Брокер: Спадът на лирата няма дъно, турците обедняват

Там говорим вече за почти хиперинфлация, отчете Димитър Георгиев
29 ное 2021 09:45, Красимир Ангелов
41

Българите отново тръгнаха на пазар в Турция, а причината е безпрецедентният срив на турската лира. Това доведе до масови протести в Анкара и настоявания за оставката на правителството.

"На практика цялата власт в Турция отдавна е съсредоточена в президента Ердоган, от когото зависи изпълнителната власт, съдебната власт и за съжаление, паричната политика. Изказването му преди дни, че Централната банка трябва да понижава, а не да увеличава лихвените проценти, тотално разрушава доверието на инвеститорите в страната", обясни брокерът Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му последствията за турците са сериозни - инфлацията гони 30 процента, а цените растат главоломно.

"Въпреки огромния ръст на икономиката населението обеднява, защото инфлацията е много силна. Там говорим вече за почти хиперинфлация и хората могат да си купят все по-малко с една турска лира", посочи Георгиев.

Според него няма дъно, под което турската лира не може да падне.

"Основният проблем е, че там няма независима централна банка, която да провежда парична политика. Иначе щеше да е повишила лихвите, инфлацията да е намалена и ситуацията да е значително по-добра. Но докато Ердоган смята, че понижаването на лихвите намалява инфлацията, то няма дъно", подчерта брокерът пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев възприема като добра новина, че опозицията срещу Ердоган набира сила, а доверието към него е на рекордно ниски нива.

"Все се надявам, че разумът ще надделее. Случвало се е и преди – президентът ще преглътне едно-две увеличения на лихвите проценти и ще спре да говори как има световен заговор срещу Турция и как всички се опитваме да манипулираме тяхната валута", завърши брокерът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
Политзаградотряд преди 2 години
ЩОМ КРИМ НЕ Е РУСКИ ,ТОГАВА ...............ДА СЕ ИЗВИНИ И ДА КАЖЕ - О ....КРИМ ТОВА Е ЦЕНТРАЛНА РУСИВ
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е сред първите 20 най-мощни икономики в света,все някак ще се оправи
30
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
хитрост - няма никакъв спад, няма никаква бедност
29
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
Истината е, че американците наляха пари в Турция и ги направиха хора. Причината за това са проливите, които са входа към Черно море. Американската военна база в Турция е една от най-големите и там държат атомно оръжие. В замяна *** просто трябваше да кротуват. Но те се взеха много насериозно и сега ще си платят с лихвите.
28
4
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Ердоган е аматьор в сравнение с Жан Виденов и съратниците му...Лошото е че народа не помни е тези съратници и сега гледат да кешират тлъсто
27
5
 
4
 
! Отговори
Слама в окото преди 2 години
На нашия фон, инфлацията при комшиите е със блатно спокойствие! А нашите приходи са с реална част клоняща към мизерия и имагинерна част за пред политици и новинари!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та, кога ще сменят лева с турска лира?
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чобанинът се мисли за богоизбран или по-правилно за тях аллахоизбран и се разпорежда както иска. анадолските драми край нямат
24
7
 
12
 
! Отговори
али преди 2 години
Ние пък забогатяваме с нови 5-6 милиарда заеми всяка година. Тези Турци са много глупави, работят като гламави, произвеждат изнасят. Глу-паци. Защо ? Като може да си вземат заеми като нас ...
23
3
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
До Анонимен до 25 - ти с 3-4 милиарда заеми годишно си мислиш, че ставаш много богат ли ????
22
5
 
11
 
! Отговори
ами... преди 2 години
Прочетете статия за бюджет 2022г. и колко милиарда са нужни да закърпим бюджета. Тогава ще ме разберете какво искам да кажа.
21
6
 
12
 
! Отговори
Умен... преди 2 години
И само на мен ли ми струва, че нещо не е наред ?!?! Че немога да се радвам както повечето хора във форума ...
20
3
 
17
 
! Отговори
Умен... преди 2 години
Изнасяме работна ръка за Западна Европа, купуваме стока от Турция, боготворим Русия, взимаме милиарди от МВФ- под формата на техническо и финансово съдръдничество....
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плача,плача за бедността на турците. Имам няколко въпроса: колко е минималната пенЦия в Турция и колко е в България!? Колко е минималната заплата в Турция и колко в охолстваща Бълтария!? Какви са цените на основните хранителни продукти!? За качеството ИЗОБЩО не говорим...
18
7
 
22
 
! Отговори
ами... преди 2 години
В момента в Турция има хипер-производсво. Всичко се внася от Турция. Т.е. да се прави производство в БГ е неизгодно. В южна българия и за чорапи и тоалаена хартия отиват в Турция. В момента всичко ни се вижда много добре: купуваме от Турция слагаме някаква надценка и я продаваме тук. Но в бъдещ план ???
17
5
 
32
 
! Отговори
Бау преди 2 години
А защо не се говори колко е инфлацията в БГ?
16
16
 
14
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Самите туруци са най - евтината и некачествена стока, която в туруция никой не цени, изнасят ги като бракувани овци! Което е естествено за всички мюмюни!
15
11
 
7
 
! Отговори
така ще е преди 2 години
целият свят обеднява няма как да бъде другояче,трябва да се плащат безбожните български заплати ипенсии,несметно богатите българи дето се къпят в мляко,трябва да са добре,нали са богоизбрани,самозабрави се тоя народ от имане и охолен живот,ама дано има видовден,че света изнемогва,задушава се от българската алчност,не се наядоха и не се накрадоха тия пусти българи,дано е скоро края на българското робство,че цялото човечество да си отдъхне
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Ще ти кажа защо, защото еврокомунистите имат ангажимент да спасят свои хора и фирми. Същите фирмички в зародиш които са гласени за зелена сделка. Малко лев за парлама и мажене на положението и сметката накрая за народа да плаща
13
7
 
16
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Причината е, че се вързаха за Русия и също, че харчат мнооого пари за военни действия и машини.