Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември

Заев: В крайна сметка гражданите ще решат окончателно
25 сеп 2021 17:44, Анисия Иванова
97
Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че по онова време монархо-фашисткото правителство на България е взело решение да влезе в съюз с фашистките държави. Тогава Република Македония, македонският народ и всички граждани, които живеели тук, взели решение да се присъединят към антифашистката борба и по този въпрос няма дилема. Никой не не занимава с тази част от историята, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос дали Скопие не трябва да плати твърде висока цена във връзка с постигането на договор със София.

Той подчерта, че всеки дебат е открит и в момента няма причина да се провежда, защото нищо не се случва и няма напредък.

„Очаквам всичко да се случи след нашите избори и тези в България, които са насрочени за 14 ноември и евентуален втори тур на 21 ноември. Тогава ще се седне и ще се решават въпросите“, каза премиерът. Той подчерта, че институциите вземат решенията, но в крайна сметка „гражданите са тези, които ще решат окончателно“.

Повтори, че изграждането на приятелство е двустранен процес и всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с оказването на подкрепа от страна на България за европейската интеграция на РС Македония.

„Очакваме зелена светлина от България и се надявам през декември да направим следващата стъпка – първата междуправителствена конференция“, каза Заев. Той уточни, че след това идва скрийнинг процесът и отварянето на преговорните глави.

Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период, заяви македонският премиер.

„Всички ние знаем своето минало, знаем и обидите, и предателствата по времето на фашизма, за сътрудничеството с окупаторите по това време – германски, италиански и български, които са били тук на територията на Северна Македония. Но дали ще стиснем зъби и ще бъдем европейци, без да изгубим или променим нещо от нашата история, или ще общуваме според европейските правила за комуникация и сътрудничество и ще дадем шанс на бъдещите поколения, без да обвиняваме наляво и надясно цели поколения преди нас, зависи изцяло от нас“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

„Дали протягаме ръка към настоящите и бъдещите поколения е същността на наратива, който използваме. Там остава фашисткият окупатор и няма причина някой да променя нещо, нито някой иска промяна или премахване на паметника, както и отстраняване на надписа „фашистки окупатор“. Фашизмът има индивидуална характеристика, групова, а понякога и на правителствата. Но не може да квалифицирате цели нации като фашистки“, каза Заев на днешната съвместна пресконференция с министъра на отбраната Радмила Шекеринска и заместник-министъра на финансите Димитър Ковачевски.

Заев повтори тезата на вицепремиера Никола Димитров, че с блокирането на преговорите за членство в ЕС България е нарушила чл. 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, според който София се ангажира да подкрепя Скопие в процеса на интеграция в НАТО и ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никаква зелена светлина докато не признаят и не се подпишат под истината за историята и не прастанат да гонят българите в така наречената Македония. Така наречената Македония това е югозападна България. Македония е географска област а не държава.
21
3
 
26
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Северна македония сами си дадоха червена светлина че са сложили тва северна в името си! Тия нали знаят че никога никой няма да им даде това право докато не кажат че са българи!
20
3
 
26
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
За тези родоотстъпници северняците само бан и червен светофар!
19
1
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Зелена светлина , само срещу зелен пропуск....
18
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев няма да види през декември това, което иска. Той е глупав и вярва, че продажни български политици ще му изпълнят желанията. Дори и това да стане, българите никога няма да признаем сваляне на ветото на основата на лъжите на този умопомрачен човек. Впрочем държи се дръзко и ще доведе нещата с Македония до крах. Първо ще признае, че до края на Втората световна са били българи. Преди този акт да не търси съпричастност.
17
3
 
38
 
! Отговори
каква мак през ВСВ преди 2 години
Каква република северна македония, какъв северномакедонски народ е решил да се бори против фашизмът през ВСВ бе? Много ти е лесно да кажеш - никой няма да се занимава с този период. ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО С ИСТОРИЯТА - БЪЛГАРИЯ Е НА 1400 ГОДИНИ, А ТВОЙТА МАЛКА ДЪРЖАВИЧКА Е СЪЗДАДЕНА ОТ НАС ПРЕЗ 1992. САМО ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ ВИ СА БИЛИ БЪЛГАРИ! Инак не ми се мислеше какво щеше да ви се случи, ако не ви беше признал предател Жельо. Българите няма да клекнат, ЗАПОМНИ ГО!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марсианците само чакат да влязат в ЕС и се изнасят поголовно в Европата, а РСМ скоро след това ще ставне част от Албания!
15
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българи да не остават, само жените им може
14
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
борисов ви продаде и сега всички българи ще се подчинявате, ако ни потрябвате, ще ви викнем и си сваляте бельото
13
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българина да кротува и да яде картофи и много да не знае, да не стане окован роб, от руската служба и радев заповед
12
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българин ли е да се мачка
11
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българин ли е мачкай го, да знае за сърбия и русия и македония, а турция отделно да не им го напомни с нови 500 години, ако не ни се подчинят българите
10
2
 
23
 
! Отговори
България очаква от преди 2 години
РСМ спазване на всички клаузи на Договора от 2017,спиране на антибългарската пропаганда и действия,зачитане правата на българите в територията и.
9
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом америка е казала, клякате и никви визи за бг, не отговаряте на условията, но ще спазвате ние кво казваме американците, ясно ли е консумолци?
8
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бг да клека веднага и да се подчинява
7
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще клечи бг няма изход иначе или пердах по канчетата
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и желю прекрати софийското гражданство и кво, всички селяни в софия и я плючт докато са в нея и бачкат за евтина пара, същото ще се случи
5
4
 
24
 
! Отговори
Иван Михайлов преди 2 години
Македония без българи - огън да я гори!
4
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бг е готова и мъжете да ви предложи да ги тествае на задна, само вие макеа да се екстра и добре, важен е шкафа, народа си е овца която си ни избира иска или не, избор нямат
3
6
 
25
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Това НЯМА КАК ДА СТАНЕ.ТОЗИ КОЙТО ПОДПИШЕ МАКЕТАТА ДА ВЛЕЗНАТ В ЕВРОПА НА ДОКУМЕНТ ЩЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРЕДАТЕЛ В СЪВРЕМЕНАТА ИСТОРИЯ СЛЕД БОКО ТОЙ Е ЗЛАТЕН МЕДАЛИСТ В ТАЗИ ОБЛАСТ