Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат

Подходът на РСМ: Да стигнем бързо до решение, но без да бързаме
21 яну 2022 09:17, Елка Василева
104
Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат
Снимка: архив, БГНЕС

"Виждам успеха на срещата с българския премиер Кирил Петков в новия тон и начин на комуникация, който зададохме чрез нея, защото тя премина в положителен дух и на нея говорихме за преодоляване на проблемите. Основно обсъждахме как да възстановим доверието", каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че в посока на добросъседските отношения и надграждане на съвместни проекти в работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област.

Още по темата

Съвместни работни групи ще насърчават връзките в областта на икономиката, търговията, инфраструктурата, иновациите и образованието и съвместно ще докладват за постигнатите резултати.

"Не съм обвързан с дати. Аз съм оптимист, но рационален оптимист, което означава, че работя за постигане на сътрудничество. Имам подход бързо да стигнем до решение, но в никакъв случай не трябва да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще запази достойнството и на македонските, и българските граждани и ще бъде в духа на европейските ценности, в съответствие с правилата на ЕС“, каза Ковачевски.

На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката за нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се превръща в нова методология - тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени.

"Изпратихме нота, защото това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо спорно - това е проява на добра воля. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които трябва да създадем практика на съвместна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решаване на въпросите", каза Ковачевски.

"Винаги съм подкрепял, че е важно да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в ЕС и нямаме конкретен разговор дали това да стане. Навсякъде има граждани, които се самоопределят по друг начин, но те трябва да уреждат правата си според законодателството на съответната държава", каза Ковачевски.

"Езикът и идентичността не се обсъждат", отново заяви той. "Нищо не се прави зад гърба. Затова има разговори. Без да се докосват интересите на македонската или българската държава и в съответствие с Резолюцията в нашия парламент", каза премиерът Ковачевски за решаването на спора с България, като оцени срещата с българския си колега Кирил Петков като положителна стъпка.

Ковачевски вижда пред себе си 12 години в управлението на страната. "Поехме отговорност за решаването на предизвикателствата пред гражданите - имаме пандемия, енергийна криза. Нашето споразумение за съставяне на това правителство е "Правителство 2022-2024 г." , отговори той на въпрос за искането на опозицията за предсрочни избори.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
ЛОЛ преди 2 години
Макета с пакета 4 + 1 - 5
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не оспорва езика и идентичноста на северомакедонците, които са се самоопределили насилствено, след 1945, а държава имат от 1992. България призна реалноста, Северна Македония да признае миналото.
87
4
 
7
 
! Отговори
сръбското мекере преди 2 години
още не е разбрал че близките 20год.ес през крив макарон
86
2
 
5
 
! Отговори
Един човек преди 2 години
На работата лекото и на баницата мекото всеки може. Как ще се решават наистина важните въпроси?
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Никой няма претенции към идентичността ви. Всъщност гърците имаха и техните претенции ги задоволихте. Ние обаче имаме претенции само към историческите факти. Държавата ви е измислена през 1944г. и преди това всичките ви предци са имали само българско самосъзнание. Това е. Няма ни един македонец преди това.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро да се мести в скопие ако не ще в канада!
83
1
 
10
 
! Отговори
БАТЕ преди 2 години
ВСИЧКИ СМЕ ШАХМАТНИ ФИГУРИ, САЩ РУСИЯ И ИЗРАЕЛ СА ИГРАЧИТЕ.
82
2
 
5
 
! Отговори
Приоритет преди 2 години
Ние тук сме разделени на гепджии и мизеруващи,та ще се обединяваме с макетата,моля ви се.Нека изчегъртаме първо нашия двор.
81
1
 
14
 
! Отговори
115 преди 2 години
Влизането на Македония в ЕС, не се обсъжда!България да не вдига ветото. А ПЕТКОВ да внимава какво прави.
80
0
 
8
 
! Отговори
МАФИЯ преди 2 години
ОСТАВКА
79
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Тия договори за пускането на макетата могат да имат успех само ако се водят в Белград а не в кухнята Сев.Македония !
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател.......нашите управници е директно да се срещнат с представители на САЩ и ЕС на закрити врати и да обяснят точно от къде идва проблема в Северна Македония.......... Доста наивно, именно великите сили, и в миналото, и в ново време, са инженери на проблема ни с МК, на балканите, по света. В архивите им има в пъти по-подробна информация кой, какво, защо, къде. Всичко им е известно, но не им пука. Проблемът си е лично наш, ако свием ушите те първи ще кажат, ами да не сте се съгласявали.
77
1
 
18
 
! Отговори
Луд Гидия преди 2 години
Преливате от пусто в празно драги ми "Македонисти"!Рано или късно въпросите,които се га замитате под килима ще излязат на дневен ред.А най-важния от тях е за вашата ИДЕНТИЧНОСТ,демек за "Идентитетот".Голата истина е,че такъв нямате и сте плод на идеологическо генно инженерство,творение на Коминтерна и друже Тито.Нямате история,нямате НИЩО!Вие сте една ГОЛА ВОДА,каквито и напъни да правите.Да,всеки народ има право на самоопределение и ние уважаваме това ваше право,но само след 1944!
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос на гледна точка.Гербаджиите гледат "направеното" от Боци през техните пълни чекмеджета и тераси.Да,за някои направи,но други тотално отряза.Харесвайте сиго,но не ни го натрапвайте.Нема начин!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Ако си позволи преди 2 години
сегашното правителство да клекне за МК, по какъвто и да било вреден за България начин, ще бъде изметено с ураганен ефект в рамките на няколко дни. Приемат ли македонско-сръбско-московските бълнувания, България и българщината престават да съществуват в досегашния им вид, а историята търпи редакция от 9 век насам. ТОВА ПРОСТО НЯМА ДА ГО БЪДЕ! Иначе да им умра и на НАТО, и на ЕС и на демокрацията.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложиш ли балканци на маса да преговарят ,няма как да се разберат кой е по голям юнак.
73
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Най-правилната стратегия на нашите управници е директно да се срещнат с представители на САЩ и ЕС на закрити врати и да обяснят точно от къде идва проблема в Северна Македония. Да обяснят за влиянието на Кремъл и Белград там и за свързаните с това опасности. След това изведнъж македонците ще започнат да пеят друга песен. А сърбите да си решават техните проблеми - Черна гора, Босна, Косово, Буковина...
72
3
 
11
 
! Отговори
Кирчо е предател преди 2 години
Просто Киро !
71
8
 
4
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 2 години
Ха ха ха!Не само,че не се обсъждат но и са безспорни,бре!А пък смешното вето ще бъде свалено до три месеца макс,бре!И при туй населяващите Територията ще тропат право Дунавско хоро,бре!Ха ха ха!И ще припяват "Бяла роза" за фон и за настроение,бре!Ха ха ха!
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Москва и Белград яко наливат масло в огъня чрез техните хора в България и Северна Македония.Преди 3 години ни сложиха на тоя огън и сега доволно се греят на него.