Анкара: Гърция нарушава турското въздушно пространство

Турските военновъздушни сили дали реципрочен отговор
21 май 2022 14:36, Елка Василева
26
Анкара: Гърция нарушава турското въздушно пространство
Снимка: архив, БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство Танжу Блигич заяви, че Анкара отхвърля изцяло отправените от гръцкото външно министерство "безпочвени твърдения и обвинения" и "остро осъжда гръцките нарушения на турското въздушно пространство", съобщава Анадолската агенция, като се позовава на писмено изявление на Билгич в отговор на въпрос по повод твърдения на Гърция за нарушение на въздушното й пространство.

Още по темата
Билгич е посочил, че самолети F-16 на гръцките военновъздушни сили са нарушили турското въздушно пространство на 16 май западно от Гьокчеада и на 17 май западно от Енез.

В изявлението се казва, че турските военновъздушни сили "реципрочно и в съответствие с техните правила за реагиране са дали на 18 май нужния отговор на тези провокативни нарушения".

"В този контекст ние отхвърляме напълно безпочвените твърдения и обвинения, насочени срещу нашата страна, в изявлението на гръцкото министерство на външните работи от 20 май, и осъждаме остро гръцките нарушения на нашето въздушно пространство", се казва в изявлението.

Билгич е отбелязал, че в изявлението от петък гръцката страна "се опитва отново да създаде погрешна представа" за Анкара сред международната общност. "За да не се повтарят подобни инциденти, Гърция трябва да прекрати провокативните си действия в Егейско море и да демонстрира сериозен подход към започнатия както в двустранен формат, така и в рамките на НАТО процес за мерки за засилване на доверието, в чиито срещи Гърция се въздържа от участие от една година", е посочил Билгич.

Гръцкото външно министерство заяви вчера, че два турски бойни самолета са навлезли в гръцкото въздушно пространство, определяйки инцидента като "нарушение на националния суверенитет" на страната.
/БТА/

 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.