Анкара: Гърция нарушава турското въздушно пространство

Турските военновъздушни сили дали реципрочен отговор
21 май 2022 14:36, Елка Василева
26
Анкара: Гърция нарушава турското въздушно пространство
Снимка: архив, БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство Танжу Блигич заяви, че Анкара отхвърля изцяло отправените от гръцкото външно министерство "безпочвени твърдения и обвинения" и "остро осъжда гръцките нарушения на турското въздушно пространство", съобщава Анадолската агенция, като се позовава на писмено изявление на Билгич в отговор на въпрос по повод твърдения на Гърция за нарушение на въздушното й пространство.

Още по темата
Билгич е посочил, че самолети F-16 на гръцките военновъздушни сили са нарушили турското въздушно пространство на 16 май западно от Гьокчеада и на 17 май западно от Енез.

В изявлението се казва, че турските военновъздушни сили "реципрочно и в съответствие с техните правила за реагиране са дали на 18 май нужния отговор на тези провокативни нарушения".

"В този контекст ние отхвърляме напълно безпочвените твърдения и обвинения, насочени срещу нашата страна, в изявлението на гръцкото министерство на външните работи от 20 май, и осъждаме остро гръцките нарушения на нашето въздушно пространство", се казва в изявлението.

Билгич е отбелязал, че в изявлението от петък гръцката страна "се опитва отново да създаде погрешна представа" за Анкара сред международната общност. "За да не се повтарят подобни инциденти, Гърция трябва да прекрати провокативните си действия в Егейско море и да демонстрира сериозен подход към започнатия както в двустранен формат, така и в рамките на НАТО процес за мерки за засилване на доверието, в чиито срещи Гърция се въздържа от участие от една година", е посочил Билгич.

Гръцкото външно министерство заяви вчера, че два турски бойни самолета са навлезли в гръцкото въздушно пространство, определяйки инцидента като "нарушение на националния суверенитет" на страната.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
13
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
До Citizen Гърците са направили геноцит на българите по време на балкансдките войни 1912-1913 г, ПСВ 500 000 българи са избити и прогонени от техните земи в егейска и белеморска тракия!
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците поне си знаят интереса и как да го прокарват. Тях не ги мислете. Пуйкия пък е в поредния си упадък - и управленски, и икономически. Икономическия ще повлече и военен упадък, което ако продължи - Пуйкия ще се поразпадне. В момента я крепи само това че е в НАТО, иначе отдавна да са се отделили поне кюрдите. След Ерджолан няма да има следващ лидер, а това немонуемо ще доведе до още по-големи проблеми. Така се случва с диктаторите, примери - много.
15
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция вън от НАТО, ЕС е крайно време да се справи с Ердоганя!
14
15
 
19
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
България и Гърция трябва да плати обезщетения за нанесените вреди на турското малцинство в техните територии ,обрани,убити,асимилирани,изтормозени,дискрикинирани
13
15
 
9
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
И на българите също ,каквито ни причинихте за 100 века в дн.България ,скоро границите ще са съвсем други не се притеснявайте ,Южна България -Сев Гърция ще стане Западна Турска Република
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато пази хахахах. Те ще се изпобият в Кипър и по границата
11
14
 
15
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
На Византийците скоро ще им остане само Атина,те още не си платиха,за масовото клане на турци и асимилация!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гел бурда малака
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия все някой за нещо им е крив, беееееееее!
8
0
 
2
 
! Отговори
Щатен преди 1 година
Опорките имах предвид
7
0
 
1
 
! Отговори
Щатен преди 1 година
Още не са пуснали и съм без мнение засега. Митрофанова каза довечера.
6
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гьрция хитро дразни и после вдига вой, за да получи подарък самолети и някой друг да плаща сигурноста на присвоените ничии острови.
5
8
 
5
 
! Отговори
Турскогръцку жамбуре преди 1 година
Вижте ся, ний сми съюзници в НАТО и са пазим един на друг;))) Ний малакос облитами турците, за да ги пазим от българите. Българите нал знайте, там пуснаха първите бомби в човешката история;))), а ний турците, па облитами малакос, па да ги пазим от болгарете, чи ту, ония сегиз-тогиз, гато им румне одат да поят конете си на Бяло море. Затва, накраа решийми, и турци и гръци, заедно да облитаме България, да пазим българите, да не земат да измислят йощ некоя гяволия и да нъ зеносат;)))
4
14
 
24
 
! Отговори
рупор преди 1 година
Гърция предаде православието и въведе санкции срешу Русия. Само след месец започнаха проблемите с Турция. Сега нека потърси помощ от Америка и щр получи потупване по рамото гарнирано с широка усмивка.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали сте съюзнически страни,какъв е проблема?
2
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците са прави. Защо Гърция владее 500 острова в егейско море? Дори има такива, които са на 1000 км. от континентална Гърция и на 59 км. от континентална Турция. Хората живеещи там са мюсулмани говорещи турски език, но се водят Гърци..
1
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ерджолан май ще яде натовската какалашка, а?