ама няма кой да плюе по предците си на който кръвта им е пропита в земята ни!! Няма значение сащ русия ес кой къвто иска натиск да оказва.
27
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истинското име на така наречената Македония е Югозападна България. С това име тя трябва да влезе в ЕС.
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия се е присъединила към Хитлеристка Германия, присъединила е Босна и е избивала сърбите. Македония да каже за Хърватия от този период...................България през 1941 освобождава окупираните от Сърбия земи в Македония. През 1944 година се изтегля под натиск на Чърчил, и отново през 1944 година освобождава Македония от германска окупация. България участва в освобождаването на Югославия, Унгария през 1044-1945 година..........Неграмотни макета.
25
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде е ВМРО и другите патриоти да организират народа против подготовката да се даде на Заев зелена светлина без да са признали истината и да се нарекат Югозападна България
24
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление БГ отново е на грешната страна,защото никъде в присъединителните глави за членство в ЕС няма изискване всички държави членки да са съгласни с българската версия на отминалите времена.Станахме за смях на цяла Европа !
23
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нито крачка назад от българската история!!!