Спас Ташев: При преброяването в РСМ част от българите не чувстват подкрепа от България

Неправомерно преброителите им искат български паспорт или лична карта
29

"По наши данни към настоящия момент около 11 хиляди души пред нас декларират, че са се записали като българи. Ние не знаем колко от тях ще бъдат реално вписани като българи," казва за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението към БАН по повод завършващото в края на септемри 2021 г прерояване в Република Северна Македония.

"Какви проблеми констатирахме до този момент? Основният е, че при някои от хората се изисква да представят документ - българска лична карта или български паспорт, за да бъдат вписани като българи. Когато дадено лице не притежава такъв, му се отказва. Такъв случай имахме в Струмица, където на цяло семейство му беше отказано да бъдат записани като българи. Но по препоръка от среди в България, тези хора подадоха жалба до Завода за статистика (б.р. - Статистическата служба на РСМ). Жалбата им беше уважена и за втори път им беше изпратен преброител, който втори път ги преброи и се твърди, че коректно е отразил тяхното желание да се декларират българи. Онзи ден в Охрид имаше също подобен случай, но там жената, която се жалва не посмя да пусне такава жалба," разказва Ташев в разговор с Милена Милотинова и уточнява, че на нито една от другите народности в държавата - албанци, сърби, роми и др. преброителите не им искат такива допълнителни документи.

България е издала паспорти на около 120 000 граждани на Република Северна Македония.

„Една част от лицата с български произход в Република Северна Македония се жалват, че не чувстват подкрепа от българската държава. И между другото това бие на очи, защото да кажем една Сърбия, Хърватия направиха масирана кампания за преброяването в РСМ, дори Сърбия разпечата огромни транспаранти, които са разлепени на всички водещи места в Скопие с агитация. Лицата, които се чувстват сърби, тоест не само чистите сърби, но и сърбомани, да се запишат като сърби. А България я няма. Хърватия има много малка общност, но въпреки това също се опита да я мобилизира и хърватите с гордост декларират своя хърватски произход. От страна на българската държава - нито един апел,“ коментира доц. Спас Ташев, който преди години беше директор на Българския културен център в Скопие.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Спас Ташев вижте днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.


 


29
Още по темата: Македонияпреброяване
Още от Балкани
Край морето, в петзвездни хотели, но отчаянието на афганистанците не се лекува
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С български паспорти бачкат по Европа, а като се върнат в македонско горят българското знаме.
27
1
 
12
 
! Отговори
Справедливост преди 3 седмици
Всички, които имат български паспорти и не са декларирани като такива да им се анулират, а не да се разхождат из Европа свободно.
26
2
 
15
 
! Отговори
Батан преди 3 седмици
Никой българин,познаващ историята не се възхищава на Сърбия. Преди 130 години с помощта на Русия отнеха българското Поморавие и отродиха българите в него. От миналия век, с терор, концлагери и убийства се опитват доста успешно да отродят и българите в Македония. А сега,някои призовават да не помагаме на българите в Македония да се освободят от страха и на се върнат към българския си корен.
25
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Chukan KirilovСърбите не са сгааан и не биха влезли в пробита структора, като ЕС. Тази структора е за богатите и за нищожните. Средната класа, като Сърбия и Швейцария оцеляват и без кърлежи.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма такава държава. Нали е част от България!? Или не е така?
23
9
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
До 21 не всеки македонец може да се нарече българин, но всеки българин може да се нарече македонец.
22
7
 
4
 
! Отговори
Chukan Kirilov преди 3 седмици
Трябва да се приеме Сърбия първо в ЕС. Тогава да видим кой ще ги спира маклайнарите...
21
11
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
До БиволъAmi ti znaes li kolku hora v neoficijalni razgovori v Blgaria kazvaa ce sa Makedonci - ne blgari s makedonsko samocustvie ami bas istinski Makedonci a?
20
6
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
дори Сърбия разпечата огромни транспаранти, които са разлепени на всички водещи места в Скопие с агитация. Лицата, които се чувстват сърби, тоест не само чистите сърби, но и сърбомани, да се запишат като сърби. А България я няма. Хърватия има много малка общност, но въпреки това също се опита да я мобилизира и хърватите с гордост декларират своя хърватски произход. От страна на българската държава - нито единVsicko tova e lza docen Tasak .ne im puka na Srbija i Hrvatija za prebrojavaneto
19
1
 
10
 
! Отговори
Биволъ преди 3 седмици
Едни мои състуденти били на екскурзия в Северна Македония. Видяли фурна и се наредили за топъл хляб. Пред тях стоял младеж,който ги попитал от къде са. Те казали,че са българи от София и попитали той от къде е. Той им отвърнал,че е местен и е македонец,а "дъртият" , казал за баща си, "кажува, че е българин". Такива ми ти работи.
18
1
 
15
 
! Отговори
Биволъ преди 3 седмици
Ето за това Северна Македония не трябва да получава разрешение за присъединяване към ЕС от България.н
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македония това е България
16
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** все още не разбира ,че самите северномакедонците не искат да са българи,и това не е защото някой ги принуждава,те много добре знаят за какво става на въпрос ,но въобще не ги блазни мисълта ,да са част от най-бедната държава в Европа с народ който е лъжлив,мързелив,крадлив и завистлив.
15
5
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 3 седмици
Вижте книгата "фолклорът в Стария завет " на Джеймс Фреiзър.Ясно е написано че по време на чумна пандемия НЕ СЕ РАЗРЕШАВА БРОЕНЕ..Нито на Хора ,нито на домашни птици и бозайници..Чумата веднага включва система за трайно увреждане с цел ликвидация..Сегашната нагло престъпна диверсия рекламирана вкл с показни дигитално холограмни убииства започна чрез активиране на черно ,сиво и други чумни масови убиици чрез bad death music terror от тлеещи огнища на избити от черна чума последните 1700 г.
14
12
 
19
 
! Отговори
Ние сме от ЕС. преди 3 седмици
Аз смятам македонците за наши братя но ако те не се смятат за наши братя това си е тяхна вина и предателство към техните баби и дядовци. Като могат да живеят със вината си.
13
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като едни хора не искат да са българи ,за това няма вина никой в България.Гл.упаво е в 21век където може да се получи информация всякаква от най-различни източници ,да обвиняваме политици,икономисти ,журналисти и извънземните ,че Сул.ьо Заспалия от Скопие не иска да е българин и се пише пръв приятел на всеки срещнат сърбин!Ние си можем и без тях.
12
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 11След като се възхищаваш на сърбите ,еми хайде и Ние да направим като тях.Сърбия официално призна правото на черногорци и босненци да наричат езикът си както пожелаят.
11
4
 
36
 
! Отговори
Батан преди 3 седмици
До Анонимния. Нищо в Македония не се променя в положителна за България посока , защото България бездейства, а бездейства, защото в България е пълно с безродници като теб. Виж какво правят сърбия, хървати
10
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лъжи,лъжи и пак лъжи!Първо БГ не е издало 120хил.паспорти на македонци ,а около 70хил. .От къде идва тази цифра от 120хиляди?Много просто,на'ште пишман националисти към тези получили паспорти сложиха ,и тези подали заявление и чакащи одобрение ,че и техни роднини даже ,които не са подали молби ,но по презумия ги смятат за българи!!!Освен това всичко лицемерие,Държавата ни не се грижи за българите тук ,но се загрижила за българите в РСМ!Цирк!
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ми да се пишат макета