МВнР: Унищожаването на български военни гробища в РСМ се приема сериозно

Това е един от важните въпроси за България
14 окт 2021 18:00, Нели Христова
34
МВнР: Унищожаването на български военни гробища в РСМ се приема сериозно
Снимка: БГНЕС

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи.

Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония.

Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание.

Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, подчертават от външнополитическото ни ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическа измишльотина от Радев
24
0
 
4
 
! Отговори
Маке преди 2 години
БНТ го демантира Радев: Каи Кавадарци ни трага од бугарски гробишта, двата споменика не се чепнати.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна Българска голяма лъжа.Като и всичко между впрочем .
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало т....ъъъъ.....п.....а...цииии пак Ви излъгаха.Нито гробища са ощетени нито има магистрала там ,нито е имало гробища там.
21
3
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ее,сега да последва и едно ,,пата кюта" м/у ,,братята" и балканската картина ще е таман!Ще седне стария паша тогава,ще си сьрба кафето под асмата и ще рече: а бре хаир...сьзи,а бре пезев...нги,дадох ви Отомански тескерета да обикаляте свободно необятните територии,цьркви,училища...всичко,всичко!!!Даже и тия,дето дойдоха да ви ,,освободят" нямаха тия права,а вие какво?!Комитствахте и разбойничехте бре нехра..ковци! Не можах да ви нпрвя хора за тлква г-ни!На ви сега,трепете се! ,,Бракя " били!Пфу
20
1
 
26
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Все защитавам населението и правото им да влязат в ЕС, но тук вече падат на нивото на талибаните съборили будистките статуи в Афганистан. Да се подиграваш с правото на почит и уважение към отвъдния свят е най-висшата форма на неуважение към живота. Който не уважава смъртта не знае какво е живота.
19
3
 
20
 
! Отговори
До югославянин преди 2 години
Какво е това "югославянин"? Комунистическа измишльотина!
18
2
 
31
 
! Отговори
Жоро-Хъша преди 2 години
За гавра с гробове се затръшка вратата и се обръща гръб. Да прекъснем всякаква връзка с тези вандали. Нека се давят в собствената си омраза. Те имат повече нужда от нас и останалия цивилизован свят, отколкото ние от техните мании за величие. Да се оправят сами
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да го внесат в Брюксел щото е доказано че западняците тачат и учат и това което не им харесва в историята Във Франция има много музеи за фашизма и снтифашизма и много данни за ролята на Русия като благодарност а ние тука се плюваме и си унищожаваме историята да вземем мавзолея или бузлуджа от тсм можеха да идват много пари от посещения
16
4
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Сърбизацията на балканите е най-голямата отрива за балканските народи.
15
4
 
20
 
! Отговори
м преди 2 години
До ЮгославянинБелград е построен от Българи-АлбаБулгарика.Половината ви територия е от заграбени български земи са български или подарени от Матушката.Нагескайте си парцалите,Тито умре , да не си поискаме нашето , оттатък Нишда Белия градЗа вас Шувасия и прасетата и .ЕС ,на куково лято за сръбските авотари.В ЕС трябвя да имате само един глас от титовите чекерата.
14
4
 
18
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 2 години
До Ganjo. , де ги видя гръцките плочи в България.Гърците са имали ГЕТА в морските градове, квартали на търговци . Надписите на гръцки са , защото в един момент гръцкия е станал международен език, както английският сега, френският преди. пеласгите /траките/ са дали на финикийците своята , а гърците са я откраднали от тях.Най -големите крадци и фалшификатори на история са грачещите семити , прищълци от Етиопия.Бял грък е погърчен трак=българин.чети истинската българска история,не
13
4
 
11
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Ganjo - колко ти отива ника! Ами нямаше да те има, ако тея войници не бяха проливали кръвта си. Или щеше да си сърбин, грък или някакъв друг. Ако за това си мечтаеш тайно, може да хващаш пътя. Ако не - спести т***пите си "разсъждения".
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8: Урсулата ще каже, че е срам, че не сме ратифицирали ИК!
11
39
 
7
 
! Отговори
Ganjo преди 2 години
Както гърците,така и българите ни дай да препикаваме територии.Гръцки каменни плочи из нашите земи колкото искаш,войнишки паметници сме заляли Македониа.Бива ли да се гордеем с хилядите безмислени жертви които сме дали из Балканите.Добре,че Отоманската империя не си пада по паметници и плочи,че ако започнат да питат къде са им техните войнишки гробища и паметници за цели 500 години ,какво ще правим?
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заблудени Комплексари Никога ,няма да се променят !И на Марс да ги приемат -все тая !
9
3
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Кака Урсула==май не са разбрали сарказма ти..Иначе:-Македонска нация няма!..Имало е некаква империя НЯКОГА,наричаща се "Македонска",но то е защото Александър Македонски е успял да я изгради..А той самият е бил ГРЪК,говорил е и е писал НА ГРЪЦКИ!!..СЕГАШНИТЕ наши заблудени братя са си българи!..Пишат на БЪЛГАРИЦА и говорят БЪЛГАРСКИ диалект..Но много са ги притиснали разни "комшии"..Па и явно некой им муши фитилите да са сърдити на България /не на българите/....Та така.."Щуротии на кутии"..
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И КАКВО СЕ ПРАВИ? НИЩО.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ну, Заев, ну погоди! Ляляляляляляля!
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсулата и Европейската комисия и парламент да излязат с декларация, осъждаща Северна Македония. Незабавно..................