Преброяването в Северна Македония е белязано от етнически скандали

Засегнати са и хората, притежаващи български паспорти
26 сеп 2021 18:12, Нели Христова
62
Преброяването в Северна Македония е белязано от етнически скандали
Снимка: БГНЕС

Северна Македония провежда първото преброяване на населението от близо две десетилетия.

Събитието е силно чувствително поради потенциалното въздействие върху малцинствата в нацията.

В тази малка балканска държава, която придоби независимост през 1991 г. след разпадането на бивша Югославия и се доближи до гражданска война през 2001 г., дълго отлаганото преброяване далеч не е просто статистическа операция.

Специални права, като например езика, използван в официалната кореспонденция между държавата и гражданите, или етническите квоти за длъжности в публичната администрация, зависят от официално обявеното, че малцинството съставлява поне 20% от населението.

От населението от около 2 милиона души, 64% са македонци и 25% етнически албанци, според последното преброяване. Турците, ромите, сърбите и други малцинства съставляват останалата част. В община Илинден, близо до столицата Скопие, по-голямата част от населението е македонско.

Преброяването в страната, кандидатстваща за влизане в Европейския съюз, трябва да се провежда на всеки 10 години. Последното обаче се състоя през 2002 г., само година след въоръжен конфликт между етнически албански бунтовници и правителствени сили, който приключи с намесата на международната общност.

Мирно споразумение предоставя по-големи права на етническото албанско малцинство, което се оплаква от дискриминация и ограничени възможности и представителство.

Преброяването, планирано за 2011 г., стана жертва на политически спорове и недоверие, като двете страни заявиха, че другата ще манипулира резултата.

След последното преброяване се смята, че населението е намаляло до около 1,6-1,7 милиона поради масова емиграция, изчисляват експерти, като разпалват опасенията, че по-малкият брой може да застраши правата.

Седмица преди преброяването да приключи на 30 септември, около 1,3 милиона души са се регистрирали, показват официални данни. Но при повторно провеждане на предишното прекъснато преброяване някои обвиниха правителството на премиера на социалдемократите Зоран Заев, че възнамерява да фалшифицира резултатите. Лявата опозиционна партия Левица призова за бойкот, като се аргументира, че методологията на преброяването е неблагоприятна за македонците. Нейният лидер и депутат Димитър Апасиев твърди, че около 200 000 души са отказали да участват. Основната етническа албанска партия ДСИ, младши партньор в управляващата коалиция, заплаши, че няма да признае резултатите, ако общността им не успее да достигне важния праг от 20 процента.

В опит да успокои етническото албанско малцинство, по-рано тази седмица Заев повтори обещанието си, че установените права на етническите групи „абсолютно ще останат същите“, независимо от резултатите. Основната цел на операцията е да даде възможност за планиране на икономически, социални и други ключови политики, каза той.

"Преброяването е политизирано" в етническо отношение, заяви политическият анализатор Петър Арсовски пред АФП. Малките политически партии смятат, че подобна реторика може да увеличи рейтинга им, каза той.

Етническите турци също предупреждават, че ако броят им ще бъде по-нисък от 7%, няма да признаят резултатите.

Допълнително напрежение внася твърдението на някои български политици, че 130 000 души, които притежават и български паспорти, са принудени от Северна Македония да не се регистрират като етнически българи. При последното преброяване бившата югославска република регистрира по-малко от 1500 етнически българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен македонец претендирал, че е от Северния полюс!!!
53
2
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Никаква аванта на тия предатели!!!Целта им с това преброяване е да изкарат малак брой българи в македонията и да кажат пред ЕС, ето те са малко, а имат претенции!!!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се преброят северномакедонците за по-лесно. Останалата цифра за мнозинството да я оставят за албанците.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бисер БалканскиДа , голям македонец си ! Даже и не се усещаш , че пишеш на български.
50
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
ЕС през крив македонски макарон ! Правия албански ще ви посъветва какви сте !
49
4
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
До Бисер Балкански"Блъгарчетата" нищо не сънуват. Вие сънувате ЕС, но напразно. ЕС е мираж и такъв ще си остане. Докато не прочетете на глас истината за миналото си, не можете и една крачка напред да направите. Заев ви кара пред нотариус първо да се подпишете, че сте македонци, а после да вземете български паспорт. Ето ви нова лъжа. Лъжи след лъжи, това е целият ви живот. Не ние сънуваме, а вие, никога не сте били в реалността!
48
4
 
