Гърция е изпълнена с оптимизъм: Този сезон може да е брилянтен!

Туристите вече се тълпят по улиците на Атина
24 апр 2022 14:09, Нели Христова
37
Гърция е изпълнена с оптимизъм: Този сезон може да е брилянтен!
Снимка: БГНЕС

Уличните музиканти са навън, хотелите са пълни, археологическите обекти отварят магазинерите се усмихват и ще ви е нужен късмет, ако искате маса в приличен ресторант.

Може да е април, но Атина изпълнена с живот и глъчка от туристите. През всичките си години, в които бди над руините от 1-ви век пр.н.е., Стелиос Балас, който е в 50-те си години, едва си спомня толкова много посетители, пробиращи си път през разпръснатите антики на римската агора.

"Последните няколко седмици бяха нещо друго", казва той от кабинката си, сгушена под чинар. "Говоря с някои от тях и изглежда, че са отвсякъде. Въпросът е дали имат пари и дали са готови да ги харчат тук?"

Зад ъгъла на улица Адриану, най-старата търговска улица на гръцката столица, ресторантьорите не си задават този въпрос - засега. От 2019 г., когато Гърция привлече рекордните 33 милиона летовници, бизнесът не е бил толкова добър.

"Ако продължи така, ще говорим за брилянтна година", усмихва се Василис Статокостопулос, който управлява наскоро обновеното целодневно бистро Ydria, пред The Guardian. "Може би е заради нашият нов готвач, но хората не само идват да хапнат. Ясно е, че след всичко, през което преминахме, всички идват тук и да се забавляват добре. А за това са готови да бръкнат дълбоко в джобовете си."

В страна, толкова зависима от туризма – секторът представлява 25% от икономическата продукция на Гърция и едно на всеки четири работни места – възстановяването изненада дори тези, които са в бизнеса от дълги години. Те също вече са оптимисти. През последните години Атина претърпя повече катаклизми в сравнение с други метрополиси на ЕС, засегната първо от почти десетилетна финансова криза, която направи улиците й синоним на протести и бунтове, преди да удари коронавирусът.

Паузата, предизвикана от пандемията, доведе до спад на приходите от туристи от 18,2 милиарда евро през 2019 г. до 4 милиарда евро през 2020 г., когато при рекорден спад нацията регистрира само 7 милиона посещения. Въпреки че печалбите от индустрията надхвърлиха 10 милиарда евро, по-добре от очакваното, миналата година, когато Гърция отвори границите си през май, те все още не достигаха до приходите преди пандемията.

Но тази година, въпреки неочаквания призрак от войната, която се завърна в Европа след нахлуването на Русия в Украйна, експертите от индустрията са уверени, че възстановяването най-накрая е настъпило. За първи път от 2019 г. круизни кораби тръгват в гръцките пристанища - свидетелство, казват представители на индустрията, за желанието на пътниците да оставят пандемията зад гърба си. Предплатените резервации на полети също се увеличават.

"Всички поличби изглеждат положителни", казва Андреас Андреадис, бивш шеф на туризма и главен изпълнителен директор на феноменално успешната група луксозни курорти Sani/Ikos. "За няколко седмици след началото на войната в Украйна търсенето спадна, но от края на март се повиши и сега е отлично."

Почиващите, казва той, все още са по-малко склонни, предвид разпространението на COVID, да пътуват на дълги разстояния, като предпочитат дестинации в Европа. "Истината е, че няма толкова много опции с качествени дестинации", казва той.

В безпрецедентна стъпка, насочена към извличане на печалба от глада на хората да пътуват, туристическият сезон започна по-рано в Гърция тази година. Миналата седмица официални лица обявиха, че пандемичните ограничения, включително изискването за представяне на цифров сертификат на ЕС за COVID за влизане в средиземноморската нация, ще бъдат премахнати от 1 май и ще бъдат преразгледани през септември.

Това, което се смяташе за сравнително успешно справяне с пандемията от страна на Атина миналата година, също помогна за съживяването на сектора, въпреки че обществените здравни органи регистрираха рязко увеличение на смъртните случаи от COVID оттогава поради по-ниските нива на ваксинация.

"Сезонът започна по-рано от всякога", казва Василис Кикилиас, гръцкият министър на туризма, отбелязвайки, че първият директен полет от САЩ, ключов пазар за икономиката, е излетял на 7 март. "Това е вот на доверие в нашата страна."

Решението за отваряне по-рано изглежда се е изплатило: резервациите нараснаха за Великденските празици. Тъй като гърците също се готвят да отбележат празника – масово се завръщат в селата на своите предци за първи път от избухването на пандемията, за да отпразнуват най-важното религиозно събитие в православния календар – властите казват, че не показват признаци на отслабване. Авиокомпаниите, казва Кикилиас, не само се състезават за слотове за Гърция това лято, но 765 круизни кораба са ще пуснат котви на пристанища в цялата страна, като популярните островни дестинации като Миконос, Кос и Корфу вече привличат тълпи.

"Факт, потвърден от всяко проучване, е, че хората не просто искат да пътуват, те трябва да пътуват", казва Еухениос Василикос, вицепрезидент на Панелнската федерация на хотелиерите. "Всички признаци сочат, че тази година ще е много добра."

