Скопие отхвърлило предложения на София за разрешаване на спора

В РС Македония очакват посещение на Кирил Петков през януари
29 дек 2021 15:17, Елка Василева
107
Скопие отхвърлило предложения на София за разрешаване на спора
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи съобщи, че миналата година тогавашният български външен министър Екатерина Захариева му е представила проектодоговор за разрешаване на спора между двете страни.

Още по темата

На брифинг днес Османи уточни, че „два члена от този договор бяха спорни за нас, като с тях се искаше да подпишем, че македонският език произхожда от българския, а нацията произлязла от опита за освобождаване от Османската империя“.

Засега според Османи няма идея за подписване на нов договор между РС Македония и България, съобщават македонските медии.

Буяр Османи очаква през януари да се състои посещение на новия български премиер Кирил Петков в Скопие.

„Първо трябва да се сформира правителство тук при нас, някъде в средата на януари и тогава може би за първи път от 8 месеца ще имаме две правителства в двете държави, между които има спор – Република България и у нас. Това само по себе си дава добра възможност за разговори по същество и преодоляване на различията. Така че очаквам посещението на Петков да се реализира още през месец януари и то да утвърди една динамика, предвидимост за идния период“, каза Османи.

Той заяви, че и през следващата година фокусът ще бъде върху спора с цел преодоляване на различията и започване на преговорите за членство в ЕС.

Според него "РСМ заслужава да започне преговори с ЕС и не трябва да се допусне този въпрос да се превърне в замразен конфликт".

"Налагането на историята като критерий за членство в ЕС беше и е нерационален подход, който е неприемлив и за самата ЕС. Неприемливо е да се налага само една истина за историята отпреди 100 г.", каза още Османи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.