Целият политически елит в РСМ е македонистки, а македонизмът е антибългаризъм

Мартин Минков: България трябваше да бъде по-гъвкава
13 ное 2021 15:12, Елка Василева
128
Целият политически елит в РСМ е македонистки, а македонизмът е антибългаризъм
Снимка: архив, БГНЕС

"Целият македонски политически елит е македонистки, а македонизмът в същността си е антибългаризъм. В това илюзии не трябва да имаме. Трябва да действаме по-активно, дипломатично, но аргументирано и категорично в контактите си с целия македонски политически елит. Винаги трябва да сме наясно, че срещу нас имаме хора, които представляват едно общество с национална идентичност, създадена на основата на македонизма, който е антибългаризъм".  Този коментар направи пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на медията в Скопие.

Според него България е трябвало да бъде по-гъвкава, защото има много сериозно разочарование в хората в Северна Македония и тяхното отношение към страната ни се променя.

Още по темата

По отношение на евроинтеграцията и на амбицията да се следва европейският път Зоран Заев се ползва с доверие от ЕС, смята Мартин Минков и уточни, че Европа не разчита на алтернатива в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, които едва ли не поставят под съмнение Преспанския договор. "Връщането назад би било пагубно за РСМ".

"Християн Мицкоски прибързано реши, че вече има парламентарно мнозинство от необходимите 61 гласа и поиска вот на недоверие, но нещата не винаги са предвидими на политическата сцена, а особено на македонската. ... Не се стигна до падане на правителството на Зоран Заев, не се стигна дори до гласуване, но така или иначе в следващите 90 дни нов вот на недоверие не може да се поиска. Отново прибързано Мицкоски заяви, че поемат курс към предсрочни избори, тъй като няма никакви условия това да се случи", обясни журналистът.

Според него би възникнала ситуация, която да наклони везните към антиевропейските сили в РСМ, ако до 14 декември страната не получи дата за начало на преговори с ЕС.

По думите на Минков при кратката си обиколка в Атина, Тирана и Скопие премиерът на Нидерландия Марк Рюте е застанал зад началото на преговори на РСМ и Албания с ЕС. "Според албански медии той е бил и доста остър по отношение на становището на България. В Албания са чувствителни, защото те се чувстват жертва, защото не могат да започнат преговори".

Журналистът подчерта, че Нидерландия и Франция са страните, които първи са спрели РСМ по пътя към Европейския съюз, а сега Хага казва, че не е от тези, които са против приемането на Сверена Македония и Албания в ЕС.

"Макрон иска да изчисти проблема със Западните Балкани в лицето на Албания и РСМ преди поемането на френското председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2022-ра. Това е и годината, в която той трябва да се бори за следващ президентски мандат. Воден от своя и на Франция интерес, той демонстрира, че Париж категорично застава зад началото на преговори с РСМ и Албания", каза Мартин Минков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
0
 
! Отговори
Говорител преди 2 години
Македония няма да влезне в ЕС.
100
1
 
0
 
! Отговори
Анелия преди 2 години
Истината за Македония е доста проста. Неголяма територия на юг от Сърбия, която няма никакви съществени социални или природни ресурси.
99
2
 
0
 
! Отговори
Боримечката преди 2 години
България няма стратегическа полза от сътрудничество с РСМ. Те нямат нещо, което на България е необходимо.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им пука на македонците за нас. Искат само ЕС - затова подписаха тия договори. Това беше единствения начим да се оправят с гърчулята, които са твърди националисти в което няма нищо хубаво предвид террора с който са асимилирали българите в Беломорието. Ние нямаме полза от национализъм! Трябва да работим с македонците, които все още не са се отказали да бранят гръцка Македония. Това е шанс и за нас!
97
0
 
4
 
! Отговори
Боримечката преди 2 години
Направо се притеснихме, че макетата не се интересували от нас. Стресираме се.
96
0
 
5
 
! Отговори
Русе преди 2 години
На македонците им пука за България
95
4
 
2
 
! Отговори
МП преди 2 години
Оставете макетата да се правят на каквито искат дори и на наследници на цар Соломон око щат.Те албанците ще ги сложат на мястото им много скоро.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анелия преди 2 години
Макета, направете си една нова Южна Славяния. Ментално изобщо не сте излизали от това състояние. Тито ще се гордее с вас. Оставете България и ЕС на спокойствие, те не се нуждаят от вас.
93
1
 
5
 
! Отговори
Боримечката преди 2 години
С макетата трябва да се говори сбито за да вденат какво им се приказва. Романтиката свърши. На брат ви му дойде в повече от вашата "братска любов". Безплатното хранене на чужда трапеза свърши.
92
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Гърците показаха как се лекува македонизма.Твърдо вето и никаква гъвкавост.Ние трябва да следваме същата политика.
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонизмът не е антибългаризъм. Това е изгубена кауза. Има такава държава РСМ с патриоти в нея на които не им пука за България!
90
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това посмешище на държава няма никакъв политически елит.
89
0
 
7
 
! Отговори
А защо България преди 2 години
изостави българите изповядващи ислям и християнство на произвола на съдбата - в Северна Македония, в Сърбия(Косово и Прищина), В Румъния(в Трансилвания, във Влашко, В Северна Добруджа), в Гъция(Беломорска Тракия, Егейска Македония), в Турция(Беломорска Тракия, Одринска област и др.), в Албания, в Украйна, в Русия и в други държави. Нима българските общности изповядващи ислям трябва да ги оставим на Турция и на разни арабски държави , та те да ги откъснат от нас, както направиха сърбите и гърцит
88
3
 
1
 
! Отговори
Боримечката преди 2 години
И да се ваксинират е непременно поне с четири бустерни дози, защото иначе нали знаете какво.
87
2
 
6
 
! Отговори
Боримечката преди 2 години
Make да ти кажа разбираемо за теб - ЕС ще приеме първо Турция и след това вас. Само Господ знае кога ще е това, но няма да е скоро. Ще ви се наложи да се изхранвате без да сте членове на ЕС дълго време.
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно,как точно СМ е изпълнила критериите за членство.Къде е Албания,къде СМ?Значи да приемем фалшификациите,омразата и антибългаризма на коминтерна и лишаване на българите от СМ от права?Е как е възможно?Никога!Заев лъже,защото не е изпълнил нищо!
85
3
 
11
 
! Отговори
Испер преди 2 години
България ще я бъде.
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая година Босна и Херцеговина, догодина РСМ.
83
5
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Повече от ясно е, че Радев е предал интереса на БГ. Повече от ясно е, че спечели ли изборите за 2ри мандат и ако не дай бог ПППП сформира кабинет считате, че сме клекнали и тогава ще бъдем бити и таковани и от мършавата сърбоманска ***. През 1945 г. Тито и Сталин си поделят България. Сърбите избиват БГ интелигенцията в Македония а руснаците в България. Плана е бил затриване на БГ и създаване на р. Тракия и р. Добруджа. Добре, че Сталин пукяса, че днес щяхме да сме историческа бележка под линия.
82
4
 
7
 
! Отговори
Че чекате! преди 2 години
Скопските сърбо-комунисти непрекъснато повтарят коминтерновските мантри, измислени от кремълските тирани за македонска идентичност, македонски език- творение на Блаже Конески и македонска държава. Тези мантри веднага ще изчезнат след битката при Армагедон, когато примитивна Рус ще изчезне от картата на света. До тогава македонистите ще драпат за ЕС, но няма да ги огрее Титовите последователи.