В сила е 14-дневна карантина за влизащите от България в Румъния

Страната ни бе добавена в "червения" списък
3 окт 2021 08:10, Ния Христова
21
В сила е 14-дневна карантина за влизащите от България в Румъния
Снимка: БГНЕС
Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България, считано от 00:00 ч. на 3 октомври 2021 г., неделя, след като страната ни бе добавена в „червения“ списък, съобщиха от Министерството на външните работи.
 
По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни.
 
Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина ако отговарят на някои от следните условия:
 
- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;
 
- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 ч. преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.
 
При представен отрицателен резултат от PCR тест, гражданите могат да пребивават в Румъния максимум до 3 дни (72 часа). Тази ограничителна мярка не важи за шофьори, които превозват стоки с МПС с капацитет над 2,4 тона, осъществяват транспорт на пътници с МПС с капацитет над 9 места (вкл. мястото на шофьора), както и ако пътуването е с цел изпълнение на професионални задължения.
 
- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.
 
От карантина се освобождават и деца до 12-годишна възраст, без да е необходимо да предоставят тест за COVID-19, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната. Под карантина няма да бъдат поставяни и децата на възраст между 12 и 16 години, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).
 
При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма оправия с мамалигата. За тях направо лилавата зона.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на румънци ,сезона спасиха.на печелбарите милионери ,хвърлиха си вирусите и довиждане)
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят антитата. Поради нямане на друга работа, по цял ден висят тук да пишат анонимните си дивотии. И се возят в градския транспорт... Но без маски! :))))))Пpoшляци.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз нямам проблем да пътувам. Ваксинирах се преди 7 месеца. И още съм жив. Ха ха ха
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви е честито анти-ваксъри, днес Румъния ,утре цял свят.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;. . . . . Ами ако е от Англия какво правим? Тази формулировка може да бъде съчинена само от плиткоумна администрация! Нали важи за влизащи от България в Румъния единия еззик е български другия английски кратко и ясно без тълкуване! А транзитните си имат техни сертификати! Ей едно изречение на кръст не можете да съчините, засрамете се с тези фейк нюз!
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ваксините за какво служат? Щото като гледам си боледуват наравно с неваксинираните!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сами сте си виновни! Пламнали от заразата, не щат ваксини, еми стойте си в блатото и не се мешайте с нормалните хора. То не беше криене, то не бяха фалшиви сертификати...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега сме в червената после ще ни пратят в черната зона.То така се започва.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще ги стигнем румънците? Май никога. Оставеме си блатото на Европа