Всеки десети в Атина дърпа козче

Употребата на канабис там е сред най-високите в Европа
48
Всеки десети в Атина дърпа козче
Снимка: Pixabay

Употребата на канабис в Атика е сред най-високите в Европа, а Атина се нарежда на пето или шесто място в Европа, заяви професорът по аналитична химия в Атинския университет Никос Томаидис.

Увеличава се и употребата на антидепресанти, антипсихотични лекарства и на кокаин, особено през зимните месеци по време на пандемията и икономическата криза.

Анализът на отпадните води показва, че 1 на всеки 10 жители на Атина употребява канабис, каза Томаидис.

Пред телевизионния канал ERT Томаидис заяви, че Гърция предоставя данни от анализа на отпадъчните води на Европейския център за мониторинг на наркотиците от 2011 г. насам.

Томаидис заяви, че употребата на канабис е намаляла през първата фаза на блокирането от март 2020 г. до септември 2020 г., както и в други европейски градове, което се дължи на липсата на трафик.

"В Атина наблюдавахме увеличение на употребата от октомври 2020 г. до март 2021 г. През март 2021 г. имахме доста висока употреба, което съответства на около 10% от населението на Атика", подчерта той. "Употребата на канабис се увеличава през зимата и намалява през лятото", според данните, каза професорът.

Данните показват също, че употребата на канабис е по-висока в Южна Европа, както и в някои холандски градове, и в Париж и Лондон.

Гърците обаче употребяват не само канабис, а неотдавнашни изследвания на канализационните води за установяване на нивото на инфекциите с Ковид-19 показват и драстично увеличение с до 60% на употребата на антидепресанти и антипсихотични лекарства.

Проучването, проведено от март 2019 г. до ноември 2021 г., също е дело на екипа на професор Томаидис.

Що се отнася до кокаина, употребата му остава от лятото на 2020 г. на десетгодишен връх, нараснала е с около 60% от 2019 г. и засяга около 2% от населението на Атика.

През първия период на пандемията през 2020 г. анализите в канализацията регистрират голямо увеличение на антибиотиците и антивирусните препарати. След първия период те показват относително намаление, тъй като лекарите в болниците са променили коктейла от лекарства.

В интервю за телевизия ERT в края на януари Томаидис заяви и че употребата на парацетамол остава на много високи нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Атинамарихуанаканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
Резил преди 2 години
Отдавна копаете дъното, Блиц и Пик са с по-добър изказ от вас.
15
7
 
19
 
! Отговори
До 12 профилиста преди 2 години
Не знам защо си останал с впечатлението, че тревата е наркотика на хипарите и безработните. Напротив тревата е наркотика на работническата класа и в днешно време сигурно над 15% от работещите по офисите пушат поне по веднъж на седмица. С мои приятели си пушим редовно от деситилетие и ходим и на фитнесче, и на ресторантчета, че и ритаме футбол през седмица. Основната разлика при тревоманите е че масово може би над 70% от тревоманите не пием твърд алкохол и може би над 65% не ходим по заведения.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що? Това лошо ли е?
13
0
 
18
 
! Отговори
хахах преди 2 години
"дърпа козче" Личи си кой писач чади :)
12
1
 
9
 
! Отговори
До 9 тоалетните преди 2 години
Никва конспирация не е. В Германия по национален ефир съобщиха преди година и половина народа да не се притеснява, от пандемията защото тамошните ВИК-та (нз как се казват) били подготвени да изливат бапели с антидепресанти във чешмяната вода, за да не се стресирало населението. На шега или не така става когато разрешиш на някой да си мисли, че е там за да те спасява. Мисля, че го наричаха комплекса на месията, огледайте ги от Трюдо, до Кирчо и Макрон - всички са като шаблон от детска Библия, хах
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, какво да правят хорицата... Какъв е профилът на масовия дърпач на коз по света?! 90% безработни хипита, ексцентрични само в своите очи хорица, музикални манияци, които чалга не слушат, но знаят наизуст всяка песен на Камелия, без пари и без цел в живота. Тревоманите ще ги познаете лесно или поне 90% от тях. Е, има едни 10%, които си дърпат за кеф, но рядко, няма пристрастяване там, като при безделниците.
10
1
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Ние ше пробиеме канчето
9
1
 
9
 
! Отговори
И в тоалетните преди 2 години
После нека ни разправят, че всичко било конспирация Те и в тоалетните ни бръкнаха, за да шпионират. Тотален контрол!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, те чак отпадните води ли изследват, това вече на нищо не прилича, баси контрола.
7
2
 
13
 
! Отговори
Козата преди 2 години
Какво е "козче", бре овцЕ
6
8
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Похвално няма що. То и тук всяка втора "жена" пуши трева и пие като смок и после и имала здравословни проблеми. Паник атаки,подути лимфи и сърцебиене. Не знам какво хубаво има в "козчето" и всякакви опиати.
5
2
 
17
 
! Отговори
9 преди 2 години
Ми по-добре "козче", отколкото тук с китайските кристалии "дизайнерските" дроги...
4
0
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Сашко Попов и той дърпа козче, сто про :D Кажи си, ***, скънкчето върви ли? :D
3
0
 
9
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Всеки десети си е казал. Аз грък да не пафка не познавам.
2
1
 
19
 
! Отговори
Какъв преди 2 години
изказ, каква журналистика и професионализъм. Срам и позор колко опростяла нация!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Топ класа преди 2 години
Велика журналистика