Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция

Южната ни съседка задълбочава влиянието си чрез различни похвати на меката сила
22 яну 2022 22:30, Елка Василева
442
Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

В Тирана турският президент окачестви своята страна като "гарант на спокойствието на Балканите". Несъмнено по подобен начин вижда Турция и неговият директор по комуникациите Фахреттин Алтун, който наскоро издаде книга, озаглавена "Турция като стабилизираща сила във време на смут", в която, както Анадолската агенция съобщи, описва "приноса на Турция за мира и стабилността по света - от Балканите до Либия, от Сомалия до Източното Средиземноморие".

"Турция, която се опитва да намери решения на регионални и глобални кризи чрез комуникация с всички фактори, винаги е защитавала справедливостта от неравенствата по света", посочва Алтун.

Действително, в последните години Турция е сред първите страни, отзоваващи се с хуманитарна помощ при бедствия в чужди държави, дори и в най-отдалечени точки на земното кълбо, а при всяка избухнала криза по света се впуска в усилена дипломация със засегнатите страни. Регионът на Балканите не е изключение. Мнозина обаче се питат каква е цената на тази солидарност.

На съвместната пресконференция с Александър Вучич в Анкара Ердоган предложи да се срещне с лидерите на босненските държавотворни народи в опит за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина. Същевременно президентът призова всички страни в Босна да се въздържат от стъпки, които биха могли да застрашат териториалната цялост на страната.

"Очевидно е, че за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина е необходимо международната общност да действа заедно. Дайте да съберем тримата лидери - на босненските мюсюлмани, сърби и хървати, и да се справим с тази работа", предложи Ердоган, добавяйки, че се е договорил за това с Вучич. В изказване по-рано той посочи, че предложението му за посредничество е подкрепяно и от албанския премиер Еди Рама и босненския сръбски лидер Милорад Додик и че Анкара възнамерява да засили дипломатическите си усилия за преодоляване на кризата.

COVID пандемията също даде на Турция възможност да се прояви в ролята на благодетел на Балканите - страната дари милиони ваксини срещу COVID-19 на редица държави в региона, в т.ч. Албания, Република Северна Македония и Черна гора.

По време на визитата си в Тирана на 17 януари турският президент заедно с албанския премиер Еди Рама откри жилища на стойност 42 млн. евро за пострадали от земетресението през ноември 2019 г. в северозападния град Ляч.

"Ние не разделяме вашия мир и благоденствие от нашия", каза Ердоган и обеща, че Турция ще продължи да стои редом до албанските си "братя", тъй като "братството не означава да дойдеш, когато те повикат, а да си там, когато има нужда".

В Албания Ердоган присъства и на откриването на джамия, реставрирана от Турската агенция за сътрудничество и координация /ТИКА/, която по думите на Ердоган е реализирала общо 546 проекта само в Албания от 1996 г.

В момента ТИКА е активна в почти всички балкански държави, посочи турският лидер. По думите му агенцията интензивно реализира дейности по джамии, мостове и други обекти. Наред с Албания сред страните, в които турската агенция действа, той изреди Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония.

"Не може да има Балкани без Турция", подчерта президентът.

Не всички обаче възприемат положително влиянието на Турция на Балканите, задълбочавано чрез различни похвати на меката сила. Според някои Турция използва благотворителността и помощта, за да изглади имиджа си в държави, спадащи към някогашните владения на Османската империя, за да засилва влиянието си в региона, особено сред етническите турски и мюсюлманските общности, и да прокарва собствените си интереси и политики.

