Гърция очаква силен сезон, има недостиг на персонал

Най-голям е проблемът при сервитьори и сервитьорки, готвачи и хигиенисти
15 май 2022 20:05, Нели Христова
20
Гърция очаква силен сезон, има недостиг на персонал
Снимка: БГНЕС

Гръцките хотели търсят да наемат 55 хиляди служители през това лято, което се очаква да бъде много интензивно, казват хотелиери пред АНА-МПА, съобщи БТА.

Според данни, предоставени от Института на Гръцката туристическа конфедерация (ИНСЕТЕ) през туристическия сезон на 2021 г. незаетите позиции са достигнали 53 249 от общо 244 124 работни места, официално регистрирани от хотелите. Тази година 22 процента или повече от 1 на всеки 5 работни места ще остане незаето.

Пред АНА-МПА Константина Звину, президент на Изследователския институт за туризъм (ИТЕП), казва, че проблемът се е проявил през 2019 г., когато хотелите, които търсели да запълнят 20 хиляди позиции, в крайна сметка успели да запълнят 16 хиляди.

Усложнено от двугодишната пандемия от коронавирус, свиването на туристическия сезон през 2020 и 2021 г. накара мнозина да потърсят работа в други сектори. Чуждите граждани, които работеха в хотели, казва Звину, напуснаха Гърция за други европейски страни. В коментари наскоро президентът на Гръцката хотелиерска федерация Григорис Тасиос отбелязва, че много сезонни работници, главно на възраст между 25 и 35 години, са потърсили работа в други сектори, които могат да гарантират целогодишна заетост и петдневна работна седмица.

Същевременно вицепрезидентът на Гръцката камара на хотелите Христина Тетради отбелязва, че голям брой служители в сектора, които работели предимно в почистването и в ресторантите в хотелите, са избрали да работят за по-високо заплащане, но без осигуровки, в сектора на краткосрочните наеми. „Вила, отдадена под наем за 1000 евро на ден, може да предложи надница от 100 евро на човек. В същото време например хотел плаща на служителя си 40 евро на ден и още 30 евро за осигуровките на работника и за други удръжки“, отбелязва Тетради.

Няма готвачи

Най-големите проблеми с персонала се наблюдават в по-нископлатените позиции в хотелите, казват и Звину, и Тетради: сервитьори и сервитьорки, готвачи и хигиенисти. Като подчертава проблема, генералният секретар на Хотелиерската асоциация в Атина, Атика и Аргосароническите острови Евгениос Василикос отбелязва, че „не можеш да намериш готвач на пазара на труда, дори и да търсиш“. Повечето готвачи са избрали да отворят собствени ресторанти тази година, а мнозина са потърсили по-добро заплащане на популярни острови като Миконос и Санторини. Други райони са изправени пред подобен недостиг, особено сезонните хотели по гръцките острови.

По-малко персонал означава по-дълго работно време, казва Звину, което не е добре, въпреки заплащането, защото мнозина трябва да работят и през уикенда заради липсата на заместници. Тя освен това отхвърли критиките, че хотелите не плащат добре, защото често „хотелиерите плащат повече, отколкото предвиждат колективните трудови договори“ и осигуряват щедро настаняване и пансион.

Сред решенията, които предлагат официалните представители, е наемането на регистрирани безработни чрез агенцията по заетост и улесняване на наемането на персонал от чужбина. Те заявяват още, че местата за краткосрочен наем трябва да бъдат проверени за неосигурени работници, а държавата трябва да осигури субсидии за служителите, за да може един хотелиер за започне да наема персонал още през май и чак до октомври.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък голямата работа да отидеш в Гърция.Там хората избират да отидат,защото морето е чисто и е супер за децата и нас родителите.Прави ми обаче впечатление,че обслужването в заведенията е много бързо и добро.Навсякъде се усеща някакъв динамичен живот,който зарежда с енергия.Там работят на пълни обороти.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на никой не му се бачка вече, а който се хване му скъсват г..ъ
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пращаме им веднага 100 хил украински работника
16
3
 
4
 
! Отговори
Не знам преди 1 година
за вас, но аз приключих с Гърция, каквото беше-беше 15 години!
15
3
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 година
Драги хора може ли да се срещнете с мен и да ми уредите живота, за да мога да работя?Аз ще бъда добро момче !Няма да ви викам и няма да бъда лош !Мога да бъда много забавен палавник !Моля ви за разбиране !Трябва ми приятелка и други неща !
14
4
 
8
 
! Отговори
i'm преди 1 година
Има недостиг на най-нископлатените. Чакат българите да отидат.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме уж статут на стабиляги, обаче от коментарите се разбира, че сме още руска губерния :)))
12
3
 
11
 
! Отговори
ED преди 1 година
Гърция търсела пресонал. Ами, защо ВСЯКА обява там е с възрастово ограничение? В разрез със законите против дискриминацията? "Търсим жени, до 35 г. за рецепционистки." "Търсим мъже до 30 години за сервитьори." "Търсим жени до 40 години за чистачки". "Търсим готвачи до 45 г." Как я мислите тая работа? Виждала съм обяви и с изискуема възраст до 25 г.
11
4
 
8
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
В Гърция ще стане доста скъпо . Няма да е като преди .
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото точно теб те чакат гърците да ги храниш. Направо ще се разплачат.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има да чакат. Фашисти НЕ храня!
8
9
 
10
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Да пратим укрите в Гърция на почивка , че в България вече им омръзна . Естествено на наши разноски . Ох колко им съчувстваме !
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посрещнете ги и ги боднете 3 пъти за добре дошли. После, ако още мърдат, ги пратете на тръстиката да ви заработят достатъчно за удоволствията и сиртакито. Ковинацисти гръцки
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами Гърци не е вражеска страна и хотелите им не са социални домове кат в някоя друга страна от последната дупка на кавала
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немат украинци гърците да им дойдат на крака и после да ги изгонят :))) Като им плащат стотинки на сервитьорките, как некой да очаква да има наплив към тази професия, мейби разчитат некой да им дава бакшиши......хахахахаха :)))
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва им персонал, да наемат украинци.
3
1
 
6
 
! Отговори
Помак преди 1 година
Айде щайгите с думатите и кренвиршите и газ към Кавало. ***, ***!
2
3
 
10
 
! Отговори
Пръскачка преди 1 година
Нема да одим у Гърция.Щом готвачи немат, я мое да си готвим и дома.
1
5
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Но нямат Укри по хотелите нали?!