12
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Всеки който използва думи като: "македонски", "македонци", "македония", и т. нт. автоматически се превръща в слуга на диктатора Сталин, и вярното му протеже - Алкохолика Георги Димитров. А също така и във враг на нашата родина.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у нас сега, както и на предишното преброяване ромите пак ще се окажат 350 хиляди хахаха ! Нищо, че вече са около милион и половина!! Всички роми пред преброителите казват и се пишат българи, не знам защо го правят сигурно, за да не се знае точния им брой!
46
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава народност "македонци", за първи път историята изтупана за Македония се появява от фанариотите, но е една измислица, нито пък е имало някога траки, които са измислени през 19 век, да разделят обществото ни, това са 100% измислени и налагани теории, лесно доказуемо е , да докажете, че това са пълни лъжи чрез химически анализ! А за българите от Македония има купища документация с която да се проследи как сърбите ги превръщат насилствено в "македонци" !
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как доказаха , че книгата за готите е пълен фалшификат? Просто направиха химически анализ и установиха, че използваните вещества и химикали са от по-нов период и не е автентична, нито е писана в древността, същото може да направите и за Македония, защото това е 100% измислена държава ,която никога не е съществувала на Балканите, казвам го с пълна увереност на 100%! И отделно им извадете документацията от 1903г. и 1945 г. ,когато насилствено са ги принуждавали да се пишат от българи в "македонци"
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТя Македония е измислена в късното Средновековие, никога не е съществувала такава държава на Балканския полуостров, много лесно може да се докаже , с химически анализ на оригиналните писаници, пробутвани от фанариотите, не сте се захванали, не сте го доказали! Поискайте оригиналите на писаниците и ги анализирайте по химичен път, както и документи от борбите срещу фанариотите на Балканите!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на Заев не му е лесна работата, ами откакъв зор ще му поставят условия и ще го натискат, че няма да признаят това или онова,ако не излъже за броя на албанци и турци? Да пишат реалния брой, а не да го изнудват да пише повече, ако се поддаде на изнудването, ще го изнудват и притискат отново, никакви отстъпки!
42
4
 
10
 
! Отговори
ДО 40 преди 2 години
Мразим ги макетата безплатно. А па сърбите йощ повече.Дупе и ***.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕТО ДО ДУПКА
40
3
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Как върви преброяването е като във Виц .РСМ ще се окаже с 98% македонци , 99% албанци , 98,5% турци , 99,5 роми .
39
7
 
6
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
Чисто информативно...Бидейки *** и така не е много надарен да мисли,трябва да знае че цела УДБА(онази служба която малтретира "българите") има БГ паспорти.Питайте Каракачнов и Христов защо не смеят да обявяват имената им? :))
38
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук платени пишат негативни коментари за Македония
37
7
 
32
 
! Отговори
паспорт преди 2 години
Разбрахте ли как властта в Скопие давала разрешение на гражданите си да взимат български паспорт - като предварително подписват пред нотариус декларация, че са си чисти македонци, а паспортът им е нужен за лична употреба - напр. да са шофьори на камиони. Ако това го разберат най-сетне в Европа, може пък и да ни приемат на сериозно.
36
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо му българин, прадядо му българин, пра пра пра все българи, пък сега изведнъж македонци!!! То бива малoумие ами тия се оляха да си плючт предците!
35
23
 
10
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
Защо са ви виновни 200 000 македонци с български паспорти?Хората почтено са си платили паспортите...Това че в България всичко е на продажба си е ваш,вътрешен проблем,а не хората които си платиха паспортите за да могат да работят из ЕУ.Каракачанов и Христов наполниха се с милиони,техните "посредници" от Македония сащо с десетки хиляди в евро.Онази "красавица" от Пазарджик подели с горенаведените некой милион от Камчев,за да се спаси Камчев от криминално гонене в Македония..