Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави

Сред тях са и дипломатите на САЩ, Германия, Франция и Канада
23 окт 2021 18:05, Красимир Ангелов
170
Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави
Снимка: БГНЕС

Посланиците на 10 държави, сред които Германия и САЩ, които призоваха за освобождаването на турския правозащитник Осман Кавала, ще бъдат обявени за "персона нон грата", заяви президентът на южните ни съседи Реджеп Тайип Ердоган.

"Наредих на външния ни министър да обяви тези 10 посланици за персона нон грата възможно най-скоро", каза той, цитиран от БГНЕС, използвайки термина, който означава първата стъпка преди експулсирането.

Преди два дни Ердоган се закани да предприеме такава радикална стъпка.

"Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас", каза тогава Ердоган пред репортери в коментари, публикувани от турските медии.

"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим? Нашият съд дава най-добрият пример за независимост", цитира думите му „Хабертюрк“.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

Осман Кавала е известен турски активист за защита на правата на човека и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международна насоченост, включително помирение между турското и арменското население и мирното решаване на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 г. турски съд оправдава Кавала по обвиненията в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
7
 
! Отговори
До до 75 преди 2 години
Нашата прокуратура няма нищо общо!Щеше да е общо ако нашите забранят дпс или нещо подобно!Сравнението ти е неуместно!
60
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Toя е пътник като Садам Хюсеин
59
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще ви кажа, защо тук сме по-добре. Пишем си някакви неща в този сайт и си дебатираме. Няма значение, кой и какво е написал. Отидете в Турция и направете същото. Ще ви намерят и ще се отзовете в положението на онзи човек. За нула време ще ви спретнат обвинение в държавна измяна и после.....само на Бог може да се молите.
58
6
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Ако изляАт 4/5 посланици в България и кажат, че нашата прокуратура не е независима, ти какво ще направиш?Ще им кажеш да не се бъркат? Или ще се замислиш...истина ли е, ковто казват?Още повече..знаейки, че нашата прокуратута наистина не е независима..какво правиш?Или...на такива като теб най важното е никой да не ни казва какво да правим и да ки се меси.А дали казва истини, дали казва правилните неща...това е бвз значение?
57
5
 
24
 
! Отговори
Въй!!! преди 2 години
"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим?" Не съм фен на амуджата, но колкото и пъти да го препрочитам, грешка няма! Казал им е истината в очите!!!
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идолът на мутрата от Банкя.И той иска да е като Ердоган.
55
8
 
7
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
каква демокрация в турция какво върховенство на закона там правосъдие нямагледаите един сериал и си направете изводите що за територия е това свободаза политическите затворници
54
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са зле турците - вече са 85 милиона, имат съвременна армия, произвеждат дронове. Отстояват позиция и не се съобразяват нито с ЕС, нито със САЩ или Русия. Въпреки това Запада не спира инвестициите, а напротив, налива все повече и повече пари. България от друга страна никой не я брои за държава от 30 години и няма изгледи за подобрение.
53
15
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОПИТВА СЕ ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ СРИВА НА ТУРСКАТА ЛИРА! ТУРСКАТА ЛИРА ЗА 1 ГОДИНА СЕ Е ОБЕЗЦЕНИЛА С 30%. ЗА 3 ГОДИНИ ТУРСКАТА ЛИРА СЕ Е ОБЕЗЦЕНИЛА С 90%!
52
9
 
13
 
! Отговори
Ордун преди 2 години
В Турция обикновен работник взима около 80-100лири на ден една бира в кръчма е 20лири. Сметките ги оставям на вас.
51
6
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
На целият проблем който има Турция този психясалият си построи дворец с 1000 и кусур стаи...за какъв х@@ му са...за да покаже че е Султан Ердоган... *** Първи...
50
1
 
11
 
! Отговори
От гореизброените преди 2 години
Големите играчи на, който имената се отличават са единствено САЩ Германия и Франция, другите са дребни риби вие не гледайте Турция ами мислете за ваше си държави, че както е тръгнало скоро ще са малцинства в собствените държави.
49
6
 
16
 
! Отговори
Петков преди 2 години
Това може да го направи държавник с топки. Ха кажете ми в световен мащаб някой подобен,че нещо не се сещам за друг?
48
11
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Този човек има някакви много сериозни ментални проблеми. Турците изнемогват, лирата продължава свободното си сгромолясване. Още в понеделник от любопитство погледнете какво ще се случи с курса и.
47
0
 
12
 
! Отговори
Ами в очите на преди 2 години
Турция този кавала си е национален предател!
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам един бивш колега, лека му пръст почина. Той навремето беше ходил на работа в Сирия. И като се връща в България с кола през Турция, беше арестуван в турски затвор. Вика що страх брах тогава леле, не е истина! Затворили го в клетка като маймyна! Сбъркали номера на колата с друг.После го пуснали, ама вика... страшна работа, голям ужас е вика!Та в Турция докато има такива талибани като Ердоган бей - ни ща!
45
12
 
13
 
! Отговори
Модеус преди 2 години
Ердоган ще управлява докато турската лира не загуби напълно стойност спрямо останалите валути, а това бавно, но сигурно се случва.
44
7
 
10
 
! Отговори
Чакайте да позная! преди 2 години
А Русия? Русия?? Русия??? Посланикът на Русия дали е освободен????
43
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете, каквото искате, но просто си личи, че човека губи почва под краката си и панирайки се за енти път опитва да си измисля врагове. Турците, обаче няма винаги да му ходят по с.вирката. Краят на всички диктатори е един и същ. Първо е осанна, а после разпни го.
42
13
 
34
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Гони краварски посланици и хич не си полюва турчина!Ние кога ще изгоним малко краварски окупаторски посланици за груба намеса във вътрешните ни работи и шпионаж!Както и спонсорирането на подривна анти-българска дейсност!>Кога ще изметем американците !?