Журналист от РСМ: потвърдихме системната корупция като културоложки феномен

Борян Йовановски коментира случилата се трагедия на АМ "Струма"
27 ное 2021 14:10, Петя Славова
43
Журналист от РСМ: потвърдихме системната корупция като културоложки феномен
Снимка: БГНЕС

Трагедии като случилото се на АМ "Струма" ли са катализатор на отношенията между между България и Република Северна Македония, коментира пред "Панорама" по БНТ телевизионният журналист от Скопие Борян Йовановски".

Още по темата

 "Потвърдихме системната корупция като културоложки феномен. Държавата е майка на корупцията, това е един затворен кръг, от който не можем да излезем. Научихме, че шофьорите най-вероятно не са работели във фирмата превозвач, че автобусът е нямал лиценз и въпреки това е минал сто пъти през границата", каза той.

По думите му инспекторатът в РСМ, който трябва да направи проверки по случая, има само 13 инспектори, които дори да искат, не могат да смогнат. Случаят на "Струма" е потвърдил системните слабости на институциите, обясни Йовановски.

 "Ние не функционираме, нямаме никакви професионални стандарти. Ние импровизираме. Балканите са живият пример за импровизации, резултатът от които са подобни трагедии", заяви Йовановски.

Според журналиста тази трагедия е показала, че българското общество и институциите ни са отговорни и съпричастни към това, което се случва на съседите ни.

 "Чувам най-добри неща за всички отговорни институции и от двете страни. Докторите във вашите болници работят наистина усилено, за да помогнат на пострадалите в тази тежка ситуация", каза Йовановски.

Въпросът е защо след подобни шокиращи ситуации, се замисляме за себе си като общество и защо в спокойни времена водещ е езикът на омразата.

  "Повечето хора и в България, и в Македония, имаме чувство на близост и не само ние. Гърците са на юг, сърбите на север, албанците - на запад. Ние, балканците сме и с горе-долу еднакъв манталитет. Жалко е, че не си сътрудничим по-интензивно и оставяме говорителите на омразата да създават изкуствени ситуации в отношенията ни", допълни Борян Йовановски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 - Учи се, в училището на живота!
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държават и правилата са си добре ... ми хората ЗА НОЩО НЕ СТАААТ!
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пъти българи запалиха северно македонския национален флаг? Колко случая на уволнени и вкарани в затвора сев. македонци има у нас, заради това че са сев. македонци? Някой българин да е ходил да им чупи паметниците? В кое бг училище се учи, че сев. македонците са предатели, убийци на български деца и окупатори на бг земя? Само питам
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това повече ми прилича на терористичен акт да е запален автобуса отвътре, твърде много са жертвите.
29
0
 
13
 
! Отговори
Само питам... преди 2 години
А какво стана със запаления български флаг ? А с разрушените български паметници в С.Македония ? Как такла изведнАж станахме приятели докато е разследвана македонска фирма за превози без лиценци... без да е проверчвана на македонската граница... превозваща малки деца и възрастни през ноща ...с един единствен шофьор , без полагащия му се втори шофьор при такива дълги курсове... и превозваща както се видя мигрант избягал после от болницата ....и дали е бил само един ?
28
0
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
Борян Йовановски е журналист от платения списък на Заев. Да каже същия защо до сега пишеше и говореше само хвалебствени слова за своя шеф а сега малко по малко мрън мрън имало корупция. Може би защото след трагедията с автобуса (собственик албанец) при Ласкарци в който загинаха 16 човека, след трагедията с болницата в Тетово (с мнозинство албанци) където изгоряха 14 човека и сега тази с автобус собственост на албанец изведнъж му просветна че тези които хвалеше са дефиницията за корупция?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да с е чуди човек как минава триг раници и обратно автобуса
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са починали от задушаване. Нещо се е възпламенило. Какво общо има с пътя?
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то от корупция и безотговорност потъна навремето и корабчето в Охридското езеро - и пак собственикът беше с небългарско име
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България на магистралите е разрешена скорост от 140 само на определени участъци, не по цялата магистрала. Просто не навсякъде има знаци.
23
0
 
0
 
! Отговори
***=паразити преди 2 години
...
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човекът. При наличието на толкова много ромеи и анадолци в една държава, каква очаквате да е тази държава? Коя държава може да функционира нормално с *** и троянски коне да й тежат на врата?
21
0
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 2 години
Пътя си има перфектна маркировка, асфалта е супер. Моля те кажи, че на тъмно и дъжд не караш! Максималната скорост от 140 км/ч не е задължителна. Нормално е при лоши условия скоростта да се намали! При мъгла съм карал дори и с 40 км/ч на магистрала! Съобразяваш си скоростта спрямо условията...
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 Ако някой народ се величае, то това са сърбите, които се нарекоха "небески народ", запалиха Войната в разпадаща се Велика Сърбия, маскирана като Югославия. Те,единствени от Балканските народи, изпълниха мечтата си, за Велика Сърбия. Северомакедонците, също се величаят, по техен пример. Нагледахме се на "антички" небивалици. Гърците, отдавна се смятат велики, заради древната си история. Те също участваха в кървавите чистки срещу българи, след Балканската война. Ние си взехме поука от войните
19
1
 
6
 
! Отговори
Демерзел преди 2 години
Това е, защото не ви върви на премиер.
18
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Град Струмица е точно срещу Петрич и тук сме най дивите макета,войводи,айдуци,комити и юнаци!!
17
11
 
18
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Най-големият проблем на българина е в психологическо отношение. Самозаблуждаваме се, че сме велик народ и голяма работа, а всъщност сме пълна трагедия като общност. Тотално невъзпитана и проcташка нация. И трябва да си сляп, глух и да не си излизал от вкъщи, за да не го виждаш това. То е ежедневие.
16
1
 
32
 
! Отговори
дд преди 2 години
Тоя пак не разбра че езика на омразата идва само от РСМ. Ние проблем с македонците нямаме. Само не искаме да ни се краде историята и българи да се наричат на националност датираща след края на ВСВ и обособени в държава идва в 1990. Така че оправяйте си учебници, книги и политици.
15
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антихриста Гешев!!!! Той е причината за ужаса на Струма. Играе си с огън! В ада да гори сатаниста мръсен
14
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
затова балканите да не се натискат за нато и ес защото после европа ще вдигнеръце от нас албанската ***=фия е много позната в чикаго