Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция

Южната ни съседка задълбочава влиянието си чрез различни похвати на меката сила
22 яну 2022 22:30, Елка Василева
442
Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

В Тирана турският президент окачестви своята страна като "гарант на спокойствието на Балканите". Несъмнено по подобен начин вижда Турция и неговият директор по комуникациите Фахреттин Алтун, който наскоро издаде книга, озаглавена "Турция като стабилизираща сила във време на смут", в която, както Анадолската агенция съобщи, описва "приноса на Турция за мира и стабилността по света - от Балканите до Либия, от Сомалия до Източното Средиземноморие".

"Турция, която се опитва да намери решения на регионални и глобални кризи чрез комуникация с всички фактори, винаги е защитавала справедливостта от неравенствата по света", посочва Алтун.

Действително, в последните години Турция е сред първите страни, отзоваващи се с хуманитарна помощ при бедствия в чужди държави, дори и в най-отдалечени точки на земното кълбо, а при всяка избухнала криза по света се впуска в усилена дипломация със засегнатите страни. Регионът на Балканите не е изключение. Мнозина обаче се питат каква е цената на тази солидарност.

На съвместната пресконференция с Александър Вучич в Анкара Ердоган предложи да се срещне с лидерите на босненските държавотворни народи в опит за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина. Същевременно президентът призова всички страни в Босна да се въздържат от стъпки, които биха могли да застрашат териториалната цялост на страната.

"Очевидно е, че за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина е необходимо международната общност да действа заедно. Дайте да съберем тримата лидери - на босненските мюсюлмани, сърби и хървати, и да се справим с тази работа", предложи Ердоган, добавяйки, че се е договорил за това с Вучич. В изказване по-рано той посочи, че предложението му за посредничество е подкрепяно и от албанския премиер Еди Рама и босненския сръбски лидер Милорад Додик и че Анкара възнамерява да засили дипломатическите си усилия за преодоляване на кризата.

COVID пандемията също даде на Турция възможност да се прояви в ролята на благодетел на Балканите - страната дари милиони ваксини срещу COVID-19 на редица държави в региона, в т.ч. Албания, Република Северна Македония и Черна гора.

По време на визитата си в Тирана на 17 януари турският президент заедно с албанския премиер Еди Рама откри жилища на стойност 42 млн. евро за пострадали от земетресението през ноември 2019 г. в северозападния град Ляч.

"Ние не разделяме вашия мир и благоденствие от нашия", каза Ердоган и обеща, че Турция ще продължи да стои редом до албанските си "братя", тъй като "братството не означава да дойдеш, когато те повикат, а да си там, когато има нужда".

В Албания Ердоган присъства и на откриването на джамия, реставрирана от Турската агенция за сътрудничество и координация /ТИКА/, която по думите на Ердоган е реализирала общо 546 проекта само в Албания от 1996 г.

В момента ТИКА е активна в почти всички балкански държави, посочи турският лидер. По думите му агенцията интензивно реализира дейности по джамии, мостове и други обекти. Наред с Албания сред страните, в които турската агенция действа, той изреди Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония.

"Не може да има Балкани без Турция", подчерта президентът.

Не всички обаче възприемат положително влиянието на Турция на Балканите, задълбочавано чрез различни похвати на меката сила. Според някои Турция използва благотворителността и помощта, за да изглади имиджа си в държави, спадащи към някогашните владения на Османската империя, за да засилва влиянието си в региона, особено сред етническите турски и мюсюлманските общности, и да прокарва собствените си интереси и политики.

"Както и досега сме правили всичко, зависещо от нас, за мира и спокойствието на Балканите, така и занапред ще бъдем една от страните гарантки на спокойствието и мира" в региона, казва обаче президентът Ердоган.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, Ердогане, може, при това без Турция Балканите ще са едно прекрасно място.
164
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Ердогея, успешно затрива Република Пуйка в продължение на 20 години! Още 2 му трябват напълно да ги затрие. Така че сме за него с две ръце (и три други неща)
163
9
 
20
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Тоя си живее в неговия пъстър свят. Лирата се обезценява с часове. Турците с български пенсии вече ги наричат богаташи. Стана по евтино да платиш гориво и напазаруваш храни от Одрин. Да де, ама тя икономиката от храна не се движи. Трябват енергоносители и суровини. Пък то в Турция няма нищо. И се купува. Ама не в лири. В долари се купува. Турците започнаха да правят протести заради цената на лука. На простото растение лук.
162
2
 