"Както и досега сме правили всичко, зависещо от нас, за мира и спокойствието на Балканите, така и занапред ще бъдем една от страните гарантки на спокойствието и мира" в региона, казва обаче президентът Ердоган.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Балкани е имало милион години преди Турция - ще ги има милион години и след нея!
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може бе Ердо, ама никой не иска да изкопае тоя пусти канал дето го мечтая по южната ни граница. Изкопаваме от черно море по границата с Турция канал, Гърците изкопават по тяхната граница и Европа свършва с България. Слагаме 2 моста и хем повече няма да има нелегални, хем ще ви заобикаля търговията през Черно Море и няма да е все през Босфора, хем ще има Балкани без Турция.
203
1
 
6
 
! Отговори
в преди 2 години
Истанбул .2022 година. Мъж на площад Таксим крещи:- Смърт за мустакатия Ислямист! Смърт за мустакатия Ислямист!Едино заптие веднага го арестува и води при Ердоган.- Такаааа - казва Ердоган. - Ти кого имаше предвид под мустакатия ислямист?- Как кого? Фетхуллах Гюлен , разбира се!Ердоган поглежда заптието и пита:- А ти кого имаше предвид?
202
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Турция стабилизира единствено валутата си на дъното. Толкова умеят. Хубаво е да учат и да четат книги. Но нямат капацитет.
201
2
 
8
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Трябва да се внимава с тези анадолци.Работя с турци много са хитри необразовани и ще те продадът за жълти стотинки пазете се братя Българи петстотин години са ни мачкали незабравяйте.
200
1
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Трият коментарите на турците ХАХАХХА
199
6
 
17
 
! Отговори
kanada преди 2 години
Турция е най-голямата регионална сила с брутен вътрешен продукт от 850 милярда долара,Има население от 85 милиона с ниска средна възраст, което до 50 години се очаква да се удвои. Располага с най-голямата армия в НАТО след САЩ и сама произвежда оръжия дори дронове. Приятелските отношения с нея са важни, а подценяването и недалновидно.
198
8
 
12
 
! Отговори
Петю преди 2 години
До Анонимен:Не знам Аз какво Чаткам,ама знам че сте Азиатци които никой не ги е канил никъде-нито Гърците,Сърбите а още по-малко Българите-това поне ми е Чаткането.
197
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може може и то как та без това Турция не е Балканска държава
196
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре като се събудя лирата да не добавила една нула отзад в следствие на прозорливата политика на Ерджолан?
195
2
 
3
 
! Отговори
Завоевателите преди 2 години
Абе тези Американци,Руснаци и *** сериозно са решили да завладеят Европа и Балканите
194
0
 
8
 
! Отговори
4040 преди 2 години
Той още си иска вилаетите.
193
7
 
16
 
! Отговори
Петю преди 2 години
Ако са били Миролябиви Турците-то къде са ни Крепостите,Църквите-къде е отишла тази наша Държава-да не говорим за постоянните Въстания и Хайдутите-които Всячески се опитвали да се отърват от тяхното Миролюбие.
192
13
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Мюсюлманска Албания е Балкани, Косово е Балкани, Босна и Херцеговина е Балкани , Северна Македония е Балкани, Кърджали е Балкани, Александрополис е Балкани - Вас Никой Не Ви Пита , Вас Ви Няма в Списъка , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
191
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Районът който се нарича Балканите, е тази част от Европа ,която е пострадала от османското завоевание.Вековете на кланета, диващина и потисничество са повлияли и настоящето и бъдещето.Съдба.....
190
9
 
20
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Имало е хиляди години Балкани без Турция и сега си ги има без нея. Бай Ердьо вече дава фира. Много ме кефи как управлява лирата.
189
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето тези са ни истинските врагове, а не Русия!Не се поддавайте на англо-саксонската българомразеща пропаганда!
188
6
 
14
 
! Отговори
До 162 преди 2 години
Чел си нещо, ама недочел ! Волжка България е създадена от втория син на хан Кубрат - Котраг (кутригури), само те стават мохамедани като цяло, и то доста след това ! Самият Кубрат е израснал и учил в Константинопол, като е бил приятел лично с император Ираклий, и приема християнството. Сред прабългарите е имало християни, мюсюлмани и привърженици на старата религия, а сред вещите на Аспарух също са намерени християнски символи.
187
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора четете казаното от Ванга.Когато я питат за Турция тя казва НИЩО ДОБРО НЕ ЧАКАЙТЕ ОТ ТУРЦИЯ!!
186
6
 
17
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Балкани е имало и преди 13-и век. Вероятно ще има и след разпадането на последната европейска имперска отломка. Само кюрдите и гърците ще го оправят тоя с голямото сърце. Ние сме твърде добри.