Доц. Спас Ташев: Преброяването в РСМ поражда сериозни съмнения

Партиите в отделни градове водят преговори как да бъдат записани хората
14
Доц. Спас Ташев: Преброяването в РСМ поражда сериозни съмнения

"По наши данни на базата на човешкият потенциал, екипите от преброители в Република Северна Македония могат преброят около 70 хиляди души на ден. В същото време, правителството в Скопие съобщаваше, че на ден се преброяват по 130. Тоест при свръхусилия, без да работи електронната система и данните се въвеждаха върху хартиен носител, който никъде не е заверен, това пораждаше огромни съмнения относно достоверността на преброяването," каза доц. Спас Ташев от Демографския институт на БАН в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"Освено това неотдавна в Скопие оповестиха, че данните от преброяването ще бъдат оповестени през следващата година. Лично за мен подобно забавяне поражда съмнения, защото при наличието на електронно преброяване, когато данните в реално време попадат в сървъра, който автоматично обработва информацията, не би трябвало да има такова забавяне, което показва, че се говори по-скоро за някакво манипулиране и нагаждане съобразно съответни договорки. Между другото, имаме информация, че основно в Западна Македония в градове като Тетово, Кичево, Гостивар, Струга, основните политически формации водят преговори помежду си какъв брой граждани на съответния град как да бъдат регистрирани. Да не говоря, че има и практика на служебно преброяване. Да кажем в скопския квартал Аеродром, където имаме високо жилищно строителство, тоест имаме блокове от типа на софийските, които са строени по времето на социализма, и в които живеят средно по около 1000 човека, идва комисията по преброяване, провежда интервю с няколко души на входа на блока, взима някои основни данни, които засягат всички жители, живеещи в този блок. Никога не са ги питали за етническата им принадлежност, тъй като от предишни преброявания се знае, че в този блок етнически чист и всички биват вписвани като македонци. Подобен подход се използва,“ коментира ученият в разговор с водещата Милена Милотинова.

Той добавя, че преброители искат на някои от хората български паспорти или лични карти, за да ги запишат като българи. Иначе преброителите отказват да те запишат като българин - нещо, което не се прави, ако искаш да се запишеш като друга народност в РСМ. Семейство от Струмица е подало оплакване и при него са пратени втори път преброители, които са отразили верните данни. Но много хора се страхуват да подадат жалби, казва до. Ташев, цитирайки пример от Охрид. Причината, според него е, че част от хората не чувстват подкрепата на българската държава.

"Между другото, има сериозни съмнения, че се извършва манипулиране с този софтуер по отношение на преброяването. Наши симпатизанти са влезли в контакт с международни фирми – одиторски, които могат да извършат независима експертиза на това дали софтуерът е манипулиран.  От тази гледна точка при наличието натрупани сигнали за подобен натиск или за подобна манипулация, един от механизмите, до който може България да прибегне, е да апелира за международна намеса или одитор, одиторски процес, който да провери нередностите при преброяването. Една от партиите в РСМ – Гражданска демократична уния, излезе с официална позиция и постави въпроса дали ще се разреши гражданите на Северна Македония да могат впоследствие да проверят дали тяхната воля е отразена обективно в преброителните данни,“ казва доц. Ташев.

От около 120 000 души с български паспорти в РСМ, по данни, с които доц. Спас Ташев разполага, 11 000 са се записали като българи, което е голям ръст, според него, от последното преброяване отпреди 19 години, когато само 1914 души са се записало като българи. Отделно от това, подчерта експертът, има данни, че само в Битоля 5000 души до този момент са се записали като българи. Преброяването в РСМ завършва в края на месеца.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се преселват,и без това вървите към малцинство в РСМ ! Албанците това и чакат!
8
0
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Грците ,за разлика од вас , не продаваа ...ете затоа.Инаку сега многу лесно се добива хрватско жителство , и тие имаат силна емиграцииа и се испразниа а со Македонци имаат добри релации...мои приатели фамилиарно се преселиа во Риека на адранско приморие.
7
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Ако наистина беше само "од чисто опортунистички цели" тези 120,000 щяха да са гръцки паспорти, все пак Гърция е в ЕС много по-дълго от България, що не е така бе сърбомане!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКЪВ ОДИТ, КАКЪВ МАНИПУЛИРАН СОФТУЕР??! ДОСТАТЪЧНО Е НЕСЪОТВЕТСТВИЕТО В ПО-МАЛКО НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ, ЗА ДА ГЛЕДАТ МАКЕДОНЦИТЕ КЪМ ЕС ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН !!! ТАКА СА ПОЖЕЛАЛИ, ТАКА ЩЕ БЪДЕ !!! ОЦЕНЯВАМЕ ИМ СУВЕРЕНИТЕТА, НО НЯМА ДА ДОПУСНЕМ АНТИБЪЛГАРИЗМЪТ ДА СЕ ШИРИ В РСМ ЗА НАША СМЕТКА!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като 120 000 имат български паспорти - аз очаквам толкова да се преброят като българи. Ако се преброят 20 000 българи, останалите 100 000 да бъдат така любезни да си върнат паспортите и да се откажат от гражданството си в България, иначе трябва да предприемем някакви мерки...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БЮРМ всичко е съмнително, винаги.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Околу 2000 и тоа погплемиот дел од нив се преселени од иугоисточна Србииа . Толку се .
2
2
 
3
 
! Отговори
Александър преди 2 години
Ами, изкаралимсамсе 18 милиарда... Що е китаец всее маке и така 1000 години напред...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както и да ги броят половината са албанци. За сега.