Блокадата на границата Сърбия-Косово: Не мърдаме оттук

Европа призова за диалог и сдържаност в кризата
30 сеп 2021 09:29, Елка Василева
25
Блокадата на границата Сърбия-Косово: Не мърдаме оттук
Снимка: архив, БГНЕС

Десети ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните пунктове Ярине и Бърняк. Камиони и автомобили през половин километър блокират главния път, водещ към мястото, което за албанците е държавна граница и граничен пункт, а за сърбите - административна линия.

Сърбите издигнаха блокадата с помощта на тежкотоварни автомобили, пълни с инертен материал. Те се готвят да прекарат десетата си вечер там, като издигат палатки и палят огньове, предадоха специалните пратеници на БНТ.

Още по темата

Хората казват, че ще останат, докато властите в Прищина не отменят изискването сръбските регистрационни табели на автомобилите да бъдат сваляни, което е реципрочна мярка спрямо действията на Белград от 2008 г. насам.

"Не мърдаме оттук, докато всичко не свърши. Ние сме такива. Надявам се да се махнат косовските табели", коментира Зоран Гвоздич.

"Ние искаме всичко да се върне по старому. Техните регистрационни номера са неприемливи за хората, които живеят тук. Ще се борим до край, виждате барикади, хора. 21-22 години сме в окупация", заяви Владан Филипович.

"Нямаме проблем с албанците, които живеят тук. Имаме проблем с Европа. Защото всичко тук е тяхна работа. Нека да позволят на сърбите и албанците да се разберат, да живеем както преди. Няма никакъв проблем. Тук сърби и албанци нямат проблем. Тук проблем имат държави", допълни Драган Милославлевич.

След като две правителствени сгради през последните дни бяха опожарени в община Зубин поток, напрежението като че ли стихна, тъй като отрядите на К4 засилиха своето присъствие. На място са все още специалните сили, изпратени от Прищина, чиято задача е да направят така, че решението да бъде изпълнено.

К4 чрез италиански, американски, полски и канадски военни се опитва да осигури мира и спокойствието на границата. Сърбия, от своя страна, разположи танкове и авиационни сили от другата страна на границата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До полковник Колев Мене са ме учили в училище, че Тито е фашист. Ква демократична Юголайняния, кви 5 лв. Но българските фашисти продължават с вонящата фашистка подръжка на фашистка Сърбия! Тва "полковник" земи го замени с оберщурмбанфюрер.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанците ми паднаха в очите,мислех ги за по-ербап хора,това което виждам е мекошавост и либерализъм.Разрешават на сърбежите да паркират десетина товарни автомобила пред КППтата!!!Това е свободия и анархия и тя се предотвратява с респективни мерки ,като сълзотворен газ и бой по канчетата.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи не си признават застрахователите и застраховките Гражданска отговорност с таксите за ползване на пътищата как инфракструктурни на регионално ниво за всеки от тях платени на техните застрахователи действащи в регионите им по съответните регистрации с оферти за изплащане на обезщетения при настъпили събития с неблагоприятни последствия в зависимост от ситуациите с причините и виновноста за случването им,но кат не се признават взаимно,не се зачитат едни други си обявяват застрахователни битки
15
3
 
12
 
! Отговори
Кесар Тервел преди 2 години
Няма разбира се! Защото по тези земи преди българите не е имало нито сърби, нито Сърбия.!.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почват да се тепат, сложил съм вече пуканките в микровълновата. После ще ми разправят че тия държави трябвало да ги пускаме в ЕС. На кукуво лято.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10Албанците населяват тези земи много преди сърбите.Славяните се появяват на Балканите през 6 -7век ,а илирите ,чийто наследници са албанците от поне 10века преди тях.
12
6
 
11
 
! Отговори
ЗА СЪРБИТЕ... преди 2 години
...САМО ДЪРВО....САМО ОТ ТОВА РАЗБИРАТ.
11
15
 
6
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Разбиха Югославия,една демократична държава - разбиха и България и цяла Европа
10
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво но няма доказателства български владетел някога да е владял Сръбски земи
9
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са прави не може да си от време оно по тия земи да дойдат Псманците да ти заселят някакви миризльовци и да ги търпиш отде накъде.Хърватите са същата дри сня но докарани от измислената и вече несъществуваща Австро-унгария
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6: нали се сещаш че това е инсжинеровка оподържана от западните сили. Винаги конфликта започва заради нещо адски глупаво и в случая е табели. ЦРУ-то работи яко за да разделя и владее. Никой няма сметка Балканите да са стабилни, обединени, развиващи се държави, точно обратното
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич иска всички албански сили за сигурност да се изтеглят от северно Косово!Защо ли?Много просто ,за да нахлуе сръбската жандармерия и армия дислоцирана на границата със Сев.Косово.И всичко това уж заради табели на автомобили!
6
7
 
24
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Е МОЖЕ ЛИ ЗА ЕДНИ РЕГИСТРАЦИОННИ ТАБЕЛИ, ПРИ ТОВА КАТО РЕЦИПРОЧНА МЯРКА, ДА СЕ СЛУЧВА ТОВА?! ВИЕ, СЪРБИ, НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?!?! Искате ЮГОСЛАВИЯ, АМА НЕМА ГО ТИТО, НАРОДИТЕ СЕ УСЕТИХА! НЕ СМЕ 1945 ГОД.!
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в Белград ,а не в Прищина ,Европа,САЩ.В Косово живеят 40хил.сърби ,границата я блокират 50тина човека изпълняващи нарежданията на Белград.14години косовските албанци ,ако минават през Сърбия са принудени да сменят табели .Сръбски политичари лъжат ,че сега е момента да си върнат поне северно Косово ,защото според тях САЩ и НАТО нямало да се намесят,били се изтеглили от Сирия,Ирак,сега и от Афганистан и нова война не им е нужна!!!
4
7
 
24
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Сърбите си търсят боя пак! Най-балканския от всички балкански народи.
3
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, бе няма проблеми между сърби и албанци. То цяла война имаше и сега пак се драчат на бой, но проблеми нямало. дoлнаалбанскаизмет...
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очертава се нов Афганистан някои ще си отида с подвити опашки.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук САЩ оа ка работата