Спас Ташев: При преброяването в РСМ част от българите не чувстват подкрепа от България

Неправомерно преброителите им искат български паспорт или лична карта
29

"По наши данни към настоящия момент около 11 хиляди души пред нас декларират, че са се записали като българи. Ние не знаем колко от тях ще бъдат реално вписани като българи," казва за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението към БАН по повод завършващото в края на септемри 2021 г прерояване в Република Северна Македония.

"Какви проблеми констатирахме до този момент? Основният е, че при някои от хората се изисква да представят документ - българска лична карта или български паспорт, за да бъдат вписани като българи. Когато дадено лице не притежава такъв, му се отказва. Такъв случай имахме в Струмица, където на цяло семейство му беше отказано да бъдат записани като българи. Но по препоръка от среди в България, тези хора подадоха жалба до Завода за статистика (б.р. - Статистическата служба на РСМ). Жалбата им беше уважена и за втори път им беше изпратен преброител, който втори път ги преброи и се твърди, че коректно е отразил тяхното желание да се декларират българи. Онзи ден в Охрид имаше също подобен случай, но там жената, която се жалва не посмя да пусне такава жалба," разказва Ташев в разговор с Милена Милотинова и уточнява, че на нито една от другите народности в държавата - албанци, сърби, роми и др. преброителите не им искат такива допълнителни документи.

България е издала паспорти на около 120 000 граждани на Република Северна Македония.

„Една част от лицата с български произход в Република Северна Македония се жалват, че не чувстват подкрепа от българската държава. И между другото това бие на очи, защото да кажем една Сърбия, Хърватия направиха масирана кампания за преброяването в РСМ, дори Сърбия разпечата огромни транспаранти, които са разлепени на всички водещи места в Скопие с агитация. Лицата, които се чувстват сърби, тоест не само чистите сърби, но и сърбомани, да се запишат като сърби. А България я няма. Хърватия има много малка общност, но въпреки това също се опита да я мобилизира и хърватите с гордост декларират своя хърватски произход. От страна на българската държава - нито един апел,“ коментира доц. Спас Ташев, който преди години беше директор на Българския културен център в Скопие.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Спас Ташев вижте днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: македонияпреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата българска държава, 10 телевизии и 50 партии се занимават НЕПРЕКЪСНАТО с Македония и пак няма и няма българи в Македония.-а вече да се откажем, а!? Нека си живеят хората. И да си приберем 120 000 хиляди пасоши ,дека ги продадоаа дебелио Иван и Жамбазки джуджето...
7
11
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Долари и марки ли искат :)))
6
1
 
40
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Разбира се, че няма да има апел от България към нашите сънародници в Македония, защото българските политици са чуждоземни слуги. Но това заблуждава Заев, карайки го да мисли, че скоро ще реши въпроса с ветото. Нито действия на САЩ, нито на ЕС, а още по-малко на Урсула, която ще му гостува, плетейки лукавства срещу България, няма да доведат до това българският народ да направи отстъпки. Напротив! Заев ще се пречупи и отстъпи!
5
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29 годишен български гражданин почина в Тюрингия докато се опитвал да свали катализатор от автомобил в автокъща посреднощ . собственика извикал полиция след като се натъкнал на труп под една от колите . полицията установила че зле постевен крик е причината за инцидента .
4
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в Северна Македония са 100 човека макс, останалите са конформисти и лъжат, че са българи, заради възможността да работят на запад. Крайно време е в България да се разбере, че на югозапад нямаме братя и сестри, а аморфна маса, която е винаги с този, който дава най-много. 30 години минаха от "независимостта" на Северна Македония от Югославия и нищо, нищо, нищо не е променено в отношението към България и българите. П. Р. ВЕТО завинаги
3
2
 
3
 
! Отговори
Blgarin od MK преди 2 години
Ne verno ....uste od prvo deklariranoto deka si Blgarin se prifati bez komentar........
2
2
 
9
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Нормално е да е българската държава да не извършва пропаганда при преброяване в съседна държава, нали? Да не би да сме фашисти? Виж на сърбите е разрешено, защото според скопските историчари те са народ от антифашистката коалиция...ако разбира се изключим режима на Недич и подкрепящите го четници.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При преброяването са разбрало, че там живеят българи , шиптери и србе за македонци никой не бил чувал.