До 2023 г. столицата ще придобие допълнителни 5000 хотелски стаи в сравнение с 2019 г., когато един град, който някога бе подминаван заради островите, успя да привлече 5 милиона посетители.

Инвестиционната лудост, очевидна в строителния бум, който сега променя облика на центъра на Атина, също е показателен за надеждите, които предприемачите полагат за възраждането на тежката индустрия в Гърция.

Но Василикос от федерацията на хотелиерите признава, че има малко място за самодоволство. Погледът към един безгрижен, докато туристите се движат по обектите и улиците на Атина, също е изпълнен и с опасностите, присъщи на кризата с разходите за живот и спираловидните темпове на инфлация, които се усещат в световен мащаб. Синдикати, представляващи гърци, които получават едни от най-ниските заплати в Европейския съюз, излязоха на улицата.

"Преди няколко седмици може би не бях толкова оптимистичен", казва той за резервациите в столицата. "Всички данни сочат, че резервациите в последния момент в нашите хотели са най-много. Докато разходите се увеличават, хотелите ни имат едни от най-ниските цени в Европа. Хората вече не са сигурни в нищо. Те чакат до последната минута и в последната минута всичко може да се промени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко да е брилянтен сезона с техните мерки и изисквания за ваксини - ходиха на черква с маски за Великден!
23
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак раздути пропаганди. как би могъл да е брилянтен сезона като хората престанаха да пътуват? Първо заради ковида и после богатите руски туристи? То просто е невъзможно. Освен ние да ги спасим пак.
22
2
 
4
 
! Отговори
1-н преди 1 година
останаха ли още мазохисти, 1е да ги скубят, а вече и дерат в татковината?
21
4
 
5
 
! Отговори
много лошо преди 1 година
Статията е безмислена.Всеки да почива където иска или има възможност за това.
20
8
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Това е КРАЯТ на еврейски Гърция и Турция. Пък нека им е брилянтен сезона . Това е КРАЯТ на Злото!
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че ще е брилянтен. Ходя в Гърция всяка година от поне 10г. Никога в Българската част около Кавала все надолу и по островите. Цивилизация, чисто, приятно и на народни цени. Тук по морето селяния, чалгия, мръсотия и простотия, че и прескъпо!
18
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е проблемът ако искат сертификат? 90% от населението в цивилизацията е вече ваксинирано. Никой , освен българите не се съмняват в ползата и безопасността на ваксините. Народите си живеят, пътуват и се наслаждават.
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате в Испания. Никой никъде не иска сертификат. Мои познати от ирландия на летището в малага само визуално са ги питали да покажат qr код, но не са го сканирали. Друг англичанин изобщо не са го питали. Няма маски с изключение на транспорт и болнични заведения. Слънцето напича вече.
16
3
 
18
 
! Отговори
Министър О. преди 1 година
А по нашето Мутроморие как стоят нещата.Ще има ли алкохолен туризъм съпроводен с балконинг..Много пияни англииски хулигани предпочитат Мутроморието защото пиячката е евтина и няма контрол.Прибират се на мотики в хотелите и започват от етажите да скачат в басейните от терасите на балконите.За съжаление много от тях не могат да ги отцелят.
15
9
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Брилянтен я , няма бежанци и всички ще са там , включително и българи , никой не иска да плаща скъп хотел ,пълен с бежанци !
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поскъпва бензина и скачат и самолетни билети. В България литъра 3 $ а в Гърция 5 $.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше се съберат и с бежанците от Турция и Азия и Африка и ще стане ад.
12
9
 
10
 
! Отговори
Ами да! преди 1 година
Те наш*те по морето се кефят само на руснаци и на Руткин. Що да им оставят хората парите си! В Гърция, на Адриатика - супер е, че и по-евтино излиза.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен ако не се напълни с българи :)))
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те не хранят украинците който иска хотел плаща ако не да, върви в лагера за бежанците
9
18
 
23
 
! Отговори
Станимир, Враца преди 1 година
Мой приятел се излъга да кара Великден в Гърция. Сега ми разправя по телефона че действително на границата е влязъл само с ПСР тест без да му искат сертификат, но абсолютно навсякъде другаде-магазини, ресторанти, кафенета са му искали зелен сертификат и са му го проверявали с електронен верификатор. Даже са го разпитвали колко ваксини има поставени, на коя компания, кога. Имало изискване за маски на закрито и следели като цербери за тях. И това лято да забравят за туризъм тези хипохондрици!
8
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ хотелите по повеля на премиера са претъпкани с украински бежанци, които не плащат и не зная как собствениците на хотели ще се отърват от тях за приемане на летовници през юни. Гърция и Турция потриват ръце и очакват много успешни курортни сезони.Те не са 'дашни' относно безплатни украинки и не горят от желание да заменят с тях руските туристи. При тях е на почит икономиката, а у нас - Киро-Кокорчо и мюхлюзите от ДБ. Всяка държава с акъла си, харвардците очевидно са го забравили в САЩ.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече са бежанци от Украйна. 10-15 милиона ако побегнат няма къде да спят. И в Полша и Чехия е претъпкано и ще тръгнат към Гърция и Турция.
6
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купих в слънчака от бягащи руснаци, много добро попадение направо за без пари, ще ме видят гърците ама някой друг път
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво обядвахте?