Починалите след COVID монаси в Света гора вече са над 50

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир
28 яну 2022 18:30, Александър Попов
62
Починалите след COVID монаси в Света гора вече са над 50
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на монасите на Света гора, починали след заразяване с коронавирус. Според изданието Ortodoxia.info техният брой вече надхвърля 50.

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир - това е отец Гавриил, който почина на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране, уточнява Двери. Отец Гавриил (да не се бърка с йеромонах Гавриил, дългогодишен епитроп на манастира, родом българин) беше наричан "мама-Гавриил" заради неговия грузински произход (на грузински език "мама" е "отец, баща"). Установява се в българския манастир след промените. Отличавал се с доброта и нелицемерна вяра. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите. Опелото и погребението му ще бъдат извършени в обителта, след като тялото му бъде върнато на Света гора.

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на "Новия скит", който през последните две години е живял на о-в Крит заради здравословни проблеми. Най-много са загубите на братството от манастира "Филотей", който е един от малките манастири на Света гора. Там в момента боледуват повече от половината братя. Игуменът на манастира в свое изявление отхвърли обвиненията, че носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне на тяхното изпращане в болница.

Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около 30, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция, извън Атон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
19
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
БОГ да ги ПРОСТИ монасите ХОРА
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господе оттеглил доверието и протекцията си от тях.
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчиски!