Всеки десети в Атина дърпа козче

Употребата на канабис там е сред най-високите в Европа
48
Всеки десети в Атина дърпа козче
Снимка: Pixabay

Употребата на канабис в Атика е сред най-високите в Европа, а Атина се нарежда на пето или шесто място в Европа, заяви професорът по аналитична химия в Атинския университет Никос Томаидис.

Увеличава се и употребата на антидепресанти, антипсихотични лекарства и на кокаин, особено през зимните месеци по време на пандемията и икономическата криза.

Анализът на отпадните води показва, че 1 на всеки 10 жители на Атина употребява канабис, каза Томаидис.

Пред телевизионния канал ERT Томаидис заяви, че Гърция предоставя данни от анализа на отпадъчните води на Европейския център за мониторинг на наркотиците от 2011 г. насам.

Томаидис заяви, че употребата на канабис е намаляла през първата фаза на блокирането от март 2020 г. до септември 2020 г., както и в други европейски градове, което се дължи на липсата на трафик.

"В Атина наблюдавахме увеличение на употребата от октомври 2020 г. до март 2021 г. През март 2021 г. имахме доста висока употреба, което съответства на около 10% от населението на Атика", подчерта той. "Употребата на канабис се увеличава през зимата и намалява през лятото", според данните, каза професорът.

Данните показват също, че употребата на канабис е по-висока в Южна Европа, както и в някои холандски градове, и в Париж и Лондон.

Гърците обаче употребяват не само канабис, а неотдавнашни изследвания на канализационните води за установяване на нивото на инфекциите с Ковид-19 показват и драстично увеличение с до 60% на употребата на антидепресанти и антипсихотични лекарства.

Проучването, проведено от март 2019 г. до ноември 2021 г., също е дело на екипа на професор Томаидис.

Що се отнася до кокаина, употребата му остава от лятото на 2020 г. на десетгодишен връх, нараснала е с около 60% от 2019 г. и засяга около 2% от населението на Атика.

През първия период на пандемията през 2020 г. анализите в канализацията регистрират голямо увеличение на антибиотиците и антивирусните препарати. След първия период те показват относително намаление, тъй като лекарите в болниците са променили коктейла от лекарства.

В интервю за телевизия ERT в края на януари Томаидис заяви и че употребата на парацетамол остава на много високи нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Атинамарихуанаканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече свободомислещи не трябва да има,всички в матрицата,подчинение и изпълнение,край на свободната воля,световен диктат
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде се пафка. Поколението на 80те и 90те сме израстнали с бума на тревата, че и не само. По цигарка за релакс след работа се пректикува от много семейства, които си имат стабилни доходи, отглеждат си нормално децата и прочее. Въпрос на още малко време е дървените комунистически глави да се подменят още веднъж и нещатата ще си дойдат на мястото... за който е останал в България де. Останалите сме ок отдавна.
34
0
 
2
 
! Отговори
МНОГО МАЛОУМНИЦИ преди 2 години
Официално всеки 10 , а реално всеки 3 ... А *** балкански подсмърча по казанките и бърка джибрите , понеже му е много акъла .... последни в европа по мислене !
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 29 - емигрантвидно е че и така немаш акъл па и се друсаш
32
1
 
2
 
! Отговори
До 29 - емигрант преди 2 години
Сега ти дочетох коментара. Марихуаната е декриминализирана в много Щати, в Канада, в Люксембург, Германия, Португалия, Испания, Чехия, Гърция, Македония, Уругвай, Перу, Мексико. Общо взето кажи речи на всички места където такива като теб ходят да видят "кво е свят". Личи си, че незапознатия с манипулативните коментари не съм аз. Забавно е за цял коментар не си казал нищо от личен опит? Само евтини опити за нападки към човек с 15+ повече години житейски опит от теб в сфера която не познаваш.
31
1
 
1
 
! Отговори
До 30 - Анонимен преди 2 години
"Около мен- лекари, зъболекари, архитекти, програмисти, хора с бизнес. Интелигентни, образовани, млади, енергични. Караме нови коли, имаме чудесни нови домове." Забавното е че аз имам същия кръг от хора около себе си обаче напушалки може би единствената разлика е, че повечето се возим с таксита и максимче, щото предпочитаме да зяхаме през прозореца, да се запознаваме с нови хора или да спим докато се разхождаме. Всичко както каза самия ти е въпрос на интереси. Успех, в бизнеса, щом те кефи!
30
3
 
