Плевнелиев: Петков прави грешки, едва ли РМС ще има дата през юни

Не трябвало да иска от Радев да свиква КСНС
114
Плевнелиев: Петков прави грешки, едва ли РМС ще има дата през юни
Снимка: БГНЕС

Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще получи дата за преговори, каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на България (2011-2017 г.) Росен Плевнелиев, предаде БТА.

Според него решението е в Договора за добросъседство и припомни, че „преди дни Европейският парламент се обърна към Северна Македония и България за историческо помирение на базата на споделената история и Договора за добросъседство”.

Още по темата

Според него грешки има и от двете страни на границата, което не го прави оптимист, че може да има решение през юни.

„От геополитическа гледна точка трябва да затворим вакуума на Западните Балкани и колкото може по-бързо държавите от Западните Балкани да се интегрират към ЕС. От друга страна ситуацията в България е такава, че имаме една трудна и тежка, почти невъзможна коалиция, която е разделена и по оста Русия. Премиерът Кирил Петков е млад и доста неопитен, допуска много грешки. Една от грешките, касае Република Северна Македония, става дума за неговото обръщение, в което призова държавния глава да свика КСНС за преговорите с Република Северна Македония.  От моя гледна точка това е груба грешка. Не може министър председателят да диктува на президента кога и как да свиква КСНС.  Смятам, че по този начин той продължава да отклонява страната от правилната посока, вместо да дава решение.”, каза Плевнелиев.

В интервюто си, той посочи, че в България има голямо съмнение, че по темата Република Северна Македония  са водени преговори зад гърба на обществото и на парламента и като пример отново даде вчерашното обръщение на премиера Кирил Петков. "Всички се обединиха около оценката, че очевидно неопитният и вече с огромни проблеми в управленския си стил български премиер е допуснал отново преговори, в които да не бъде включено обществото.”, каза Плевнелиев и допълни, че според него има лесно решение за изход от ситуацията.

Той изрази съжаление, че когато през 2019 г., когато тогавашния премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев са били близо до решението да бъде допълнен подписаният Договор за приятелство с анекс, който да определя следващите стъпки на двете държави,  то не е било прието. "Тогава щеше да има правна гаранция за двете страни и всичко щеше да е наред. За съжаление тогава премиерът Зоран Заев подцени ситуацията, реши да заложи по-скоро на натиск върху България, отколкото на решението и на реформите и сега сме в тази трудна и тежка ситуация. На мнение съм, че ако договорът с България се изпълнява, няма нужда от анекс. Но сега единственото възможно решение е това, което нашите съседи от Гърция постигнаха с Република Северна Македония. Това трябва да се случи и с България-договор, който да работи.”, каза Плевнелиев.

Запитан за това дали, ако беше на мястото на действащия български държавен глава би казал, че в ЕС няма място за македонизъм, Плевнелиев отговори, че би казал, че „В 21 век, в ЕС, няма място за идеологиите от времето на комунизма и фашизма.”

Справедливият подход е да има гаранции и за двете страни, което се постига, чрез коректен договор, смята Плевнелиев. „И ако в този договор е приемливо да пише, че промяната в Конституцията ще стане сега, или след година, или след 5, но ще има ясно обвързване този договор да се изпълнява, аз съм за това да бъде дадена зелена светлина за старт на преговори с ЕС за Република Северна Македония”, каза той и изрази надежда преговорите, които се водят да приключат бързо и успешно. Според него предпоставките за това са и двете страни да имат прагматична, позитивна стратегия как да бъде решен проблема. „Днес и в следващите седмици е времето и двете държави да направят необходимите компромиси. Да стъпят на здравата основа на добросъседството, отказа от езика на омразата, реформите, базирани на европейски ценности, за да можем да постигнем това, което и българския народ  и народът на РСМ желае, а именно добросъседството, сътрудничеството, приятелството.”, каза Плевнелиев, уточнявайки, че провокации има и от двете страни, но те не трябва да водят до отклоняване от истинския път.

 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Мацо от централния преди 1 месец
Много го харесвам
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този пак изпълзя от дупката
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плевненлиев и Петър Стоянов са единствените добри президенти на България.
66
3
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
Още колко дни е гледаме тоя слуга на с.а.щ.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марс, Марс,земя македонска
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И този комсомолски *** да не ни дава акъл! Айде море!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РЕМса умря още през соца. Оправете си заглавието
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РСМ ми звучи като Ремонт на Селскостопански Машини!!!А,имам и един важен въпрос.Къде е Южна Македония!
61
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Ох,олекна ми!България изоставаше от Окрайна по брой клоуни на глава от населението,сега сме едни гърди напред.
60
0
 
8
 
! Отговори
Гого Тъпото преди 1 месец
хаха, стига с тоя РМС, неграмотни журналисти.....оправете заглавието! Правилното е РСМ - Република Северна Македония, а РМС е Работнически Младежки Съоз от комунизма....Ех, простотята в бг журналистиата е неизлечима....
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плевeл, кой е истинския път бе? Да клекнем и да се надупим, че ти и още няколко лизачи да си вдигнете рейтинга ли? Голяма работа, че РСМ няма да получи дата за членство - това не е абонамент, а се иска работа, за да го заслужат.
58
3
 
9
 
! Отговори
Разбиращ преди 1 месец
И Плевньо и ПростоКиро са гнусни, гадни, противни хамериkaнски ***, долни предатели! Но ще дойде възмездието когато Възраждане дойде на власт!
57
7
 
0
 
! Отговори
mn преди 1 месец
Бе в сравнение с Просто Киро, дори Плевнелиев изглежда добър политик.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
алоо днес бг - приберете си това изкопаемо отново в нафталина.
55
3
 
11
 
! Отговори
Рашков преди 1 месец
Парите за Хемус са отивали в Банкя.
54
7
 
9
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 месец
Петков предател долен
53
0
 
15
 
! Отговори
ПП преди 1 месец
плефньо отивай да сменяш на Б памперсите
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефът ти да не е хванал маймунска шарка,та го заместваш непрекъснато бивший?
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това наследстен комyнистически мбоклик, като какъв се изживява та дава акъл и ми говори за споделени остории и други партизански тъпотии на интренационала?
50
6
 
7
 
! Отговори
Рттг преди 1 месец
Както е казал Шкембе Войвода, Киро Гело да декларира, че ще ги вземем в ЕС само ако станем федерация с македонските наденици като Рашката, а после мога да се присъединят и Косово, Черна гора, Босна