РС Македония била под българско робство в продължение на един век!?

На това мнение е председателят на МАНИ
27 сеп 2021 15:15, Нели Христова
295
РС Македония била под българско робство в продължение на един век!?
Снимка: БГНЕС

РС Македония в продължение на над един век е била под българско робство. Това заяви Люпчо Коцарев, председател на Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/.

По повод на 30 години от обявяването на независимостта на РСМ и 80 години от македонската антифашистка борба Коцарев заявява, че в продължение на 1000 години македонците са била подчинени на „четирима господари“, но се е съхранили като народност е език.

„В своята история македонският народ е бил основно под властта на четирима господари: над четири и половина века под властта на Византия, близо един век под България, близо един век под Сърбия и пет и половина века под Османската империя. Днес всички тези империи, царства и кралства са се разпаднали и изчезнали, а това, което е останало във времето и пространството са македонското духовно и материално наследство“, заявява председателят на Македонската академия.

Коцарев разкритикува днешните политици, които не се интересуват от националните интереси в перспектива.

„Днешните политици са слуги на моментни политически и геостратегически интереси, а не на държавните интереси, които днес празнуваме заедно“, подчертава той и добавя, че е изпълнен с гордост и увереност, че „македонската държава, идентичност, език, наука и изкуство ще оцелеят по тези земи во веки веков“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До веки веков никой няма да оцелее освен човешката глупост
222
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 при стефан душан Преди да го одавят като куче унгарцитеи дотам ако ще говорим за сърбия Другото е още по тъпо но какво да очакваме от комууноид На него петолъчката му е настроена на гаварит масква и планетата набу )))
221
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре, бре! Щом са запазили езика си през всичките тези векове ще излезе, че Александър Македонски е говорил на български!
220
0
 
35
 
! Отговори
гадняр преди 2 години
След като този сърбокомунист като шеф на Академията им говори такива глупости, представете си на какво облъчване са подложени обикновените жители на БЮРОМ.
219
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мани.мани- големи глупости,големи измислици,големи лъжи,голама излагация!За да са били под робство, трябва първо да е имало такава държава и такъв народ, а никой историк,нищо такова не съобщава, никъде! Предците,държават и наследниците на Самуил-доказани българи!Всичките им национални герои от 19-ти и 20-ти се самоопределят като българи от географска област Македония! Това не ги прави отделен народ, както живеещите в Тракия, не са отделен тракийски народ!
218
18
 
19
 
! Отговори
Мъкадонци от Север преди 2 години
Македония е ГРЪЦКА провинция . Била е и винаги ще бъде . ТАМ живеят от векове македонци , говорят ГРЪЦКИ език и живеят според ГРЪЦКИТЕ обичаи. Дори Александър Македонски е говорил единствено гръцки, имал е гръцки учители и е разпространявал гръцката култура в завладените от него земи . За каква независимост говорят тези северни македонци , идея си нямам. Те някаква друга порода ли са различна от македонците в ГРЪЦКАТА провинция край Солун ?
217
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историчара забрави да каже ,че сега са роби на албанците.Явно много му харесва албанският мазен ....!
216
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Параноик! Бе там медицина няма ли? Като го виждат да говори несвързано и да викат санитарите!
215
2
 
26
 
! Отговори
115 преди 2 години
Макетата са в началото на всичко, споровете са излишни. Няма как да проумеят нещо по различно, дотолкова им стига акъла!
214
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
He 1 Be,k a 10 Beka:)
213
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 221И тримата боляри не са българи ,назначени са за местни владетели от сръбският цар Стефан Душан.Единствено за Богдан няма достоверни източници да е сърбин(макар ,че сърбите твърдят обратното).Другите двама са босненски сърби.
212
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Углеша е управлявал днешните територии на североизточна Гърция, като главния му град е бил Сяр(днешния град Серес в Гърция), който е бил разположен в централно-западната част на земите му! На запад от него е било болярството на Богдан, а на запад от Богдан е бил Вълкашин(брат на Углеша), чийто главен град е бил Прилеп!
211
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се чудим, аз не съм учила,че АЛЕСКАНДЪР БАТЕНБЕРГ Е ОТВЛЕЧЕН И ОТВЕДЕН ПРИ РУСКИЯ ЦАР!АЗ СЪМ УЧИЛА,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА ОТ РУСИЯ, НО НИЕ СМЕ БИЛИ ЧАСТ ОТ ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ДО ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА!ДАЖЕ НЕ СЪМ УЧИЛА КАК БРАСКИТЕ РУСНАЦИ ОБСТРЕЛВАТ ВАРНА!ТОВА ПРАВЯТ КОМУНИСТИТЕ! СЪСИПВАТ ХОРАТА ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!
210
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМалко преди турците да нахлуят, самата България се разцепва на три български царства, също и някои болярства се отцепват, за да се спасят при нахлуването на османците, затова са ги наричали в чуждите източници - "хилядите Българии" ,но това не означава,че не са били български боляри!
209
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБългари са, абсолютно добре знам какво пиша, това, че ни крадат историята , си е техен проблем! Но Вълкашин. Углеша, Марко са 100% българи, това, че самите сръбски управляващи(владетели) и по майка и по баща са били българи, не означава, че тези боляри(Вълкашин,Углеша,Марко) и населението там , не са били българи, те сърбите изобщо не са стигали до териториите на Углеша и никога сръбската държава не е стигала до там!
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този историчар ,че лъже ,лъже,но не мислете ,че нашите историци не лъжат.
207
2
 
3
 
! Отговори
Пунстиняк преди 2 години
До 215 И еднакво мързеливи, зависливи и злобни.
206
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както там ги лъжат и народа вярва, така и нас ни лъжат. Причината, че и те и ние сме масово неграмотни.
205
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Примитивни хора, които само внуците на Скандрербег ще претопяване. Добре е да ги няма.
204
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Абе тия нямат грам акъл