Заев убеден: На финалната права сме за решение с България

Става въпрос за седмици, смята премиерът в оставка на РСМ
5 дек 2021 18:14, Ния Христова
91
Заев убеден: На финалната права сме за решение с България
Снимка: БГНЕС

"Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение ще намерим през 2022 година." 

Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.
 
"Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици", каза Зоран Заев.
 
Нашият провал или успех е провал и успех за самия ЕС, заяви от своя страна по време на конференция в Скопие македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.
 
"Нито една европейска страна поотделно не е достатъчно силна за справяне със съвременните предизвикателства. Единственият начин за справяне с тях е европейският път за обединение на континента, който без този региона на Западните Балкани, ще остане за винаги незавършен и непълен. Северна Македония е приказка за надеждата на този проект. В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не) успех и за самият ЕС, ако ЕС е силата, която дърпа към доброто. Изпълнихме много стриктни условия. Крайно време е да получим справедливо одобрение, ако ЕС е общност на ценности", каза Димитров.
 
Според него "европейският проект се базира на съвместно изграждане на европейска идентичност основана на ценности, които са в основата на този процес". 
 
"Изграждането на идентичност е много важно, защото с нея може много лесно да бъде злоупотребено чрез националистически тенденции, което е срещу националните интереси, както това бе случая със спора за името с Гърция. Европа на 21 век трябва да означава състезание на идеи и постижения, които ще подобрят нашия живот и ще гарантират по-добра стартова позиция за бъдещите поколения - да има правов ред, цифровизация, зелена икономика. Не е прилично да предизвикваш съседа си с въпроси, които са дълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е полезно да жертваме нашето бъдеще за миналото и историята", каза още Димитров, цитиран от държавната агенция.
 
По време на форума "Нов наратив за ускорена интеграция в ЕС" Димитров е имал среща с докладчика на ЕП за РСМ Илхан Кючюк, с когото са обсъдили "актуални въпроси свързани с българо-македонските отношения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 2 години
Всеки заек си има опашка. Има си голяма подкрепа човека, която постоянно го надъхва.
43
1
 
6
 
! Отговори
И още преди 2 години
До аа1830: И друго е интересно: най-големите българофоби в РСМ са точно тези, които издигат като знаме Гоце Делчев - македонски революционер, но и българин по произход. Чудна държава е това.
42
2
 
6
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Никола Димитров от мЪкидония и илхан кючек от България, преговарящите - объркали сте си държавите, ГЮБРЕТА.!.
41
3
 
10
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Най-голямото доказателство за общите корени е това че най-големите българофоби в Македония са българи.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо някаква доста добра трева хрупа...
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек или има информация че тия наще новите дато променят ще клекнат, а президентчето ще се прави че неиска ама неможе нищо да направи, или Зайо пак е спал на течение.
38
4
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Учудвам се на оптимизма на Заев и Димитров, а също и на това, че според тях Европейският съюз не може без РСМ. Трябва им време, за да се върнат на полето на реализма.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направиш грандомански ужасно грозен паметник на Самуил, който си е български цар? Какво е това? Василий II, който го побеждава защо се нарича "***"? Нещо не е маке-мега-убиец, нали? Да говориш на местно наречие от западен говор на шопския диалект какво е? Ей, че ви забухам маке-кратуните с един учебник по историческа граматика! Само половината Столипиново ако ги пишем "репресирани македонци" и искат политическо убежище после камък върху камък няма да остане от тая нагла държавица!
36
3
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До българин: Проблема ти е, че очакваш такъв отговор, какъвто на теб ти се иска. Затова ще има доста да чакаш. Но не губи надежда.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Байо на опашката. Има още сол да ядете докато ви светне под шапките, че без България няма македония.
34
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Аз още нямам отговор на въпроса си, какъвто очаквам. Само минуси от комплексирани националистченцета...
33
4
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ако се признае самостоятелен македонски език не произлизащ от българския, един ден ще претендират че българския е диалект на македонския. Същото е с малцинството и територията, т.к. цяла Северна Гърция е Македония, от Благоевград на юг е Пиринска. Това е все едно да има държава Тракия, език тракийски, 20 века ги няма като народ и изведнъж ооо чудо ние сме най най-древни на света.
32
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви изгори още някой друг автобус у нас съвсем ще смекчите тонът
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, съвсем в началото сте. Остават ви още 20-30 години чакане.
30
9
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 30 Човече, ти като си такъв виден лингвист може ли да ми кажеш, каква е разликата между сръбския и хърватския език? И реват ли сърбите срещу хърватите, че са им откраднали езика и го наричат хърватски? Помощ от приятел: По времето на югославия имаше един - сърбохърватски език. Сега го разделиха на сръбски и хърватски. Да ти кажа, ако между сръбския и хърватския има разлика, то между българския и македонския разликата е оттук до Луната!!!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29И Заико смени си фамилията ,че е много сръбска ,до няколко дена))))Напротив фамилията си му е българска ,на сръбски щеше да е Зецич ,защото на сръбски заек е зец!
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да подскачат САЩ и ЕС да избират или ще испълняват това което са подписали по нашите правила или губят България като съюзник независимо кои са политиците. Достстъчно е да видим що за стока са като ни насилват да приемеме нещо което е очевадно грешно и в ущърб за държавата ни
27
1
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
До 30:...и от Русия - всяка от изброените държави си има интереси в района и намира начин да ги прокарва независимо кое правителство е на власт. Понякога интересите съвпадат между големите държави, друг път се преразпределят или отлагат....Геополитиката е сложно нещо, дипломацията е само фасада, а инструментите за влияние са много различни.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е прилично да предизвикваш съседа си с въпроси, които са дълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е полезно да жертваме нашето бъдеще за миналото и историята..'ами сам си е отговорил каква е позицията на България значи - предизвикват ни с езика, наричайки го с измислено име; искат да си жертваме бъдещето за тяхната измсилена история :)
25
6
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Искаме гаранции по договор и от държава, която 5 години не е изпълнила нищо по същия договор, който е подписала. Някой да ми обясни, че нещо не схващам какво искаме....