Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави

Сред тях са и дипломатите на САЩ, Германия, Франция и Канада
23 окт 2021 18:05, Красимир Ангелов
170
Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави
Снимка: БГНЕС

Посланиците на 10 държави, сред които Германия и САЩ, които призоваха за освобождаването на турския правозащитник Осман Кавала, ще бъдат обявени за "персона нон грата", заяви президентът на южните ни съседи Реджеп Тайип Ердоган.

"Наредих на външния ни министър да обяви тези 10 посланици за персона нон грата възможно най-скоро", каза той, цитиран от БГНЕС, използвайки термина, който означава първата стъпка преди експулсирането.

Преди два дни Ердоган се закани да предприеме такава радикална стъпка.

"Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас", каза тогава Ердоган пред репортери в коментари, публикувани от турските медии.

"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим? Нашият съд дава най-добрият пример за независимост", цитира думите му „Хабертюрк“.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

Осман Кавала е известен турски активист за защита на правата на човека и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международна насоченост, включително помирение между турското и арменското население и мирното решаване на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 г. турски съд оправдава Кавала по обвиненията в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
елементарен манипулатор!...Народа на Турция е уважаван и приет...,посланниците са изразили несъгласие...съобразно ценностите които изповядват...кой Ви дава право да ни налагате...ценности...нима Божиите зад които се криете не са ви достатъчни...нима ги спазвате?нима попитахте турските гражани...как искат да живеят?....нима работите за това как искат да живеят?...налагате им вашите ...лудости!...няма господари...велики...богати,фалшиви ценности са...свободата и справедливостта...са божиите ...
120
3
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами какво чакате санкции до дупка стига ви е изнудвал за пари прекратетевсякакви отношения кипър е на дневен ред
119
1
 
5
 
! Отговори
аа преди 2 години
Не са обявени за " персона нон грата " все още това се обсъжда, това се поражда от международни споразумения, които не допускат директна намеса във вътрешните работи на държавите. Посланиците правят точно това, като казват да се освободи човек, за който има много обвинения и в момента се водят дела. (лично моето мнение този човек е за бесилото) Гледах му биографията
118
2
 
11
 
! Отговори
Голям преди 2 години
Ердо не е като нашите - дето само слушкат и папкат
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откьде на кьде касиера на детеубийците, атентаторите и анархистите ще застъпват завладените територии на ***. Намеса на сьдебните дела и кьда. Пуснаха в пьвото обвинение за да се опрат на по добрите доказателство и по дьльг престой. Ореваха за касиера си.
116
1
 
10
 
! Отговори
Удобно Пропуснатото преди 2 години
До 132. Прав си. Откъде накъде в Турция ще строят завода VW, след като дори да нямаме ресурсите и качествена работна ръка, ние не само не сме забранили прекрасната човеколюбива международна организация, но тя и цъфти тук: "64-годишният бизнесмен и издател е финансирал множество граждански организации още от 90-те години насам. Той е сред основателите на филиала на "Отворено общество" в Турция - част от международната мрежа, създадена от Джордж Сорос. Фондацията вече не функционира в Турция." !
115
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп много добре лекуваше този ислямист.С един туит пращаше великата турска икономика по дяволите в Анадола.Ама назначеният Памперс не знае Турция държава ли е или остров на Карибите.
114
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на ти сега VW завод в Турция.
113
1
 
13
 
! Отговори
Удобно Пропуснатото преди 2 години
С тези премълчавания ме карате насила да харесвам Ердоган. А ето и истината:"64-годишният бизнесмен и издател е финансирал множество граждански организации още от 90-те години насам. Той е сред основателите на филиала на "Отворено общество" в Турция - част от международната мрежа, създадена от Джордж Сорос. Фондацията вече не функционира в Турция." !!!!!!! Какво да се очаква от Кавала? Не че си ги нямаме и у нас такива кава.., че и издатели и бизнесмени като него дори.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е казал поетът: 'Какво тук значи някаква си личност?!'
111
7
 
17
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Враговете на Турция в какви ли не роли се вживяха: еко защитници,филантропи,борци за права,кюрдски партизани,ултраси провокатори,,,многострадални и безправни" арменци...Но в най тежките години на страната не са успели да я сьборят а в днешно време пьк нямат никакьв шанс!!! Втората по големина и вьорьжение армия в НАТО и поставила си за цел да стане 10-а икономика в света дьржава ще се предаде на шепа нищожни предатели?!Но пасаран!!!!
110
3
 
11
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Силно се надявам да имаме служби със съответните анализатори, които да подготвят въоръжените ни сили за това, което се очаква. А то е изумителен натиск по границите ни от хора, които претендират, че са български граждани. Стотици хиляди са! Какво да ги правим? Социалната ни система ще рухне. Тези хора не говорят български, имат умението да пасат крави и отглеждат дини. И до там. Германия ще обяви рестрикции, ама какво да правим с задаващата се ***?!
109
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Осман Чак пък щастие ? Щото за ,,турчин ,,османлиите са вадели кинжала ли ,калъчката ли ? С една дума ,утрепвали са .
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Евалла !
107
3
 
7
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
Стягайте куфарите. Сега е време за пазаруване от Одрин.
106
15
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Евроджендърите така и не разбраха,че Турция няма нищо общо с Европа и няма място в нея!Както и исляма въобще.Нека си се развива в Азия,където и е мястото!
105
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е Диктатор
104
11
 
13
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
една турска лира днес е 18 стотинки. чакам понеделника да видим какво ще стане.
103
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак добре, само да те изгонят от Турция защото руския посланик направо си го застреляха в Турция.
102
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 турска лира = 1 цент !!!