8
 
! Отговори
до 354 преди 2 години
Който зло желае другиму,зло намира.
161
22
 
30
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
Турция е на светлинни години пред България. Човечност,не се краде,силна проми-леност,мощно селско стопанство,огромно строителство,запазени музеи и културни забележителности,изключително добра медицина, курорти на световно ниво и много друго.
160
23
 
22
 
! Отговори
НИЕ БЪЛГАРИТЕ... преди 2 години
.... Си ОБИЧАМЕ КОМШУЛУКА, ЗАЩОТО ОТ ВЕКОВЕ СМЕ СИ НЕГО ТУКА, НА БАЛКАНИТЕ!!!.....КРЪВНИ БРАТЯ СМЕ СИ ЗАЩОТО 1/5-ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ОТ ТУРСКИЯ ЕТНОС...И ВСЕ НАШИ ХОРА!!!
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може ама би било хубаво
158
26
 
19
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 2 години
БАЛКАНИТЕ НЕ МОГАТ БЕЗ ТУРЦИЯ.ТУРЦИЯ Е АБСОЛЮТЕН ФАКТОР НА БАЛКАНИТЕ---ТУК РУСИЯ НЕ. ПЕЕ ИЗОБЩО..... ХАХАХААА..
157
25
 
16
 
! Отговори
Mehmed II Fatih преди 2 години
В психиатрията пак има нет. Пак се размечтаха как Турция падала, а Истанбул ставал христиЕнски. От 100 години я делите, а тя влезе в Сирия, Ирак, Либия и се бие на 5 фронта. Като толкова сте куражлии, стягайте рейсовете, и ей го де Станбул. Топки и хора само байраците да свалите нямате, но мечтите са безплатни. Добре, че е НАТО да ви пазят испанци и холандци, че както се дракате с макетата, току виж и те ви ошамарили набързо.
156
18
 
8
 
! Отговори
Ердоган преди 2 години
Путин си взе Крим ,а защо ние да не си вземем Кърджали ? Нали сме съюзници ?
155
8
 
21
 
! Отговори
От 345 преди 2 години
Ей, шмекер! Нацепи минусчето веднага, нали? Всеки път едно и също - все викаме - айде ела! Не идвате. АКо дадете адрес, все го няма или е на някакви случайни хора, дето не знаят нищо. Псувате майка България, но не искате да си носите последствията, нали? Аре въри у Анкара и псувай Турция? Ще закопчеят и няма те чуят 2 години от родата. Трябва се радвате, че живеете в България.
154
3
 
5
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Терорист
153
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мюслюманите са еретици, прочели грешно Библията, направили си няколко добавки, обявили един открит педофил за "лидер". Мекмед и Хааалааал или както е там ... пфф.
152
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган кога ще обяви новата родина в Кърджали ?
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТAЙНA КУРИОЗНAУГРОФИНИТЕ и Литвa,Лaтвия,Естония,Бaските не сa от водещaтa европейскa aрийскa бялa рaсa a aрaби и евреи сa от нея ----------- А откъде ги измислихте тези глупости? Голяма фантазия имате. И коя е водещата европейска раса? Глупостите на примитива Хитлер, не ми се слушат! Тези народи са коренно население от северна Европа, а баските също са коренно европейско население, именно те са отблъснали атаките на арабите в западна Европа в миналото
150
10
 
9
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ердоган голям политик мислещ за турските интереси
149
6
 
10
 
! Отговори
Българщина преди 2 години
Султанът съсипа турция за две десетилетия. Европа му би шута, Америка го сритаха след като им направи сечено с руснаците, Русия му направи меча услуга, единствено персите му останаха партньори и то на основа да мразим всички заедно. Печатането на лири през последните десет години, сега му избухна право в лицето... та затова тръгна на обиколка на лизене на ***. Хак да му е.
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РЕAЛИТИ СПРAВКA ИСПAНЦИТЕ В УИКИПЕДИЯ И СИЕ В НЕТA ПИШAТ ЧЕ БИЛИ.....МAВРИ ОТ AФРИКA ------------ Уикипедия е една голяма лъже-педия, испанците и баските винаги са си били там, даже са имали по-големи територии в миналото, водили са войни срещу арабите дълги години, така че, няма как да са маври, но имат някои арабски наименования !
147
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези станаха мощна военна сила, защото америкнците ги въоръжиха до зъби на ниски цени. Иначе щях да бъдат армия с тояги!
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 *** се прегледай или този, който ти е наръсил подобни глупости и лъжи.