0
 
! Отговори
До 29 - емигрант преди 2 години
Ми тука ще те разочаровам. Защото наистина имам колкото си поискам работа. 4/4 в DXC поддръжка на системи 2 дневни/2 нощни - 4 почивка. По време на 8 от нощните едновремено давам нощни на рецепция на хотел на приятел. Отделно владея строителство от ВИК до ключ и работя при друг приятел в почивните си дни. Пари не ми трябват щото съм роден в Сф и имаме 3 апартамента, работя за да се забавлявам. Който си го може, си го може и напушен другите гледайте отстрани и ми се смейте.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Бегето пък се пускат по снежни магистрали.
28
0
 
6
 
! Отговори
гггг преди 2 години
на 40 съм с две щерки-не мога да спя вечер-след няколко години гълтане на хапчета-сега вечер по една цигарка и се родих-никога повече хапчета
27
2
 
1
 
! Отговори
до 29 Оптимист преди 2 години
Има наркотици за вдигане има и наркотици за сваляне. Елементарни познания са това, за които не ти трябва висше. Явно сте търпяли въпросният човек доста щом е можел да се пореже 100 пъти на "ламарините". Колко щяхте да го търпите ако пристигне кьоркитюк пиян на работа? Щеше ли да изкара смяната? Да не забравяме че все пак алкохола е легален, а тревата не.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да кажа и аз за себе си. ИТ специалист съм на заплата и процент от компанията, имам и собствена малка компания. Спортувам редовно- ски, плуване, тенис. Около мен- лекари, зъболекари, архитекти, програмисти, хора с бизнес. Интелигентни, образовани, млади, енергични. Караме нови коли, имаме чудесни нови домове. От подобен кръг с около 70 души пушат 1 път месечно трима. Техен си избор. Интерес нямаме към треви.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз. В бг, всеки 3ти се налива с домашна ракия и уиски на промоция от Лидл до припадък и после се бият пред дискотеките 10:1.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
питай ме некое друго въпросче
23
9
 
5
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Аве ей алкохолици с умрели мозъчни клетки я по-тихо и си пуснете някое клипче за чудотворните здравословни ефекти от тревата , наркотик била затова я легализират на много места нали , пийте си домашните отрови и не се показвайте навън .
22
1
 
6
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 2 години
Айде, пак се изхвъргнаха с поредното заглавие - ток и жица... Деееа и журналистите ви, никва етика, никъв морал. Все едно 21годишен *** ми пише новините. Пуши се само вечерно време. Препоръчително е биричка обаче
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автора на статията и тоя яко сецка
20
5
 
13
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Имахме едно такова пушещо нещо във фирмата. Все дрънкаше колко голяма работа е той , пушещия трева, ама глупост след глупост. Поряза се 100 пъти на ламарините и му биха шута, беше опасен за всички. Това ли ви е примерът за бодър наркоман?
19
1
 
12
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Да кажеш, че наркотиците не вредят и даже са полезни, е като да кажеш, че няма гравитация. Скачаш от 10-я етаж и не падаш, а отлиташ към Париж. Колко трябва да си зле, евати, да говориш такива глупости. Това е опит за психическо опитомяване на разрушителния порок, нищо друго.
18
8
 
6
 
! Отговори
До 12 профилиста преди 2 години
Това, което си го написал за без пари и цел също е пълна глупост. Работя на 2 работи, а понякога и на 3 и парите от втора и трета работа ги раздавам на бездомни под формата на храна и дрехи. Точно заради такава липса на обща култура при непушачите и демонизиране на пушещите, българския тревоман е част от сивия сектор и обект на рекет вместо да си пуши спокойно като в цивилизованите държави. Ще минат години преди да ни оцените правилно, но до тогава ще гледате как куки джобят 15 годишни на НДК.
17
10
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Абсолютно точно, всичките ми приятели бачкат хубави професии, спортуваме редовно, гледаме семейства, не пием алкохол, не висим и по кръчми. От време на време дърпаме за отпускане и смях. Няма пристрастяване, няма зависимости. Всичко друго е коментари на разни дето им влияе зле или не са запознати.